Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling en elke week op feeling.be haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Deze week schoof Evelien haar voeten onder tafel bij The Jane Table by Nick Bril.

Wie de culinaire pers een beetje volgt, heeft ongetwijfeld al opgemerkt dat Nick Bril met een ei zit. De head chef en mede-eigenaar van sterrenrestaurant The Jane is het beu dat journalisten zo weinig aandacht hebben voor hem. Het is altijd sexy Sergio Herman hier en fantastische Sergio Herman daar… maar niemand denkt aan Nick. En dat is niet eerlijk. Want terwijl Sergio jurylid speelt in tv-programma’s en zijn rijbewijs kwijtspeelt, is het Nick Bril die The Jane rechthoudt.

Om zichzelf wat beter in de markt te zetten, verscheen er onlangs van zijn hand een nieuw boek en maakt hij furore als dj. Sinds kort heeft hij ook een nieuwe speeltuin, The Jane Table by Nick Bril. Dit bijhuis ligt op nog geen 100 meter van The Jane zelf, op de coolste site van Antwerpen: PAKT. Wat vroeger de wasserij was van het militair hospitaal, is omgebouwd tot een Berlijns aanvoelende wijk waar het krioelt van de creatieve bedrijfjes en dito restaurants. The Jane heeft er nu dus een keuken met één tafel waar alles draait om luxueuze private dining voor groepen van maximum twaalf personen.

Vorige week werd ik er uitgenodigd voor een wijnproeverij van de Luberon, een vrij onbekende wijnstreek in het uiterste zuiden van Rhône vallei. De wijnboeren hadden op voorhand een hele selectie wijnen bezorgd aan het team van The Jane en daarrond werd dan een menu gecreëerd voor de wijnjournalisten. Ze zijn daar trouwens zeer goed in geslaagd, de wijnen staan sindsdien op mijn mentale wereldkaart. Uiteraard valt een bezoek aan The Jane Table niet te vergelijken met The Jane zelf. Waarom dan toch een recensie? Het is natuurlijk wel dezelfde chef die er in de potten roert. En aangezien het twee jaar geleden is dat ik nog getafeld had bij The Jane, was ik benieuwd of Nick Bril effectief zijn eigen stem heeft gevonden, los van Sergio Herman.

The Jane heeft nu een keuken met één tafel waar alles draait om luxueuze private dining voor groepen van maximum twaalf personen.

Het menukaartje belooft alvast rusteloze benen: dertien gerechten, goed voor vijf uur tafelen. Ik zie ingrediënten die zelfs de meest doorwinterde restaurantbezoeker met de ogen doen knipperen: hamachi, amaebi, chawanmushi, albuféra en zelfs een portie antioxidanten (de nieuwe naam voor rode besjes). Niemand leest graag een ellenlange opsomming van gerechten, daarom beperk ik me tot de drie toppers. Paling² is bedoeld voor wie niet kan kiezen tussen gerookte Zeeuwse paling of Zeeuwse paling in ’t groen. Het gerecht combineert het beste van twee werelden in één torentje. Verder was ik enorm te spreken over de kreeft met bietjes, dashiboter en Royal Belgian Caviar, de signature dish van Nick Bril. Het is een vrij klassiek gerecht maar het staat als een huis. De fantastische kreeft in combinatie met fluwelige, zilte hollandaise en kaviaar lijkt me een goed medicijn tegen verzuring: je kunt niet anders dan zwijgen en met je ogen dicht genieten. Tenslotte wil ik ook nog de loftrompet afsteken voor de botermalse duif uit Steenvoorde, die steengoed werd klaargemaakt en die ik onbeschaamd heb afgeknaagd tot op het bot.

Wat ik me herinner van mijn vorige bezoeken aan The Jane, zijn gerechten die alle kanten uitgingen: op één bord een hele lijst van liflafjes, zalfjes, zuurtjes en krokantjes tot het voor je ogen ging duizelen. Geen mens kon onthouden wat ‘ie daar allemaal had gegeten. Ik merk op dat Nick Bril langzaam afstapt van die formule. Hij beperkt zich nu per gerecht tot één of twee goede ingrediënten en ondersteunt deze op de best mogelijke manier met enkele smaakmakers. De borden zijn veel meer uitgepuurd, met minder visuele toeters en bellen. Het is duidelijk dat de chef een heel traject heeft afgelegd, hij kookt nu met meer maturiteit en focus. Als ik hem vraag hoe hij daar zelf tegenover staat, antwoordt hij bevestigend: “In het begin hebben we met The Jane iets helemaal anders willen doen dan bij Oud Sluis. Veel losser en vrijer. Maar we beseffen nu dat we onszelf niets moeten wijsmaken: onze roots liggen bij fine dining, dat doen we het best.”

Score (max. 5 sterren)

★★★★★

The Jane – Paradeplein 1, Antwerpen (reservaties voor The Jane Table via nadja@thejaneantwerp.com)

Meer foodrecensies

Beeld: @gillesdesplanques