De zomer brengt naast ontspannende vakantie ook stress met zich mee. De schreeuwerige titels om je lichaam klaar te stomen voor een bikini klinken deze tijd van het jaar oorverdovend luid. Hierdoor kan je soms al snel passen voor een gefrituurd hapje, ook al smaakt het nog zo lekker. Wel, er is goed nieuws want deze zomer is kibbeling helemaal hip, en om eventuele schuldgevoelens weg te nemen hebben we voor jou drie recepten op een rijtje gezet die ook gezonde groenten bevatten. Geen keukenprinses? Geen enkel probleem! Wij leggen je telkens haarfijn uit hoe je alles kan bereiden en geven zelfs serveertips. Smakelijk!

Gegrilde groenten met ricotta, olijven en kibbeling (voor 2 à 3 personen)

Ingrediënten:

1 zakje Jean sur Mer kibbelingbeslag (te koop bij Delhaize)

450 g witvis (koolvis)

1 aubergine

¼ courgette

8 groene aspergepunten

4 broccoliroosjes

¼ rode puntpaprika

8 chili-olijven

8 el ricotta

4 el olijfolie

4 el witte wijnazijn

1 el geroosterde sesamzaadjes

2 el ricotta

Bereidingswijze:

Bereid de kibbeling volgens de gebruiksaanwijzing op de achterkant van de verpakking (gebruik bier of koud (spuit)water).

Snij de vis in gelijke stukken (blokjes of reepjes).

Leg de vis in het beslag en verwarm een wokpan of een kookpot met olie. Je kan ook je frietpot gebruiken.

Laat de stukjes vis met beslag rond een voor een in het vet zakken (180 C°). Bak ongeveer 3 tot 5 min tot ze mooi goudbruin zijn en vang op in een schaal met keukenrol.

Gril de aubergine, de courgette, de aspergepunten en broccoliroosjes. Voeg samen met de gesneden puntpaprika en gehakte olijven in een mengkom.

Breng op smaak met olijfolie, wittewijnazijn, peper en zout.

Presentatie:

Leg de groentenmengeling in het midden van het bord. Werk af met gebrande sesamzaadjes en ricotta.

Quinoasalade met komkommer en kibbeling (voor 2 à 3 personen)

Ingrediënten:

1 zakje Jean sur Mer kibbelingbeslag (te koop bij Delhaize)

450 g vis (koolvis)

150 g quinoa (rood)

800 ml water

4 el geroosterde amandelschilfers

8 minikomkommers

4 el yoghurt

12 appelkappers

2 el sap van kappers

2 teentjes look

1 witte ui

½ kippenbouillon blokje

8 blaadjes munt

1 citroen (sap en zeste)

Olijfolie

Cayennepeper

1 el geroosterde sesamzaadjes

2 el ricotta

Bereidingswijze:

Bereid de kibbeling volgens de gebruiksaanwijzing op de achterkant van de verpakking (gebruik bier of koud (spuit)water).

Snij de vis in gelijke stukken (blokjes of reepjes)

Leg de vis in het beslag en verwarm een wok pan met olie. Je kan ook je frietpot gebruiken.

Laat de stukjes vis met beslag rond een voor een in het vet zakken (180 C°). Bak ongeveer 3 tot 5 min tot ze mooi goudbruin zijn en vang op in een schaal met keukenrol.

Versnipper de ui en de look en stoof aan met 1 el olijfolie. Voeg vervolgens de quinoa, het water en een half kippenbouillonblokje toe en kook de quinoa tot hij al dente is. Giet af en laat voldoende afkoelen. Breng daarna op smaak met 1 el olijfolie en sap en zeste van 1 citroen.

Snij 4 minikomkommers in de helft op de lange zijde, gril ze en meng met de quinoa.

Meng de yoghurt met het sap van de appelkappers en een snuifje cayennepeper.

Presentatie:

Leg de quinoasalade op het bord en werk af met appelkappers, schijfjes rauwe komkommer, munt en geroosterde amandel. Leg de groentenmengeling in het midden van het bord. Werk af met gebrande sesamzaadjes en ricotta. Dresseer de yoghurtdressing op of naast de salade (naar voorkeur).

Salade met tomaat, watermeloen en kibbeling (voor 2 à 3 personen)

Ingrediënten:

1 zakje Jean sur Mer kibbelingbeslag (te koop bij Delhaize)

450 g vis (koolvis)

20 kerstomaatjes

1 watermeloen

8 ansjovisjes (uit blik)

2 bollen mozzarella

12 blaadjes basilicum

4 el olijfolie

4 el balsamico

Bereidingswijze:

Bereid de kibbeling volgens de gebruiksaanwijzing op de achterkant van de verpakking (gebruik bier of koud (spuit)water).

Snij de vis in gelijke stukken (blokjes of reepjes).

Leg de vis in het beslag en verwarm een wokpan of een kookpot met olie. Je kan ook je frietpot gebruiken.

Laat de stukjes vis met beslag rond een voor een in het vet zakken zodra de olie is verwarmd tot

180 °C. Bak ongeveer 3 tot 5 minuten tot ze mooi goudbruin zijn en vang ze op in een schaal met keukenrol.

Snij de tomaatjes in 2 en de watermeloen in blokjes van ongeveer 2 cm. Snij de bollen mozzarella in 8 gelijke delen. Kruid vervolgens goed af met peper en zout.

Presentatie:

Leg de tomaten en watermeloen in het midden van het bord en werk af met ansjovis, mozzarella en basilicum. Overgiet de salade met vinaigrette van olijfolie en balsamico.

Lees meer culinaire tips: