Moet jij het feestmenu op tafel toveren dit jaar? Maak het niet te ingewikkeld en kies voor luxueuze maar eenvoudige gerechtjes. Starten doe je met één (of meerdere) van deze 15 makkelijke aperitiefhapjes. Dek je feesttafel op deze stijlvolle manier en let’s get the party started!

15 x feestelijke aperitiefhapjes

Gegrilde oesters met karnemelk, boerenkool & pistachenoten

© Wout Hendrickx
© Wout Hendrickx

Ingrediënten (voor 6 personen)

12 oesters • 350 ml karnemelk • 2 el appelazijn • peper • zout • enkele blaadjes boerenkool (of savooikool) • 100 g pistachenoten

Zo maak je het

1. Was de blaadjes boeren­kool en dep heel goed droog. Scheur in stukken en verwijder de dikke ner­ven. Leg naast elkaar op bakpapier op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en zout. Zet ong. 20 min in een op 180°C voorver­warmde oven. Rooster de pistachenoten 5 min in de oven, breng op smaak met zout en hak fijn.

2. Open de oesters. Laat ze in de diepe schelp liggen, maar steek ze wel los. Zet ze 4 min in de oven (180°C). Verwarm intussen de karnemelk (niet laten koken) en breng op smaak met peper, zout en appel­ azijn. Werk af met een eetlepel van de karnemelk, de boerenkoolchips en de pistachenoten.

Gravad lax met koolrabi

© Wout Hendrickx
© Wout Hendrickx

Ingrediënten (voor 6 personen)

Voor de Gravad Lax

1 zalmfilet • 150 g zout • 100 g suiker • 6 jeneverbessen • 15 g zwarte peper • 2 steranijzen • 10 g mosterdzaadjes • 1 bundel dille • 1 scheutje gin • 1 koolrabi • enkele el witte balsamico-azijn

Voor de koolrabisalade

1 koolrabi • 1 zeste + sap van limoen • 70 g plattekaas • 1/2 teentje knoflook • 1/2 sjalot • 2 el olijfolie • peper • zout • 2 sjalotten • 1 flinke scheut witte balsamico-azijn • 100 g karnemelk • 2 g zout • 50 g olijfolie

Zo maak je het

1. Blend de jeneverbessen, zwarte peper, steranijs en mosterdzaad­ jes fijn. Meng met de peper en het zout. Snij de dille fijn en voeg toe. Besprenkel de zalm met de gin en wrijf in met het kruidenmengsel. Leg in een schaal en dek af met plasticfolie. Laat 12u marineren in de koelkast, draai de filet hal­ verwege om.

2. Spoel de zalm, dep droog en snij in plakjes. Schil de koolrabi en snij met een mandoli­ne verder in plakjes. Marineer een uur in de balsamicoazijn. Leg nu plakjes koolrabi op een werkblad en leg daarop plakjes zalm. Maak enkele laagjes en rol op. Zet het rolletje rechtop.

3. Maak nu de koolrabisalade. Schil de koolrabi en snij in blokjes. Meng met limoenzeste en ­sap, de plattekaas, de fijngesneden knoflook en sjalot, de olijfolie, pe­per en zout. Verdeel over elk bord een schepje koolrabisalade en zet daarboven­ op een rolletje zalm.

4. Schil de sjalotten en snij ze in dik­ke plakken. Laat even marineren in de balsamicoazijn en verdeel ze dan over de zalmrolletjes. Meng de karnemelk met het zout en de olijfolie tot een dressing. Druppel over de rolletjes.

Krokante sojawafeltjes met smeuïge romescodip

© Wout Hendrickx
© Wout Hendrickx

Ingrediënten (voor 6 personen)

Voor de wafeltjes

75 g druivenpitolie • 2 takjes rozemarijn • 100 g zelfrijzende bloem • 100 g tarwebloem • 1 mespuntje cayennepeper • 1 snufje zout • 120 g eiwitten • 3 dl sojamelk

Voor de romescodip

75 g amandelnoten • 2 gegrilde en ontvelde paprika’s • 50 g zongedroogde tomaten • 2 eierdooiers • 1 teentje knoflook • 2 el rodewijnazijn • 1 snufje zout • 1 mespunt cayennepeper • 4 dl druivenpitolie

Zo maak je het

1. Leg de takjes rozemarijn in de drui­ venpitolie en verwarm tot 60°C. Haal van het vuur, laat afkoelen. Meng de twee soorten bloem metde sojamelk, cayennepeper en zout. Zeef de olie en voeg toe aan het beslag. Klop het eiwit stijf en schep het voorzichtig door het be­ slag. Verwarm je wafelijzer en vet het in. Bak de wafeltjes. Je kunt dat op voorhand doen en ze nadien kort opwarmen in de oven, dan zijn ze opnieuw krokant.

2. Rooster de amandelen 5 min in een oven van 180°C. Mix fijn in de blen­ der. Voeg de overige ingrediënten (behalve de olie) toe en mix glad. Voeg dan beetje bij beetje de olie toe en blijf mixen. Serveer de dip bij de wafeltjes. De heerlijk hartige wafeltjes zijn vol­ ledig lactosevrij. Alle andere hapjes zijn glutenvrij. Feest voor iedereen!

Lepeltje rode biet en plattekaas

© Wout Hendrickx
© Wout Hendrickx

Ingrediënten (voor 6 personen)

1 rode biet • 1 el worcester-shiresaus • 1 el rodewijnazijn • 2 el olijfolie • 1 el fijngesneden augurken • peper • zout • 250 g plattekaas • 100 g mayonaise • 1 el mierikswortelcrème

Zo maak je het

1. Laat de plattekaas de avond ervoor uitlekken in een zeef bo­ ven een kom (in de koelkast). Kook de rode biet gaar in ge­zouten water (± 45 min) en laat afkoelen. Ontvel de biet en snij in blokjes. Meng met de worces­tershiresaus, de rodewijnazijn, de olijfolie, de augurk, peper en zout.

2. Meng de uitgelekte platte kaas met de mayonaise, de mie­rikswortelcrème, peper en zout. Serveer een lepeltje kaasmeng­ sel met de rode bieten. Werk het bord eventueel af met groene kruiden.

Parmezaanchips met caesarsalade

Ingrediënten (voor 4 personen)

120 g parmezaan (geraspt) • 2 sneetjes wit brood • 60 ml olijfolie • 1 Romeinse sla (kleine, enkel het hart) • 1 teentje knoflook • 1 eidooier • 1 el scherpe mosterd • 1 ansjovisfilet (+ wat extra) • 4 el witte balsamicoazijn • zout

Zo maak je het

1. Verwarm de oven voor op 180° C. Strooi de kaas in kleine hoopjes van 3 tot 4 cm diameter op een met bakpapier bedekte bakplaat. Zet ongeveer 5 minuten in de oven, tot de kaas gesmolten is. Laat even afkoelen en leg de chips op een rolstok of op de ronde kant van een glas. Laat ze verder afkoelen.

2. Snij het brood – zonder korsten – in kleine dobbelsteentjes. Verdeel ze over een bakblik en besprenkel lichtjes met olie. Bak de croutons in ongeveer 5 minuten goudbruin in de oven. Laat ze afkoelen.

3. Spoel de sla, zwier goed droog en snij hem klein.

4. Pel de knoflook. Mix de eidooier met de mosterd, de knoflook, de ansjovis, 2 tot 3 eetlepels water en de balsamicoazijn glad in de keukenmachine. Schenk er straalsgewijs olijfolie bij en draai tot een romige dressing. Breng op smaak met zout en citroensap.

5. Giet de dressing over de sla en vermeng. Verdeel de salade over de parmezaanchips. Werk af met croutons en stukjes ansjovis.

Pizza als aperitiefhapje met kaas dipsaus

Ingrediënten (voor 8 personen)

Voor de pizzareepjes 

1 rol bladerdeeg (kant-en-klaar) • 2 el zwarte olijven (ontpit) • 2 el zongedroogde tomaat • 1 kl gedroogde oregano • verse oreganotakje • 1 mespuntje chilipoeder • olijfolie

Voor de cheese-dip

100 g ricotta • 100 g zure room• 100 g geraspte mozzarella • peper en zout

Zo maak je het

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Hak de olijven en de zongedroogde tomaten fijn. Rol het pizzadeeg open. Verdeel het deeg in drie delen, maar snij het deeg niet helemaal door. Verdeel de gehakte olijven en zongedroogde tomaatjes over het middelste gedeelte, strooi er nog wat chilipoeder en oregano over.

3. Vouw het pizzadeeg dicht. Snij met een pizzaroller de pizza in reepjes van ongeveer 2 cm dik, leg ze op een bakplaat met bakpapier, prik ze in met een vork en besprenkel met wat olijfolie. Bak 5 à 8 minuten in de voorverwarmde oven.

