Lekker, eenvoudig én geen berg afwas achteraf.

De lockdown geeft je misschien de mogelijkheid om culinaire hoogstandjes te proberen en alles uit jezelf te halen. Maar soms heb je wel eens zin om gewoon snel een heerlijk gerecht op tafel te toveren zonder achteraf met een berg afwas te zitten. Inspiratie nodig? Hier vind je drie recepten uit ‘Eenpans Wereldgerechten’. Eén pan en zin in een lekker gerecht, meer heb je niet nodig.

Melanzane alla parmigiana

  • Voorbereiden: 1 uur
  • Rusten: 30 min.
  • Kooktijd: 35 min.

Dit heb je nodig voor 4 personen: 

  • 2 grote aubergines
  • zout en versgemalen peper
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 800 g tomatensaus
  • 10 takjes basilicum
  • plantaardige frituurolie
  • 3 eieren
  • 100 g bloem
  • 400 g mozzarella
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 50 g pecorino

Zo maak je het: 

  • Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken. Bestrooi ze met zout en leg ze in een vergiet. Laat 30 minuten uitlekken.
  • Pel de knoflook en pers met een knoflookpers.
  • Verhit de olie in een grote koekenpan. Voeg de knoflook, tomatensaus en wat zout en peper toe. Laat op laag vuur 10 minuten sudderen. Snijd 4-5 blaadjes basilicum fijn en voeg toe.
  • Verhit de frituurolie tot circa 160 °C.
  • Veeg met keukenpapier het zout van de plakken aubergine en dep ze goed droog.
  • Klop de eieren los in een diep bord. Strooi de bloem op een ander bord. Wentel de plakken aubergine eerst door de bloem en dan door het ei en frituur ze 5 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Verwarm de oven voor op 190 °C.
  • Snijd de mozzarella in kleine stukjes en rasp en meng de andere kazen.
  • Schep een laag tomatensaus op de bodem van een ovenschaal, dek af met plakken aubergine, een laagje mozzarella en een laag geraspte kaas.
  • Herhaal de lagen tot alles op is; eindig met een laagje geraspte kaas. Bak 30 minuten in de oven.
  • Serveer heet, bijvoorbeeld met een groene salade.

Vis in groene massala

  • Voorbereiden: 30 min.
  • Kooktijd: 25 min.

Dit heb je nodig voor 4 personen: 

  • 4 kleine aardappels
  • 600 g kabeljauwhaas
  • 4 el bloem
  • 5 el neutrale plantaardige olie
  • 1 ui
  • 10 kerrieblaadjes (toko)
  • 2 el tamarindepasta
  • 1 tl kurkuma
  • 100 g tomatenblokjes

Voor de groene masalapasta

  • 1 bosje verse koriander
  • 2 el geraspte verse gember
  • 2 el knoflookpuree (ca. 5 teentjes)
  • sap van 1 limoen
  • 4 tl gemalen komijn
  • 4 tl garam masala
  • 1 el peperkorrels
  • 2 groene pepers
  • ½ tl zout

Zo maak je het: 

  • Houd wat blaadjes koriander apart en maal de rest met de overige ingrediënten voor de groene masalapasta in een blender of keukenmachine fijn.
  • Breng een pan gezouten water aan de kook. Schil de aardappels, snijd ze in blokjes en kook ze in 15 minuten gaar.
  • Giet af.
  • Snijd de kabeljauw in grote blokjes en wentel ze door de bloem. Verhit 4 eetlepels olie in een koekenpan en bak de vis 5 minuten. Laat uitlekken.
  • Pel de ui en snijd hem fijn.
  • Verhit de resterende olie in een grote koekenpan bak de kerrieblaadjes 2 minuten op laag vuur. Voeg de ui toe en bak 10 minuten mee. Voeg de groene masalapasta, tamarindepasta, kurkuma en 200 ml water toe en meng. Voeg de aardappels, vis en tomatenblokjes toe en laat 5 minuten sudderen.
  • Bestrooi met de apart gehouden korianderblaadjes en serveer meteen, bijvoorbeeld met Indiaas platbrood.

Rode garnalencurry

  • Voorbereiden: 15 min.
  • Kooktijd: 15 min.

Dit heb je nodig voor 6 personen: 

  • 320 g grote rauwe garnalen
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 wortels
  • 6 Thaise aubergines of 1 grote gewone aubergine
  • 2 stengels citroengras
  • 2 el neutrale olie
  • 3 el rode currypasta
  • 1 l kokosmelk
  • 6 blaadjes kaffir-limoen (djeroek poeroet)
  • 1 afgestreken tl trassie
  • 4 el vissaus
  • 2 el suiker
  • 10 blaadjes Thais basilicum + paar extra

Zo maak je het: 

  • Pel de garnalen en verwijder met een scherp mesje de darmkanalen. Zet opzij.
  • Pel de teentjes knoflook en plet ze.
  • Schil de wortels en snijd ze in plakjes.
  • Snijd de aubergines in plakjes.
  • Verwijder de harde buitenste delen van het citroengras. Snijd 2 cm van de zachtere stengel in dunne reepjes en de rest in 3-4 stukken.
  • Verhit de olie in een braadpan met dikke boden en bak de knoflook 2 minuten. Voeg de currypasta toe en bak 2 minuten mee.
  • Voeg de kokosmelk, het citroengras, de wortel, aubergine, kefir, limoenblaadjes, trassie, visssaus, suiker en het Thais basilicum toe.
  • Laat 15 minuten sudderen. Voeg de garnalen toe en laat nog 10 minuten sudderen.
  • Serveer meteen, bijvoorbeeld met witte rijst.

Meer proberen? Het boek ‘Eenpans wereldgerechten’ van Sophie Dupuis-Gaulier uitgegeven door Forte Culinair is nu verkrijgbaar. 

Meer recepten: