5 ijskoude recepten om te maken op hete zomerdagen

Bij warm weer is er niets beter dan een verfrissend ijsje (lees verder en ontdek ons subliem recept voor rosé-ijsjes), maar het kan ook iets creatiever. Wat dacht je van mangogranita met kokosyoghurt of ceviche met citroengras-sorbet? Scroll naar beneden en ontdek alle ijskoude recepten die onze Feeling-chef Sonja Peeters speciaal voor jou samenstelde.

Recept 1: ceviche met citroengras-sorbet

400 g zeebaars of kabeljauwhaasje • 1 handvol shisoblaadjes of Atsina Cress

Dit heb je nodig:

Voor de sorbet:

  • 250 ml water
  • 70 g suiker + 2 el extra
  • 2 stengels citroengras
  • 5 limoenblaadjes
  • 100 ml limoensap
  • 1 eiwit

Voor de koriander-sesampesto:

  • 2 el witte sesamzaadjes
  • 1 bosje koriander, grofgehakt
  • 1 el limoensap
  • 1 el vissaus
  • 1 el mirin
  • 1 tl ahornsiroop
  • 1 el sesamolie
  • 3 el plantaardige olie
  • peper en zout

Zo maak je het:

1. Kook voor de sorbet het water en de suiker tot de suiker opgelost is. Halveer de stengels citroengras in de lengte en voeg samen met de limoenblaadjes toe aan de suikersiroop. Zet het vuur uit en laat een half uur trekken.

2. Roer het limoensap eronder en giet het vocht in een bakje dat in de vriezer kan. Laat de sorbet minstens 6 uur in de vriezer staan. Mix het mengsel 2 à 3 keer door tijdens het invriezen. Klop na een goed uur vriezen het eiwit stijf met de extra suiker en mix door de sorbet.

3. Rooster de sesamzaadjes goudbruin in een droge pan. Mix alle ingrediënten voor de pesto glad. Kruid met peper en zout.

4. Snij de vis met een scherp mes in dunne plakjes. Verdeel de plakjes over 4 borden. Schep er een bolletje sorbet op en werk af met de pesto en de shiso of Atsina Cress. Kruid met peper.

Recept 2: mangogranita met kokosyoghurt

Voor 4 pers. • 20 min. + invriezen

Dit heb je nodig:

  • 100 ml water
  • 100 g suiker
  • 2 el geraspte gember
  • 700 g mangoblokjes + plakjes mango
  • 600 ml kokosyoghurt
  • 1 el honing
  • 1 handvol munt of Honey Cress

Zo maak je het:

1. Breng het water aan de kook met de suiker en de gember. Roer tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen.

2. Doe de mangoblokjes in een blender en giet de suikersiroop erbij. Mix glad. Giet het mengsel in een diepvriesdoosje en zet minstens 6 uur in de vriezer.

3. Roer de honing onder de yoghurt en verdeel over 4 glaasjes. Schraap het mango-ijs goed los met een vork en schep boven op de yoghurt. Werk de glaasjes af met plakjes mango en munt of Honey Cress. Serveer meteen.

Recept 3: burrata met geschaafde bevroren tomaat

Voor 4 pers. • 5 min. + invriezen

koude recepten

Dit heb je nodig:

  • 1 tomaat
  • 4 kleine burrata’s
  • 1 handvol basilicum
  • 1 handvol rucola
  • 1 el witte balsamico
  • olijfolie
  • peper en grof zout
  • voor erbij: crackers of stokbrood

Zo maak je het:

1. Leg de tomaat een paar uur in de diepvriezer.

2. Leg op elk bord een bol burrata en kruid met peper en zout. Rasp de bevroren tomaat erover.

3. Werk de borden af met de rucola en het basilicum. Druppel er wat balsamico en olijfolie over. Serveer met crackers of stokbrood.

Recept 4: ijskoude groene gazpacho

koude recepten

Dit heb je nodig:

  • 1 groene paprika
  • 1 sjalot
  • 1 komkommer + 1 snackkomkommer
  • 100 g spinazie
  • 1 teentje knoflook
  • 50 ml witte-wijnazijn
  • 50 ml olijfolie
  • 1 lente-uitje
  • 1 handvol verse tuinkers
  • peper en zout

Zo maak je het:

1. Snij de groene paprika in blokjes en snipper de sjalot. Snij de grote komkommer in stukken en doe die in een blender. Voeg de spinazie, groene paprika, sjalot, gepelde look, azijn en olijfolie toe, en mix glad. Giet alles door een zeef. Proef en kruid met peper en zout. Zet de gazpacho koel.

2. Snij de lente-ui in ringen. Snij de snack-komkommer in de lengte in repen.

3. Schenk de gazpacho in kleine glaasjes en werk af met de tuinkers, lente-ui en een komkommerstengel

Recept 5: rosé-ijsjes

Voor 6 pers • 15 min. + invriezen

koude recepten

Dit heb je nodig:

  • 250 ml roséwijn
  • 250 ml wittedruivensap
  • 50 ml water
  • 80 ml limoensap
  • enkele plakjes pompelmoes, in driehoekjes
  • enkele aardbeien, in plakjes
  • enkele takjes tijm of oregano
  • 6 ijsvormpjes
  • 6 ijsstokjes

Zo maak je het:

1. Meng de wijn met het druivensap, het water en het limoensap.

2. Vul 6 ijsjesvormen voor 2/3 met het mengsel. Vul verder aan met het fruit en de kruiden. Zet de vormpjes minstens 6 uur in de vriezer.

    Meer recepten:

    Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

    Partner Expertise

    Commerciële boodschap