Tom Yum, een pikante heldere soep, is een echte klassieker uit de Thaise keuken. Is soep in de zomer voor jou een regelrechte no-go? Oordeel niet te snel: dit receptje brengt je misschien wel op andere gedachten. Deze Tom Yum serveer je koud zoals een gazpacho en werk je af met schijfjes limoen voor een extra frisse touch.

Recept: koud geserveerde Tom Yum

De pikante smaak van deze Tom Yum staat in contrast met de koude serveertemperatuur van het soepje. Dat is pas spannend koken!

Wat heb je nodig?
(voor 4 personen)

  • 150 ml kokosmelk
  • 800 g gepelde tomaten (2 blikken)
  • 125 g citroengras (6 stengels)
  • 5 cm gember
  • 4 g limoenblad (fijngehakt)
  • 3 kleine rode chilipepers (fijngehakt)
  • 3 el vissaus
  • 4 kleine sjalotten (fijngesneden)
  • 50 ml limoensap
  • 1/2 el zwarte  peper
  • 1 1/2 el bruine suiker
  • 8 kerstomaatjes in verschillende kleuren
  • 2 stukjes pijpajuin
  • de blaadjes van enkele takjes koriander
  • een handvol Thaise notenmix
  • 1 limoen (in schijfjes)

Zo maak je het:

Blend de kokosmelk met 200 g van de gepelde tomaten, het citroengras, de gember, het limoenblad, de pepers en 1 el vissaus. Zeef.

Mix het opgevangen vocht met de rest van de tomaten, 2 el vissaus, sjalotten, limoensap, bruine suiker en versgemalen zwarte peper. Zet in de koelkast.

Voeg net voor serveren stukjes kerstomaat, pijpajuin, gehakte Thaise notenmix, een schijfje limoen en enkele blaadjes koriander toe.

Smakelijk!

 

Nog meer heerlijke recepten:

Tekst: Ann van der Auwera. Foto’s: Wout Hendrickx.