Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling en elke week op feeling.be haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Deze week ging ze op bezoek bij Hoeked doughnuts, klassieke desserten maar vermomd in een dougnut met een hoekje af.

Foodrecensies in de genen

Mijn dochter heeft op zevenjarige leeftijd al een honderdtal restaurants bezocht. We hebben een routine ontwikkeld waardoor het hele proces zo kindvriendelijk en conflictvrij mogelijk verloopt. We reserveren ons tafeltje liefst ’s middags of om zes uur ’s avonds, waardoor we meestal in het gezelschap vertoeven van 70-plussers en al lang weer thuis zijn als de romantische koppeltjes arriveren. Er is ook een onmisbare ehbo-kit die regelmatig wordt bijgewerkt om gewenning te voorkomen: schetsboekjes, stiften, een vleermuisknuffel en een kwartetspel. Ze heeft inmiddels het vermogen ontwikkeld om een gefundeerde opinie te vormen. Toen we onlangs buiten wandelden bij een hippe lunchzaak, fronste ze geconcentreerd haar wenkbrauwen en zei: “Mama, dat waren hele lieve mensen, maar hun eten is echt niet lekker.” Een recensent in de dop dus.

Om haar levensvreugde niet te ondermijnen, is het noodzakelijk om af en toe een restaurant te kiezen dat helemaal op haar leefwereld is afgestemd.Ze is het gewend om artisjokken te eten, af en toe een oester te proeven of met haar vader een hele pot mosselen te eten, maar haar ogen gaan pas echt stralen als er een doughnut op haar bord ligt. Als kind heb ik hoogstens drie doughnuts gegeten, bij de bakker lagen er in mijn tijd enkel Belgische koffiekoeken in de etalage, geen Amerikaanse invoerproducten met lichtroze glazuur en sprinkels.

We proberen de dougnut-consumptie binnen de perken te houden, maar ze vraagt er zowat elk weekend naar, dus moet ik haar voortdurend teleurstellen. Neen, meisje, we eten boterhammen bij het ontbijt.  Onlangs besloot ik de toffe moeder uit te hangen en verraste ik haar na schooltijd met twee verse doughnuts. Het is één van de redenen waarom ik twijfelaars aanraad een kind te nemen: je eigen voorpret, gniffelend de zak opentrekken –je raadt het nooit– en dan die schitterende, dankbare oogjes.

Doughnuts met een hoekje af

Toen we vorige maand toevallig voorbij Hoeked Doughnuts wandelden, beloofde ik haar dat we dit zaakje met z’n tweetjes zouden uittesten. Ik weet namelijk niets over doughnuts en dan heb ik graag een specialist naast me. Hoeked doughnuts ligt net buiten de drukke winkelstraten van Antwerpen en lijkt op het eerste zicht een trendy hype die nooit kan overleven, net zoals de inmiddels verdwenen cupcake shops van tien jaar geleden. Vierkanten doughnuts: zou deze gimmick volstaan als Unique Selling Proposition? Let’s explore. We stappen binnen in de piepkleine zaak in zuurstokkleurtjes. Er is geen plaats voor tafels, maar aan de muur is een kleine toog geïnstalleerd waar je doughnuts kunt degusteren met een koffie of thee erbij.

Vierkanten doughnuts: zou deze gimmick volstaan als Unique Selling Proposition?

In de toonbank liggen een stuk of tien verschillende soorten doughnuts. Ons oog valt meteen op de ‘boule de Berlin’ doughnut (of boel der belin, zoals mijn dochter het uitspreekt). Ik zie ook een crème brûlée doughnut. Wat een leuke vondst: doughnuts vermommen als klassieke desserts. Verder wordt zowat de hele hipster demografie bediend, met toppings als zoute karamel, matcha, vegan, rode biet en gojibessen.

DoughNot Worry

We installeren ons aan het kleine toogje. Ik bestel voor mezelf de doughnut met matcha en pijnboompitten, voor haar de roze doughnut met marshmallows. Mijn doughnut is niet zo fluffy als gewoonlijk, maar dat komt omdat er volkoren speltbloem werd gebruikt. De vrij uitgesproken, vegetale smaak van matcha is heel subtiel aanwezig en past mooi bij de geroosterde pijnboompitten. Bij een standaard doughnut heb ik steevast het gevoel dat ik mijn ziel aan de duivel verkoop, maar nu voelt het haast aan als gezond. De marshmallow doughnut valt ook in de smaak. Mijn dochter vindt hem zelfs beter dan de standaard doughnuts van de bakker.

Ik zie ook een crème brûlée doughnut. Wat een leuke vondst: doughnuts vermommen als klassieke desserts

Ik laat nog zes doughnuts inpakken voor thuis, waardoor we ons met het hele gezin een kleine indigestie eten. De Berlijnse doughnut is fantastisch, met een zalig lichte banketbakkersroom. Mijn favoriet is echter de crème brûlée versie, waarvan je de top met een lepel kunt ‘kraken’. Je merkt dat elke doughnut met veel smaak en gevoel voor detail is ontworpen. Ik pleit er dan ook voor dat Hoeked Doughnuts naar een groter pand verhuist, met plaats voor tafels en stoelen. Zulke pareltjes verdienen het om in stijl te worden gedegusteerd.

Score max. 5 sterren

★★★★

Oudaan 4, 2000 Antwerpen
www.hoekeddoughnuts.be

Lees nog meer food-recensies van onze expert: