Moet jij het feestmenu op tafel toveren dit jaar? Maak het niet te ingewikkeld en kies voor luxueuze maar eenvoudige gerechtjes. Starten doe je met één (of meerdere) van deze 15 makkelijke aperitiefhapjes. Dek je feesttafel op deze stijlvolle manier en let’s get the party started!

15 x feestelijke én makkelijke aperitiefhapjes

Rijstwafel pizza’s

Uit: Lekker gezond, het makkelijke familiekookboek van Ellemieke Vermolen – Beeld: Mitchell van Voorbergen
Uit: Lekker gezond, het makkelijke familiekookboek van Ellemieke Vermolen – Beeld: Mitchell van Voorbergen

Dit recept uit het nieuwe kookboek van Ellemieke Vermolen is kindvriendelijk én poepsimpel.

Ingrediënten (voor 8 stuks): 

  • 8 rijstwafels
  • 100 g mozzarella
  • 8 kerstomaten
  • 8 el pesto
  • zout en peper
  • blaadjes van 8 takjes basilicum

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Snijd de mozzarella en kerstomaten in plakjes.
  • Besmeer de rijstwafels met de pesto en beleg ze met de mozzarella en tomaat. Leg de rijstwafels op de bakplaat en bak ze ongeveer 10 minuten in de oven, tot de mozzarella is gesmolten.
  • Breng de rijstwafelpizza’s op smaak met zout en peper en garneer met het basilicum

Recept uit: Lekker Gezond. Het makkelijke familiekookboek van Ellemieke Vermolen (Uitgeverij Kosmos)

Gepofte aardappel met sojakaviaar en preiolie

Recept uit kookboek ‘Lento: vegan zoals je het nog nooit proefde’
Recept uit kookboek ‘Lento: vegan zoals je het nog nooit proefde’

Dit gerechtje uit Lento vraagt de nodige voorbereiding, maar is zo feestelijk en lekker dat het die voorbereiding meer dan waard is.

Ingrediënten (voor 4 personen): 

  • kruimige aardappels
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper en zout
  • plantaardige zure room
  • 200 ml sojasaus
  • 2 g agar-agar
  • scheutje citroensap
  • olijfolie
  • 500 ml neutrale olie (bij voorkeur druivenpitolie)
  • groenafval van 1 prei (perfect wanneer je in een ander gerecht prei gebruikt hebt of wanneer je soep hebt gemaakt)
  • peper en zout

Zo maak je het

  • Zet eerst een kommetje met olijfolie in de diepvries. Ik zou gaan voor ten minste een halve liter. Hier gaan we later de kaviaar in maken, dus we hebben wel wat volume nodig.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de aardappels goed schoon en kruid ze met olijfolie, peper en zout. Laat ze in 45 minuten in de oven gaar worden.
  • Meng voor de kaviaar de sojasaus met de agar-agar en een scheutje citroensap. Breng dit mengsel in een pannetje aan de kook (agar-agar moet gekookt hebben om te kunnen
    werken). Laat een beetje afkoelen (maar niet te lang), zodat het al opstijft. Dit om te voorkomen dat het mengsel door de hitte uit het spuitflesje spuit. Haal de olie uit de diepvries en druppel hier de sojasaus in. Je zult merken dat door de olie kleine bolletjes ontstaan. Zeef dit geheel en vang de olie op. Die kan later nog voor koude bereidingen gebruikt worden.
  • Laat de druivenpitolie warm worden, ca. 50 °C. Daarvoor zijn geen fancy meetapparaten nodig, gewoon een beetje verwarmen. Test met de vinger. 😉 Mix de olie samen met het preiafval goed in de blender of met een staafmixer en zorg dat de olie echt heel goed geblend is. Breng op smaak met peper en zout (een snufje citroenzuur is hier ook heel lekker bij; pas wel op want dit is zeer straf spul). Laat door een zeef met een theedoek erin uitlekken. Doe het geheel dan in een spuitzak en hang die ondersteboven, zodat het overige vocht naar beneden zakt. Knip het puntje van de spuitzak af en laat het vocht eruit lopen. Je hebt nu lekkere, heldere preiolie. Die kun je voor een pure pastasalade ook gebruiken als smaakmaker of op een pizza. Gewoon te heerlijk om weg
    te gooien. Snijd het topje van de aardappel, doe een beetje zure room erop, leg er wat kaviaar op en werk af met de preiolie.

Recept uit Lento, vegan zoals je het nog nooit proefde van Tekla Vancleynenbreugel (Uitgeverij: Lannoo)

Gevulde soezen, saus van parmezaam, salamini Italiani alla cacciatora BOB

Ingrediënten (voor 4 personen): 

  • 4 lege soezen
  • 200 ml volle room
  • 200 g parmezaanse kaas
  • Zout en peper
  • 1 Salamini Italiani alla Cacciatora BOB

Zo maak je het:

  • Verhit de room en meng er de Parmezaanse kaas bij met een beetje zout en peper, tot een crème die niet te vloeibaar is. Zet opzij in een spuitzak op een koele plaats.
  • Snijd dunne plakjes van de Salamini Italiani alla Cacciatora BOB en zet apart.
  • Hak de Salamini Italiani alla Cacciatora BOB en plaats op de soes. Zet het geheel vervolgens gedurende 10 minuten in de oven op 180°c.
  • Zodra de soezen uit de oven zijn, vul ze met de parmezaanse saus met een laatste dot van deze room op de bovenkant van de soesjes waarop een dun plakje Salamini Italiani alla Cacciatora BOB komt te liggen. Vergeet niet voor het opdienen te versieren met fijne kruiden.

Recept van Enjoy the Authentic Joy 

Heerlijke auberginespread met paprika

Het is lekker, gezond en je kunt gezellig bij je gasten zitten. Met een spread zit je altijd goed. Deze versie van Sabrine Zarti van Personal Fit zit boordevol groenten.

Ingrediënten (voor +/- 10 personen): 

  • 1 aubergine (in stukjes)
  • 1 rode paprika (in stukjes)
  • 1 wortel (in stukjes)
  • 3 tenen knoflook
  • 1 blik kikkererwten
  • 10 zongedroogde tomaten
  • 35 gr walnoten
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Handje basilicum
  • snuf paprikapoeder
  • snuf peper en zout
Zo maak je het
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snij de aubergine, de paprika en wortel in stukjes en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bestrooi met peper, zout en een beetje olijfolie en meng dit door elkaar.
  • Schil de teentjes knoflook en voeg deze ook toe aan de rest van de groenten.‍
  • Zet de bakplaat voor 20 minuten in de oven en roer na een tiental minuten alles nog eens goed door. Laat de groenten afkoelen wanneer ze klaar zijn.
  • Spoel intussen de kikkererwten af en laat deze uitlekken. Voeg vervolgens alle ingrediënten (de geroosterde groenten, kikkererwten, tomaten, walnoten, citroensap en kruiden) toe in een keukenmachine (blender of mixer) en meng het tot een glad geheel. Breng de spread verder op smaak met peper en zout. Klaar!
  • Je kan deze groentespread een viertal dagen bewaren in de koelkast.

Recept: van Sabrine Zarti van het gezondheidsplatform Personal Fit. 

Gegrilde oesters met karnemelk, boerenkool & pistachenoten

Ingrediënten (voor 6 personen)

12 oesters • 350 ml karnemelk • 2 el appelazijn • peper • zout • enkele blaadjes boerenkool (of savooikool) • 100 g pistachenoten

Zo maak je het

1. Was de blaadjes boeren­kool en dep heel goed droog. Scheur in stukken en verwijder de dikke ner­ven. Leg naast elkaar op bakpapier op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en zout. Zet ong. 20 min in een op 180°C voorver­warmde oven. Rooster de pistachenoten 5 min in de oven, breng op smaak met zout en hak fijn.

2. Open de oesters. Laat ze in de diepe schelp liggen, maar steek ze wel los. Zet ze 4 min in de oven (180°C). Verwarm intussen de karnemelk (niet laten koken) en breng op smaak met peper, zout en appel­ azijn. Werk af met een eetlepel van de karnemelk, de boerenkoolchips en de pistachenoten.

Gravad lax met koolrabi

Ingrediënten (voor 6 personen)

Voor de Gravad Lax

1 zalmfilet • 150 g zout • 100 g suiker • 6 jeneverbessen • 15 g zwarte peper • 2 steranijzen • 10 g mosterdzaadjes • 1 bundel dille • 1 scheutje gin • 1 koolrabi • enkele el witte balsamico-azijn

Voor de koolrabisalade

1 koolrabi • 1 zeste + sap van limoen • 70 g plattekaas • 1/2 teentje knoflook • 1/2 sjalot • 2 el olijfolie • peper • zout • 2 sjalotten • 1 flinke scheut witte balsamico-azijn • 100 g karnemelk • 2 g zout • 50 g olijfolie

Zo maak je het

1. Blend de jeneverbessen, zwarte peper, steranijs en mosterdzaad­ jes fijn. Meng met de peper en het zout. Snij de dille fijn en voeg toe. Besprenkel de zalm met de gin en wrijf in met het kruidenmengsel. Leg in een schaal en dek af met plasticfolie. Laat 12u marineren in de koelkast, draai de filet hal­ verwege om.

2. Spoel de zalm, dep droog en snij in plakjes. Schil de koolrabi en snij met een mandoli­ne verder in plakjes. Marineer een uur in de balsamicoazijn. Leg nu plakjes koolrabi op een werkblad en leg daarop plakjes zalm. Maak enkele laagjes en rol op. Zet het rolletje rechtop.

3. Maak nu de koolrabisalade. Schil de koolrabi en snij in blokjes. Meng met limoenzeste en ­sap, de plattekaas, de fijngesneden knoflook en sjalot, de olijfolie, pe­per en zout. Verdeel over elk bord een schepje koolrabisalade en zet daarboven­ op een rolletje zalm.

4. Schil de sjalotten en snij ze in dik­ke plakken. Laat even marineren in de balsamicoazijn en verdeel ze dan over de zalmrolletjes. Meng de karnemelk met het zout en de olijfolie tot een dressing. Druppel over de rolletjes.

Krokante sojawafeltjes met smeuïge romescodip

Ingrediënten (voor 6 personen)

Voor de wafeltjes

75 g druivenpitolie • 2 takjes rozemarijn • 100 g zelfrijzende bloem • 100 g tarwebloem • 1 mespuntje cayennepeper • 1 snufje zout • 120 g eiwitten • 3 dl sojamelk

Voor de romescodip

75 g amandelnoten • 2 gegrilde en ontvelde paprika’s • 50 g zongedroogde tomaten • 2 eierdooiers • 1 teentje knoflook • 2 el rodewijnazijn • 1 snufje zout • 1 mespunt cayennepeper • 4 dl druivenpitolie

Zo maak je het

1. Leg de takjes rozemarijn in de drui­ venpitolie en verwarm tot 60°C. Haal van het vuur, laat afkoelen. Meng de twee soorten bloem metde sojamelk, cayennepeper en zout. Zeef de olie en voeg toe aan het beslag. Klop het eiwit stijf en schep het voorzichtig door het be­ slag. Verwarm je wafelijzer en vet het in. Bak de wafeltjes. Je kunt dat op voorhand doen en ze nadien kort opwarmen in de oven, dan zijn ze opnieuw krokant.

2. Rooster de amandelen 5 min in een oven van 180°C. Mix fijn in de blen­ der. Voeg de overige ingrediënten (behalve de olie) toe en mix glad. Voeg dan beetje bij beetje de olie toe en blijf mixen. Serveer de dip bij de wafeltjes. De heerlijk hartige wafeltjes zijn vol­ ledig lactosevrij. Alle andere hapjes zijn glutenvrij. Feest voor iedereen!

Lepeltje rode biet en plattekaas

Ingrediënten (voor 6 personen)

1 rode biet • 1 el worcester-shiresaus • 1 el rodewijnazijn • 2 el olijfolie • 1 el fijngesneden augurken • peper • zout • 250 g plattekaas • 100 g mayonaise • 1 el mierikswortelcrème

Zo maak je het

1. Laat de plattekaas de avond ervoor uitlekken in een zeef bo­ ven een kom (in de koelkast). Kook de rode biet gaar in ge­zouten water (± 45 min) en laat afkoelen. Ontvel de biet en snij in blokjes. Meng met de worces­tershiresaus, de rodewijnazijn, de olijfolie, de augurk, peper en zout.

2. Meng de uitgelekte platte kaas met de mayonaise, de mie­rikswortelcrème, peper en zout. Serveer een lepeltje kaasmeng­ sel met de rode bieten. Werk het bord eventueel af met groene kruiden.

Parmezaanchips met caesarsalade

Ingrediënten (voor 4 personen)

120 g parmezaan (geraspt) • 2 sneetjes wit brood • 60 ml olijfolie • 1 Romeinse sla (kleine, enkel het hart) • 1 teentje knoflook • 1 eidooier • 1 el scherpe mosterd • 1 ansjovisfilet (+ wat extra) • 4 el witte balsamicoazijn • zout

Zo maak je het

1. Verwarm de oven voor op 180° C. Strooi de kaas in kleine hoopjes van 3 tot 4 cm diameter op een met bakpapier bedekte bakplaat. Zet ongeveer 5 minuten in de oven, tot de kaas gesmolten is. Laat even afkoelen en leg de chips op een rolstok of op de ronde kant van een glas. Laat ze verder afkoelen.

2. Snij het brood – zonder korsten – in kleine dobbelsteentjes. Verdeel ze over een bakblik en besprenkel lichtjes met olie. Bak de croutons in ongeveer 5 minuten goudbruin in de oven. Laat ze afkoelen.

3. Spoel de sla, zwier goed droog en snij hem klein.

4. Pel de knoflook. Mix de eidooier met de mosterd, de knoflook, de ansjovis, 2 tot 3 eetlepels water en de balsamicoazijn glad in de keukenmachine. Schenk er straalsgewijs olijfolie bij en draai tot een romige dressing. Breng op smaak met zout en citroensap.

5. Giet de dressing over de sla en vermeng. Verdeel de salade over de parmezaanchips. Werk af met croutons en stukjes ansjovis.

Fazantenkroketjes met garam massala en veenbessensaus

Ingrediënten (voor 8 stuks)

Voor de kroketjes

  • 2 fazantenfilets
  • 1 eiwit
  • 2 el honing
  • 1 kl garam masala
  • Snuifje chilivlokken of cayennepeper
  • 2 hele eieren
  • 100 g bloem
  • 150 g panko
  • Enkele takjes tijm
  • 1 el arachideolie
  • Peper en zout

Voor de veenbessensaus

  • 200 g veenbessen
  • 100 g suiker
  • Sap van 1 appelsien
  • Kaneelpoeder naar smaak

Zo maak je het

1. Maak de veenbessensaus. Doe de veenbessen in een steelpannetje samen met de suiker, het sap van de appelsien en een scheutje water. Laat zachtjes pruttelen tot de veenbessen tot saus zijn gekookt. Breng op smaak met het kaneelpoeder. Zet opzij.

2. Maak de kroketjes. Maal de fazantenfilets samen met het eiwit, de honing, de garam masala en het chilipoeder fijn in de keukenrobot. Rol er balletjes van en laat een uur opstijven in de koelkast.

3. Haal de bolletjes van fazant uit de koelkast. Neem 3 kommetjes, doe in één kommetje de bloem, in het tweede de losgeklopte eitjes en in het derde de panko. Rol de balletjes één voor één door de bloem, de losgeklopte eitjes en de panko. Laat nadien nog een uurtje opstijven.

4. Leg de kroketjes in de Philips Airfryer. Bak de kroketjes zo’n 14 minuten op 180°C (frietjes modus) in de Airfryer. Werk af met wat tijm en serveer met de veenbessensaus.

Tip van Manon: gebruik ook het eigeel om je bolletjes te paneren en voeg een klein beetje olie toe in de Philips Airfryer, zo gaan je bolletjes extra mooi kleuren!

Recept: Manon Van Aerschot voor Philips Airfryer. 

Pan con tomate met ansjovis oregano, chili en citroenzeste

Knapperig brood en lekkere tomatensaus maken iedereen gelukkig. Voor de kidsproof versie vervang je de ansjovis simpelweg door een stukje vlees.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 8 sneetjes zuurdesembrood of stokbrood
  • Extra vierge olijfolie
  • 1 pot think tomato
  • Peper en zout
  • Snuf chiliflakes
  • Snuf gedroogde oregano
  • 8 gezouten ansjovisfilets
  • Citroenzeste

Zo maak je het

1. Bak de sneden zuurdesembrood in een flinke geut olijfolie goudbruin.

2. Haal uit de pan en besmeer met een laag think tomato. Besprenkel met peper, zout, chiliflakes (let op, niet te veel!) en gedroogde oregano. Leg op elk sneetje brood een ansjovisfilet en werk af met versgeraspte citroenzeste.

Recept: Think Tomato

Kippenspiesjes met pindasaus

“Dit is een hapje dat ik graag maak als ik niet veel tijd heb, maar toch iets lekkers op tafel wil zetten waarmee ik iedereen kan plezieren. Iedereen houdt toch van pindasaus? Je kan de saus op voorhand maken, de kippenspiesjes snel op de BBQ et voilà! Serveer de spiesjes als hapje of als onderdeel van een hoofdgerecht. Je kan de kip ook vervangen door veggieballetjes. Sharing is caring!”

Dit heb je nodig voor 4 personen: 

  • 8 (gemarineerde) kippenspiesjes
  • 3 el biologische pindakaas
  • 3 el sojasaus
  • 3 el esdoornsiroop
  • ⅓ chilipeper
  • 1 teentje look
  • 15 g gember
  • verse koriander

Zo maak je het: 

  • De pindasaus bereid je door de volgende ingrediënten te mixen in een hakmolentje:
    • 3 el biologische pindakaas,
    • 3 el sojasaus,
    • 3 el esdoornsiroop,
    • ⅓ chilipeper,
    • 1 teentje look,
    • 15 g gember.
  • Voeg een scheutje water toe en mix tot de saus iets lopender is. Gebruik biologische
    pindakaas die uit 100 % pinda bestaat: die geeft de allerbeste smaak.
  • Gril de spiesjes in een beetje olijfolie. Ik gebruik daarvoor graag Thaise gemarineerde
    kippenspiesjes die al een beetje pikant zijn.
  • Serveer de spiesjes met de pindasaus en werk af met wat fijngehakte koriander.

TIP: wil je eens iets anders dan kip? Vervang die dan door rundvlees. Of maak een veggieversie met vegetarische balletjes!

Recept uit Chloé Kookt van Chloé Lauwers – Pelckmans – € 24,50

 

Peer met salie uit de oven

Dit heb je nodig voor 24 hapjes: 

  • 12 sneetjes parmaham
  • 2 peren
  • zwarte peper
  • 24 kleine blaadjes salie
  • 2-3 eetlepels balsamicosiroop

Zo maak je het: 

  • Warm de oven voor op 200°C. Schil de peren, halveer ze en haal het klokhuis eruit. Snijd de helften in 4 tot 6 stukken.
  • Wikkel een half sneetje parmaham rond elk stukje peer, schik er telkens een salieblaadje tussen en leg ze op bakpapier op een bakplaat.
  • Besprenkel met de balsamicosiroop en werk af met een beetje zwarte peper.
  • Zet de plaat in de hete oven en bak de hapjes 15 à 18 minuten. Serveer ze op een stokje.

Door Ann Van Der Auwera – Foto: Wout Hendrickx

Pittig hapje: oesters met zure room en chili

Dit heb je nodig voor 4 personen: 

  • 12 oesters
  • 2 el zure room
  • 1/2 rode chillipeper
  • 1 limoen
  • grofgemalen peper

Zo maak je het:

Verwijder de zaadlijst van de chilipeper en snipper hem fijn. Pers de limoen. Open de oesters en leg elke oester opnieuw in de schelp. Roer de zure room even los en lepel er een beetje van op elke oester. Werk af met een flinke draai van de pepermolen en wat snippers chilipeper. Leg op een serveerschaal en besprenkel met limoensap.

Door Ann Van Der Auwera – Foto: Wout Hendrickx

Blini’s met crème van gerookte makreel

Dit heb je nodig: 

  • blini’s (kant-en-klaar) (x12) 
  • gerookte makreelfilets (ontgraat) (x2) 
  • zure room (2 à 3 eetlepels) 
  • limoensap (2 eetlepels) 
  • peper / zout 
  • veenbessenconfituur een potje 
  • bieslook, enkele sprietjes, fijngesneden

Zo maak je het:

Plet de makreelfilets en meng ze met de zure room, het limoensap, peper en zout. Lepel op de blini’s. Werk af met een klein lepeltje veenbessenconfituur en bieslook.

Tip:

In plaats van blini’s kun je ook melbatoasts gebruiken. Ze zijn lekker krokant en contrasteren daardoor goed met de smeuïge viscrème.

Beeld: Wout Hendrickx

Recepten: Feeling & Libelle Lekker, tenzij anders vermeld bij het recept.

Klaar voor het feest