4. Warm de zure room en ricotta op een zacht vuurtje op, roer er de geraspte mozzarella door en breng op smaak met peper en zout.

5. Leg een bodempje van de cheese-dip in de glaasjes, steek er een reepje pizza in, werk af met een takje verse oregano en serveer meteen.

Avocadocrème met garnaaltjes

Ingrediënten (voor 2 personen)

100 g grijze garnalen • 1 avocado • 1 stukje komkommer • 4 el mayonaise • citroensap

Zo maak je het

1. Schil de avocado, verwijder de pit en besprenkel met citroensap

2. Mix de avocado met de mayonaise in een blender en breng verder op smaak met zout, peper en citroensap.

3. Leg een flinke dot avocadocrème op een bordje en werk af met de grijze garnaaltjes.

Glaasje met gerookte sint-jakobsvruchten

Ingrediënten (voor 4 personen)

250 g kastanjechampignons • 4 sint-jakobsvruchten • 4 takjes gedroogde tijm • 1 teentje knoflook (gesnipperd) • 2 el peterselie (gehakt) • olijfolie • peper • zout

Zo maak je het

1. Snij de champignons in miniblokjes. Bak ze samen met de knoflook in olijfolie, op hoog vuur (zo kan het vocht verdampen). Roer er de peterselie door en breng op smaak met peper en zout. Vul de glaasjes met een bodempje champignons.

2. Bestrijk de sint-jakobsvruchten rondom met olijfolie en gril ze kort. Kruid met peper en zout. Leg in elk glaasje een sint-jakobsvrucht en leg er een takje gedroogde tijm bij.

3. Steek net voor het serveren het takje tijm in brand, en sluit het weckpotje: de vlam zal doven en er ontstaat rook.

4. Serveer de glaasjes met het deksel erop en neem aan tafel het deksel weg, anders gaat de rooksmaak overheersen.

Bloemkoolmousse met garnalen en pesto in glas

Ingrediënten (voor 4 personen)

2 dl groentebouillon • 2 dl room (40 %) • 3 blaadjes gelatine • 300 g grijze garnalen (ongepeld) • 1 bloemkool • 50 g basilicum • 50 g pijnboompitten (geroosterd) • 50 g kaas • olijfolie • citroensap

Zo maak je het

1. Snij de helft van de bloemkool in kleine roosjes.

2. Giet de groentebouillon in een kookpot. Voeg de bloemkoolroosjes toe.. Kruid met peper en zout.

3. Week de gelatineblaadje.

4. Kook de bloemkool gaar. Mix met behulp van een staafmixer of keukenrobot tot een smeuïge massa & voeg de gelatineblaadjes toe. Laat tot kamertemperatuur afkoelen.

5. Klop de room half op. Spatel de half opgeklopte room voorzichtig onder de bloemkoolmousse. Proef en kruid, indien nodig, bij met peper en zout.

6. Giet de mousse in kleine glaasjes en zet in de koelkast. (in eierkarton !!!) schuin

7. Werk net voor het opdienen af met de pesto en de garnalen (én de rasp van de overgebleven bloemkool).

Mozzarellasticks in 1, 2 , 3

Ingrediënten (voor 1 portie)

1 bol mozzarella • 1 ei • filodeeg

Zo maak je het

1. Snij 1 bol mozzarella in ‘frieten’ van anderhalve centimeter.

2. Klop 1 ei los.

3. Snij repen uit filodeeg die 4 centimeter groter zijn dan de mozzarella. Bestrijk ze met het ei. Leg de mozzarella in het midden van het filodeeg en plooi tot een kleine loempia. Bestrijk de randen extra met het ei. Frituur de mozzarellasticks goudbruin of leg ze 15 minuten op een met bakpapier beklede bakplaat in een oven van 180°C. Lekker als aperitiefhapje of voor in een slaatje.

Hapjes met peer en roquefort

Ingrediënten (voor 4 personen)

4 sneetjes toastbrood • 100 g roquefort • 3 el room • 2 peren • 50 g plattekaas • tuinkers

Zo maak je het

1. Schil 2 peren, verwijder het klokhuis, snij ze in dunne plakjes. Snij de korst van 4 sneden toastbrood.

2. Vermeng 100 g roquefort met 50 g platte kaas en 3 el room.

3. Bestrijk 2 sneden toastbrood met de kaasroom. Beleg ze met peer en wat tuinkers. Dek af met de andere sneetjes brood en druk lichtjes aan.

