Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Deze keer ging Evelien langs bij June’s Restaurant.

“Oh sorry!” Sommige restaurants zijn zo klein dat je per ongeluk de keuken binnen wandelt, in de veronderstelling dat daar ook nog tafeltjes staan. Zo was het ook bij June’s in Borgerhout, een piepklein restaurantje vlakbij de Turnhoutse Baan dat zichzelf profileert als bio/healthy/seizoensgebonden. Het interieur kun je omschrijven als Kringloop-fifties. Er is geen uitgebreide kaart, maar een wekelijks wisselend menu in zeven gangen voor € 35.

Ik wandel terug naar het effectieve restaurantgedeelte met acht zitplaatsen en wacht op mijn dinner date. Buiten is ook een pittoresk terrasje, maar dat zit al vol. “Wil je alvast iets drinken?” informeert de gastvrouw. “Euh…” mompel ik, in de veronderstelling dat er nu een opsomming volgt van mogelijke aperitieven, maar het aanbod is beperkt tot crémant. De fles krijg ik niet te zien. Even later arriveert mijn gezelschap. Hij wil hetzelfde drinken, maar dat is een probleem. “Die zes andere mensen hebben ook al crémant besteld en de fles is bijna op. Ik heb wel nog witte wijn. Rosé ook, maar ik weet niet of die al koel genoeg is.” Ik knipper even met mijn ogen. Oké dan. Misschien hebben ze bij June’s wel een héle kleine koelkast waar slechts twee flessen tegelijk in passen.

June’s doet me denken aan de vele sympathieke eethuisjes in Berlijn, waar het belasting-technisch nog mogelijk is om zulke kleine initiatieven uit de grond te stampen.

Elke tafel krijgt tegelijk het eerste gerechtje, een ritme dat de hele verdere avond zal aangehouden worden. Alle gerechten worden ook in hetzelfde, halfdiepe kommetje geserveerd, ongeacht of dat nu handig is om uit te eten of niet. Wat we voorgeschoteld krijgen is puur, gezond, verrassend en niet te gecompliceerd. De paling is intenser gerookt dan ik gewend ben en contrasteert daardoor mooi met gemarineerde rode bietjes. Een stukje Pork Wellington met savooistoemp is verrukkelijk, echt comfort food. Griet in het groen met plakjes aardappel is een frisse smaakcombinatie die me erg bevalt. De confit de canard is misschien wat moeilijk te snijden in het kleine kommetje, maar ik verbaas me er vooral over hoe lekker die eend is met zoete aardappel en warmoes. Enkel het dessertje valt een beetje tegen. Een ‘ijsje’ met peper en vlierbessenazijn is eigenlijk niet meer dan opgeklopte room met wat aardbeien.

June’s doet me denken aan de vele sympathieke eethuisjes in Berlijn, waar het belasting-technisch nog mogelijk is om zulke kleine initiatieven uit de grond te stampen. Als we de rekening vragen, komt de aap dan ook uit de mouw. Bij June’s is er geen mogelijkheid om met een bankkaart te betalen. “Kunnen we niet met onze smartphone betalen?” “Oh nee, mijn telefoon is plat en het duurt uren voordat die terug is opgeladen.” “Kunnen we dan niet gewoon rechtstreeks op de rekening storten?” “Nee dat gaat niet, ik ben mijn bankkaart kwijt en ik ken mijn rekeningnummer niet.” Ik moet dus een half uur wandelen om een bancontact te vinden en krijg vervolgens geen btw-briefje. Ik zie dagelijks hoe restaurateurs zwoegen om hun personeel en rekeningen betaald te krijgen. Het is bijna onmogelijk om nog te foefelen. Wie het wel doet, verziekt de markt voor iedereen. Maar misschien was de telefoon écht stuk en was ze haar bankkaart écht kwijt. Die problemen lossen ze bij June’s dan toch best op voordat de controleurs aan de deur staan. Wat mij betreft mag de prijs zelfs een stuk hoger liggen dan € 35, dat is het zeker waard.

Score
★★★

June’s Restaurant, Krugerplein 19, 2140 Antwerpen

Meer recensies van Evelien