Nee hoor, voor een bezoekje aan een hippe apero-bar, een gezellige koffie hotspot of een trendy lunchplek hoef je je niet te beperken tot het Antwerpse Zuid of het Eilandje, want ook in andere regio’s van ‘t Stad vallen er wel degelijk tal van authentieke urban hotspots te ontdekken.

Een prachtregio voor een paar nieuwe ‘vaste adresjes’ op de lijst, is Berchem: vlak tegen het hippe Zurenborg en met een straal van slechts een paar kilomter rond het zeer bereikbare Berchem station, de perfecte buurt om eens op onderzoek uit te gaan. Bij deze zes leuke en absoluut authentieke plekken houd je alvast best even halt!

6 x hippe bars en food hotspots in Berchem

1. Cantaloop

Wie Cantaloop, een authentiek cafeetje op de hoek van het Frans van Hombeeckplein in Berchem binnenstruint, merkt het meteen: een gemoedelijke drukte van ‘de hippe stadsmens in zijn dertigerjaren‘ gehuld in relaxed vintage jasje, zwermt je als het ware tegemoet.

View this post on Instagram

Endless roads & endless talks.

A post shared by Laura Vansweevelt (@laurajanedaisy) on

Het interieur van Cantaloop geeft daar dan ook al de perfecte aanzet voor: retro ronde tafeltjes, vintage houten krukjes en zetels, een paar industriële hanglampen, een brick wall en een zwartwit-getegeld vloertje. Erg leuk voor een potje en een pintje na het werk.

Cantaloop, O.L. Vrouwstraat 1, 2600 Berchem. 

2. Bar’rique

Zin in een heerlijk ontbijtje, een lekkere healthy lunch of een portie ‘wijn, bier en tapas’ na het werk? Dan moet je bij Bar’rique zijn! De keuze voor de apero is talrijk: een plankje met verschillende soorten charcuterie en kazen bijvoorbeeld, maar ook bruschetta’s, tapenades of een portie bliksardientjes met mieriksworte kunnen de eerste honger stillen.

Bar’rique, Boomgaardstraat 348, 2600 Berchem. 

3. Brel

Nog zo’n supertrendy en gezellige apero-bar slash koffie- en lunch-plek is Brel in de lange Statiestraat vlakbij Berchem Station. Ook hier weer een industrieel interieur met een aantal erg authentieke elementjes. Ook in het decor aanwezig: een levensgroot portret van Belgische chanson-legende – hoe kan het ook anders – Jacques Brel.

Brel, Statiestraat 46, 2600 Berchem. 

4. Vrij België

Nog zo’n hippe stedelijke stek, maar eentje met een even degelijke Belgische inborst – denk grote zwartwit-portretten van landsvaders en oorlogshelden en een eerste editie van ‘Vrij België’, een weekblad dat ten tijde van de Eerste Wereldoorlog in ons land verscheen – is Vrij België in de Oud-Berchemse wijk Groenenhoek. De taak van Vrij België is op die plek is duidelijk en zeer ostentatief: de wijk op slag weer een beetje hipper en aantrekkelijk maken, en dat lijkt aardig te lukken ook.

Niet alleen ben je er welkom voor een pintje, maar ook voor een nostalgische kroeg-spaghetti met gehaktballen of een pompoencurry met couscous, maar eveneens voor aardig wat live muziek, performances en Open Mic-avonden for that matter.

Vrij België, Diksmuidelaan 202, 2600 Berchem. 

5. Nellie’s Café

Een niet te missen foodie-hotspot voor liefhebbers van een kopje afternoon koffie of een high tea-partijtje met stukje homemade carrot cake, een paar scones of wat ander zoetsmakelijk lekkers erbij, is Nellie’s Café. Ook voor een healthy lunch of een uitgebreid brunch-buffet is dit hippe, maar gezellige zaakje absoluut de place to be.

Nellie’s Café, Statiestraat 56, 2600 Berchem. 

6. Het Been

Tot slot, ook een erg populaire en vrij authentieke stek onder de Antwerpse dertigers-garde: Café Het Been in de Berchemse Belpairestraat. Ga eens langs in het gezellige woonkamercafé voor een goed gesprek over een Antwerps Bolleke en wat nootjes of doe er op een zonnige winterdag zelfs een terrasje in de fijne buurtwijk als je wil.

Het Been, Belpairestraat 28, 2600 Berchem. 

Lees ook: