Lekker voor het weekend: kalfsschenkel met bloedsinaasappel en kikkererwten

Lekker koken dit weekend? The Messy Chef Jelle Beeckman deelt zijn recept voor kalfsschenkel.

“Omdat kalfsvlees vrij mager vlees is, voeg ik graag veel extra smaak toe. Zeker bij een kalfsschenkel, die toch een langere gaartijd heeft, is dat belangrijk. In de periode dat hij in de pot ligt, neemt de schenkel veel smaak op. Bloedsinaasappel zorgt voor een lekker zuurtje en geeft ook een zekere zoetheid aan het gerecht. Voeg dan nog wat smaakmakers zoals steranijs en kruidnagel toe en je hebt een super aromatisch bordje boordevol smaak en zonder al te veel calorieën. Niet dat ik ze tel, maar het is meegenomen (lacht hard).”

Dit heb je nodig:

  • 2 kalfsschenkels
  • 1 klont boter
  • Peper en zout
  • 1 teen look
  • 1 ui
  • 2 steranijs
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 stuk gember (2cm)
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurier
  • 1 citroen
  • 2 eetlepels suiker
  • 3 bloedsinaasappelen
  • 500 ml kippenbouillon
  • 1 blik kikkererwten
  • Verse koriander of peterselie

Zo maak je het:

  • Kruid de schenkel met peper en zout. Bak mooi bruin in de boter. Voeg een fijngesneden teen look, gember en fijngesneden uit toe. Kruid met kaneel, paprikapoeder, de kruidnagels, laurier en steranijs. Voeg de bruine suiker en de bloem toe. Roer goed. Blus vervolgens met het sap van de sinaasappelen en de citroen. Laat even inkoken en karameliseren. Voeg ook de schil van 1 citroen en 1 sinaasappel toe. Blus met de bouillon, zorg dat de schenkels mooi onder staan.
  • Laat op een zacht vuurtje pruttelen voor ongeveer 90-120 minuten, tot wanneer het vlees mooi zacht is.
  • Haal het vlees voorzichtig uit de pot en laat de saus nog 10 minuten pruttelen. Proef of de saus mooi in balans is (zoet/zuur) Spoel de kikkererwten onder koud water en voeg ze toe aan de saus. Serveer met couscous en verse koriander.

Meer recepten van The Messy Chef:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content