Nu onze tuinen en terrassen perfect op punt zijn, is het tijd om te aperitieven – dat heb je wel verdiend. Een zomerdrankje dat al een tijdje weer hip is, is Lillet. Met de juiste toevoegingen maak je er een verrukkelijke cocktail mee. Enkele ideetjes!

 

Lillet: chic à la française

Lillet bestaat al sinds 1872 en werd gelanceerd door twee Franse broers, Paul en Raymond Lillet. Het drankje dat in Podensac, een klein dorpje ten zuiden van Bordeaux, wordt geproduceerd, bestaat voor 85% uit zorgvuldig geselecteerde wijnen (Sémillon en Sauvignon) en 15% uit zoete en bittere sinaas(appels, schors en schille) die enkele maanden in alcohol werden geweekt. Het werd al snel hét drankje voor levensgenieters en ‘chique’ dames maar ook heren. Niet veel later veroverde de aperitief zowat heel de wereld.

https://www.instagram.com/p/CAVc02Jol_a/

Net als bij wijn, heb je bij Lillet ook 3 verschillende keuzes: wit, rood of rosé. Je kan ‘m puur drinken, on the rocks met een schijfje citrus of in een cocktail. Hieronder vind je inspiratie.

5 x cocktails met Lillet

Pompelmoes vermout

  • Mix je glas voor de helft met Lillet rosé en voor de andere helft met een tonic naar keuze.
  • Werk af met een schijfje roze pompelmoes, rozemarijn en ijsblokjes.

Hugo met Lillet

  • Vul je glas met ijsblokjes en mix 5 cl Lillet Blanc met wat vlierbloesemsiroop en 10 cl spuitwater.
  • Werk af met 1 schijfje limoen en verse muntblaadjes.

Mon Ami

  • Vul een glas met ijsblokjes en voeg 4 cl Lillet Blanc toe, 1 cl kaneelsiroop, 5 cl perensap en 5 cl bruiswater toe.
  • Werk af met een kaneelstokje en kaneelpoeder.

Sangria met Lillet

  • Meng in een grote kan 50 cl Lillet Rouge, 5 cl frambozensiroop, 10 cl roze pompelmoessap en 10 cl limonade.
  • Voeg wat fruit toe en serveer.

Vesper

  • James Bonds lieveling: in Casino Royal (1953) bedenkt en bestelt hij een ‘Kina Lillet Martini’, die hij zelf omdoopt tot ‘Vesper’.
  • Neem een cocktailshaker en vul hem met een halve maat Lillet Blanc, 1 maat Absolut Vodka en 3 maten Beefeater Gin.
  • Voeg ijsblokjes toe en shake zo’n 8 tot 10 seconden.
  • Filter met een zeef en giet in een cocktailglas.
  • Pers het sap uit een citroenschil en doe de zeste in het glas.

 

Meer aperitieven