Graag Italiaans op het menu? Probeer eens iets nieuws en ga voor veganistisch. Luna Trapani , de 23-jarige Italiaans-Vlaamse kok bewijst dat vegan en Italiaans heel goed samen gaan. In haar nieuwe boek Veganista deelt ze maar liefst 60 Italiaanse recepten die veganistisch zijn. En wij mogen er alvast 3 verklappen. Vandaag een heerlijke lasagne met linzenragout.

Lasagne al ragu di lenticchie (lasagne met linzenragout)

Dit heb je nodig voor de linzenragout:

  • 2 el olijfolie
  • 4 grote knoflooktenen, gesnipperd
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 3 kleine wortels, fijngesneden
  • 1 grote bleekselderijstengel, fijngesneden
  • 80 ml vegan rode wijn
  • 100 g bruine linzen
  • 200 g champignons, fijngehakt
  • 100 g eekhoorntjesbrood, fijngehakt
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1 el miso
  • 1 paddenstoelenbouillonblokje
  • 250 g passata
  • 2 el edelgistvlokken

Dit heb je nodig voor de bechamel:

  • 225 ml plantaardige room
  • 1 el maizena
  • 2 el edelgistvlokken

Dit heb je nodig voor de lasagne:

  • 1 portie tomatensaus (zie basisrecepten p. 33)
  • 1 pak lasagnebladen

Zo maak je het:

  • Verhit de olijfolie in een diepe braadpan op hoog vuur. Bak daarin de knoflook, ui, wortel en bleekselderij totdat ze  glazig en een beetje gekarameliseerd zijn, als de olie heet is. Blus af met de rode wijn. Voeg vervolgens de linzen, champignons, het eekhoorntjesbrood, de rozemarijn, tijm, laurierblaadjes, oregano, nootmuskaat, miso, het paddenstoelenbouillonblokje, de passata en edelgistvlokken toe. Roer alles goed door elkaar. Draai het vuur lager en laat het geheel 25 min. sudderen of totdat de linzen net gaar zijn. Verwarm intussen de oven voor op 180 °C. Meng de room, maizena en edelgistvlokken in een kommetje. Als de ragout klaar is, is het tijd om de lasagne te bereiden.
  • Begin met wat tomatensaus over de bodem van een ovenschaal te verdelen. Schep daarop een dun laagje ragout, en bedek dat met lasagnevellen. Schep daarop weer wat tomatensaus en zorg dat de pastavellen daarmee goed bedekt zijn. Voeg een volgend laagje ragout toe en schep daarop een paar lepels bechamel. Herhaal deze handelingen totdat de ovenschaal bijna gevuld is. Eindig met een laagje ragout, tomatensaus en bechamel.
  • Zet de ovenschaal ca. 30-40 min. in de oven. Prik met een satéprikker in de lasagne om te controleren of de lasagne gaar is.
TIP
Schep voor een krokante topping wat geroosterd broodkruim (zie basisrecepten p. 37) op de lasagne.

Meer Italiaanse recepten: