Ierse lende met hasselbacks & roomchampignons

Zin om eens heerlijk te koken voor vrienden? Met dit recept tover je zo de herfst op je bord. Smakelijk! 

 

Wat heb je nodig voor 4 personen?

Voor de hasselbacks

  • 8 middelgrote aardappelen
  • 35g boter
  • peper en zout

Voor de dunne lende

  • 1 – met been- Ierse dunne lende
  • 2 el olijfolie
  • grof gemalen peper
  • grof gemalen zeezout
  • 500g gemengde champignons
  • 4 takjes tijm
  • 300ml room

Zo maak je het

  • Schil de aardappelen, spoel ze af en maak er met een scherp mes inkepingen in, ongeveer 3 mm van elkaar af, maar snijd de aardappelen niet helemaal door. Leg ze met de ingesneden kant naar boven in een licht beboterde braadslede.
  • Smelt de boter en kruid met een snufje zout en peper. Bestrijk de aardappelen met de gekruide boter en zorg dat er wat in de inkepingen druppelt. Bak ze op 220°C in ca. 45 minuten gaar en goudbruin.
  • Strijk de dunne lende in met de olijfolie, strooi er peper en zeezout op en masseer alles stevig in het vlees.
  • Verhit een koekenpan en zet de dunn lende er rechtop in, zodat de vetrand een tweetal minuten wordt dichtgeschroeid en je geen extra vetten aan de pan moet toevoegen.
  • Bak het vlees aan alle kanten goudbruin. Zet het vuur lager en bak het vlees nog 10 à 15 minuten aan elke kant, of laat het 20 minuten gaar worden in een voorverwarmde oven op 180°C. Neem het vlees uit de pan zodra het gaar is en laat het 10 minuten rusten voor het versnijden.
  • Snijd intussen de champignons in plakjes en bak ze goudbruin in een pan met weinig vetstof. Breng ze op smaak met peper en zout en houd ze warm.
  • Blus de pan van het vlees met de room en laat dit kort inkoken. Voeg de takjes tijm en de champignons toe. Serveer het vlees samen met de hasselbacks en de romige champignons.

Nog meer op zoek naar heerlijke hoofdgerechten?
3x Scandinavische recepten om nu uit te proberen
3x heerlijke visrecepten uit ‘Gone Fishing’
3x lekkere en verrassende recepten met asperges
Onze 5 favoriete comfortfood-recepten voor de winter

 

Recept: Ann Van Der Auwera
Foto: Wout Hendrickx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content