4. Snij elke sandwich in vier. Zet de hapjes vast met een cocktailprikker.

Scampi’s met muntdip

Ingrediënten (voor 12 stuks)

16 scampi’s • 1 komkommer (in stukjes)• 1 kl suiker • 1 potje yoghurt (natuur, of 1 dl room) • 4 el citroensap • verse koriander • 1 el verse gember (geraspt) • 15 g verse munt • 1 kl komijnpoeder • cayennepeper • 1 groene peper (zonder zaadlijst) • zout

Zo maak je het

1. Pel de scampi’s, verwijder het darmkanaal maar laat het staartje eraan. Rasp de gember.

2. Doe de scampi’s in een kom en besprenkel met 2 eetlepels citroensap.

3. Mix de muntblaadjes met 2 eetlepels citroensap en een groen pepertje, gemalen komijn, geraspte gember en suiker in een blender. Doe er yoghurt natuur of room bij.

4. Bak de scampi’s en kruid met zout en cayennepeper.

5. Serveer met de muntdip en stukjes komkommer waarover u wat korianderblaadjes snippert.

Tortilla met zoete aardappel en chorizo

Ingrediënten (voor 4 personen)

8 eieren • 2 zoete aardappelen • 200 g chorizo • 2 el bladpeterselie (gehakt) • olijfolie • peper en zout

Zo maak je het

1. Schil de zoete aardappelen en snij ze in blokjes. Kook 5 minuten en laat uitlekken.

2. Snij de chorizo in blokjes. Bak even aan in een pan met een flinke scheut olijfolie. Doe er de blokjes aardappel bij en laat even meebakken.

3. Klop de eieren los met de peterselie, peper en zout. Giet in de pan en roer even om, zodat de zoete aardappel en tortilla niet onderaan in de pan blijven liggen. Dek af. Bak de tortilla ongeveer 10 minuten op een zacht vuurtje, tot ze gestold is.

4. Draai ze om en bak nog 5 minuten verder. Haal ze uit de pan.

Aperitiefstokjes met pesto en ham

Ingrediënten (voor 6 personen)

1 rol kruimeldeeg (kant-en-klaar) • 100 g pesto • 6 plakjes rauwe ham • eidooier

Zo maak je het

1. Verwarm de oven voor op 200°C.Rol het deeg uit.

2. Bestrijk het middelste deel van het kruimeldeeg met de pesto, leg er de ham op. Vouw het deeg dicht en snij de zijkanten bij, zodat je een rechthoek krijgt.

3. Snij lange repen van het deeg en draai ze op, zodat je een spiraal krijgt. Buig het bovenste gedeelte terug, zodat je een wandelstokje krijgt. Leg alle reepjes op een bakplaat met bakpapier, bestrijk met losgeklopte eidooier en bak 10 à 15 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze mooi goudbruin gebakken zijn. Serveer als aperitiefhapje.

Thaise krabkoekjes met limoenmayonaise

Ingrediënten (voor 4 personen)

450 g krabvlees  • 2 el vissaus • 2 el lichte sojasaus • 2 el limoensap • 1 el suiker • 2 el arachideolie • 2 teentjes knoflook (geperst) • 2 lente-uien (gesnipperd) • 2 el verse koriander (gehakt) • 1 pepertje (Spaanse peper, zonder zaadjes en in ringetjes) • 2 eieren (losgeklopt) • 2 el mayonaise • 300 g broodkruim (wit) • 2 el olijfolie • peper en zout

Zo maak je het

1. Voor de krabkoekjes: doe het krabvlees in een grote kom met de vissaus, de sojasaus, het limoensap, de suiker, de arachideolie, de knoflook, de lente-ui, de koriander en de Spaanse peper. Meng goed en breng op smaak met peper en zout.

2. Voeg er de eieren, de mayonaise en 175 g broodkruim aan toe en meng tot een stevige massa.

3. Verdeel het mengsel in 12 porties en vorm er koekjes van. Doe het resterende broodkruim in een bord en paneer de koekjes erin.

4. Verhit de olie in een koekenpan en bak de krabkoekjes in porties 3 à 4 minuten per kant goudbruin en krokant. Meng intussen de mayonaise met de geraspte limoenschil en 1 el limoensap. Serveer de krabkoekjes als aperitiefhapje met de limoenmayonaise.

Recepten: Feeling & Libelle Lekker 

Klaar voor het feest