Nog geen idee wat je op tafel gaat zetten met kerst? Dan heeft culinair recensente Evelien Rutten wel een paar feestelijke ideetjes in de aanbieding! Vandaag licht ze alvast een tipje van de sluier met het voorgerecht: een bordje vongole met venkel en Noilly Prat.

Klassiek genoeg voor een traditioneel feest als kerst, maar toch ook lichtjes vernieuwend.

Dit heb je nodig

  • tapijtschelpen (of andere schelpdieren) (2 kg) 
  • knoflook, fijngesneden (2 teentjes) 
  • selder, zeer fijngesneden (4 stengels) 
  • wortels, zeer fijngesneden (2 stuks) 
  • kleine venkelknol, zeer fijngesneden (1 knol) 
  • Noilly Prat (of droge witte wijn) (2 dl) 
  • cayennepeper of 1 Spaans pepertje, fijngesneden 
  • bladpeterselie (enkele takjes) 
  • geraspte schil van 1 citroen 
  • stokbrood (8 sneetjes) 
  • olijfolie

Zo maak je het

  • Spoel de tapijtschelpen zorgvuldig in koud water. Laat ze hun zand ‘uitspuwen’.
  • Doe ze vervolgens in een diepe pan en verdeel hierover de knoflook, de selder, de wortel en de venkel.
  • Overgiet met de Noilly Prat en breng op smaak met cayennepeper. Sluit af met een deksel en zet op een zeer hoog vuur. Laat enkele minuten opkoken. Schud halverwege eens met de pot.
  • Gril intussen de sneetjes stokbrood, die je met olijfolie hebt ingesmeerd. Verdeel alles over vier diepe kommen.
  • Werk af met bladpeterselie en citroenschil. Serveer met het stokbrood.

TIP

Wees voorzichtig met zout. De schelpdieren zullen vocht loslaten dat sowieso al zilt smaakt.

Foto: Wout Hendrickx. 

Meer recepten: