Lekker lunchen in Brussel? Hier moet je zijn voor een heerlijke break met vriendinnen of collega’s.

1. Da Mimmo*: luxueus Italiaans

Misschien niet meteen een adresje voor een doordeweekse lunch met collega’s; wél als je iets te vieren hebt of een zakenpartner wil imponeren. Het Italiaanse sterrenrestaurant Da Mimmo tovert élk bord om tot een kunstwerk. Chef-kok Gerardo Metta werkt met ingrediënten van hoge kwaliteit die variëren volgens de seizoenen. De meeste komen rechtstreeks uit de Italiaanse laars. Elk gerecht is een evenwicht tussen eenvoudige producten en een perfecte uitvoering. De specialiteit van het huis? Hun taglierini met truffel.

3-gangen lunch vanaf € 55. Voor aangepaste wijnen betaal je € 35.

Da Mimmo – Ridder Koninglaan 24, 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe.

2. Le Conteur: Midden-Oosters in hartje Brussel

In het gebouw van het Grand Casino, vlakbij de Beurs van Brussel, huist sinds december 2019 Le Conteur; een Midden-Oosters restaurant waar je gerechtjes deelt. De Israëlische broers Roi en Ronni brengen zo de traditionele keuken van Tel Aviv naar het hartje van onze hoofdstad. Qua mezze springen de Spoonful of Challah (traditioneel Joods brood met huisgemaakte salsa en sour cream, € 5) en Marokkaanse Baba Ghanoush (€ 4) er bovenuit. Ga qua hoofdgerecht voor de Pulpergine (octopus op de grill met zwarte crème van aubergineschil, koriander en harissa, € 22) én de Fantastic Feta & Freekeh (een soort quinoa uit het midden-oosten met paddenstoelrisotto, parmezaan en truffelolie, € 17). Afsluiten doe je met een sharing dessert van de Happily Ever After kaart. De Chaos au Chocolat (€ 7 per persoon, deel je minimum met twee) is er eentje voor de échte chocoladelovers. De chef serveert hem à la minute met witte chocolade, perzik, brownie en frambozen waarna je de versierde chocomousse van tafel schraapt. Een zoete Marokkaanse muntthee met oranjebloesem (€ 3,5) maakt de beleving compleet.

Le Conteur – Kiekenmarkt 32, 1000 Brussel.

3. Tigermilk: Engelse pub met latino vibes

Tigermilk, verwijzend naar ‘leche de tigre’ – een Peruviaanse marinade op basis van limoensap, kruiden, rode ui, zout en verse vis – vestigde zich na haar succesverhaal in Parijs ook in onze hoofdstad. Verwacht je aan een menu vol exotische en kruidige smaken met heel wat Latijns-Amerikaans. Ceviche, quesadilla, guacamole, chimichurri zalm, geroosterde zoete aardappel, pannenkoekjes, pollo kaasburger, rösti, cheesecake, tacos, tiramisu met passievrucht, quinoa bowl, açai bowl… stuk voor stuk zonnige smaken die je kan laten begeleiden door een heerlijke cocktail. Het beste van alles? De prijzen zijn echt énorm toegankelijk en deze hotspot is 7/7 geopend.

Tigermilk – Baljuwstraat 46, 1050 Brussel (tijdens de week: 11u45 tot 14u00 en 18u45 tot 22u00).

4. Wolf: van alle markten thuis

Een overdekte foodhall in hartje Brussel – het Muntplein en de Nieuwstraat liggen op een boogscheut – waar je zowel Vietnamees, Grieks, Aziatisch, Ethiopisch, Indisch en Syrisch proeft. Daarnaast smul je er ook van tapas, sapjes en wafels. Ontwerper Lionel Jadot en het designbureau NCBAHM zorgden voor de herinrichting en aankleding van deze voormalige bank. Overal werden onderdelen van de verschillende loketten, oude bureaus, bekleding… hergebruikt. De marmeren voorkanten van de loketten vind je bijvoorbeeld terug in de hoofdbar en de koperen sierlijsten van dezelfde loketten werden de lampen van de chillzone.

Wolf – Wolvengracht 50, 1000 Brussel.

5. BON: gezonde lunchspot

Frédéric Duqué, ooit bankier, zette zo’n 15 jaar geleden de stap richting food retail en opende in 2016 zijn eerste BON-winkel. Ondertussen verkoopt hij op 8 plekken in Brussel huisbereide, kwaliteitsvolle kant-en-klare maaltijden; denk aan veggie noodles, springrolls, multigranen sandwiches en bowls. BON plant nog uit te breiden naar Vlaanderen en Wallonië en richt zich daarbij op grote steden of commerciële centra; kantorencomplexen en transporthubs blijken de ideale vestigingsplaatsen voor het merk.

BON – Rue du Bailli 2B, Rue du Luxembourg 23, Rue de la Loi 223, Rue de Trèves 124, Avenue Louise 503, Rue du Progrès 46, Cantersteen 51 en galerij Noordstation Brussel.

6. Mammouth: bio heaven

Gevestigd in de buurt van Brussel Zuid, vind je bij Mammouth seizoensgebonden (vegetarische) schotels, broodjes en zelfgemaakte desserts; hoofdzakelijk bio. Verwacht je bijvoorbeeld aan een boterham met geroosterde vijgen, tijm, ricotta, Italiaanse ham jambon en raketsla. De eigenaressen zijn 2 zussen die je hartelijk verwelkomen en je meteen thuis laten voelen. Voor wie in Brussel woont: ze leveren elke dag ook in verschillende wijken.

Mammouth – Ruslandstraat 22-2, 1060 Sint-Gillis.

7. Fosbury & Sons

Fosbury & Sons is zonder twijfel Belgium’s finest coworking place en ze hebben ook een in-house restaurant en bar. Ook niet-leden kunnen er tussen 12u en 14u terecht voor een lunch die door Midori wordt verzorgd (best wel reserveren!). Verwacht je aan lekkers als een groene falafelburger met bulgur tabouleh of honing-tijm kip met een herfstsalade. Bij Boitsfort krijg je in Bar ‘Giorgio’ het panoramisch uitzicht over het Zoniënwoud er gratis bij.

Fosbury & Sons – Boitsfort (Watermaal-Bosvoorde), Alfons (Groot-Bijgaarden) en Albert (Brussel-Noord).

Meer stops in Brussel

Openingsbeeld: Le Conteur – BON – Da Mimmo