Na het succes van ‘The Messy Chef, lekker normaal, abnormaal lekker’ komt chef Jelle Beeckman met een vervolg. Dezelfde stijl: lekker, gemakkelijk en met een sausje humor eroverheen. Op feeling.be deelt hij alvast enkele van zijn favoriete recepten. Vandaag: garnaal croque-ette.

“Ik stop lukraak wat muntstukken in de broodautomaat. Het nummer ‘every bread you take’ van Sting klinkt als een welgeplaatste toevalstreffer door mijn oortjes. Ik moet erom lachen, gezien de context. Het is zondagavond en ik heb net afscheid genomen van mijn frietketel. Frederick, zo noemde ik hem. Frederick Frietketel pruttelde zelden tegen. Tot een uur geleden. Toen er wat van zijn olie op mijn hand terecht was gekomen. Best pijnlijk om aan den lijve te ondervinden wat diëtisten nu eigenlijk echt bedoelen met de term ‘vetverbranding’. Ik had er de niet zo spreekwoordelijke stekker uitgetrokken met alle gevolgen vandien. Geen garnaalkroketjes? Het noodplan trad in voege. De garnaal croque-ette. Geen gepruts met gelatine, geen vuile handen en toch superlekker!”

Garnaal croque-ette

Dit heb je nodig:

  • 75 g boter
  • ½ teentje look
  • ½ ui
  • 150 g gepelde garnalen
  • 1 tl tomatenpuree
  • 1tl ketchup
  • 1 laurierblad
  • 2 el bloem
  • 2 el whisky
  • 200 ml room
  • ½ blokje visbouillon
  • 1 eierdooier
  • peper en zout naar smaak
  • toastbrood
  • citroen
  • peterselie

Zo maak je het: 

  • Neem 50 g van de garnalen en hak die erg fijn. Snijd de look en de ui ook erg fijn. Je kan ook alles in een keukenrobot fijnmalen.
  • Smelt de boter en voeg het mengsel van garnalen, look en ui toe. Laat 1 minuut bakken. Voeg de tomatenpuree, ketchup en laurier toe. Laat 10 seconden meebakken. Voeg de bloem toe en roer goed.
  • Blus na ongeveer 1 minuut met de whisky en de room en roer zodat je geen klonters hebt in de saus. Verkruimel het bouillonblokje. Kruid met peper en zout.
  • Wanneer de saus dik genoeg is, voeg dan de eierdooier toe en haal van het vuur. Voeg de rest van de garnalen toe (100 g). Laat afkoelen.
  • Neem het brood en snijd er rechthoeken uit. Smeer er een laagje van het garnalenmengsel op en bak krokant langs beide kanten (in een klont boter) in de pan of in de oven (10 minuten op 200 °C).
  • Serveer met een schijfje citroen en peterselie.

Meer recepten ontdekken? ‘The Messy Chef 2, Goei Eten’, uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts is nu te koop. Ontdek meer van Jelle op zijn Instagrampagina @the_messy_chef_jelle.

 

 

 

 

Meer lekkere lunchgerechten: