Advertorial
Stap voor stap meer plantaardig eten: zo maak je de switch
In samenwerking met Alpro
Meer plantaardig gaan eten is niet voor niets wereldwijd een immens populaire trend: het is goed voor jou én de planeet. Goeie voornemens zijn er, alleen: hoe zet je die om in de praktijk? Met deze tips maak je de switch naar een meer plantaardige lifestyle.
Of het nu als flexitariër, vegetariër of vegan is: plantaardig(er) eten is goed voor je. Daar zijn wetenschappers het over eens in het EAT Lancet rapport. Je krijgt meer vezels binnen en minder verzadigde vetten als je meer groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten en minder rood vlees op het menu zet. Da’s gezonder voor je spijsvertering en je hart en bloedvaten. Het verkleint je risico op hartproblemen, diabetes en zelfs kanker. En daarnaast verklein je ook je ecologische voetafdruk behoorlijk. Eén dag per week puur plantaardig eten bespaart al snel zo’n 1000 liter water, goed voor 20 douchebeurten!
Hoe duurzaam is plantaardig eten?
Wist jij dat wat we eten en drinken en hoe het gemaakt wordt, goed is voor ongeveer 30% van de totale uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie? Door plantaardiger te gaan eten, kan jij mee de CO2-uitstoot en het waterverbruik doen dalen. Plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel kunnen namelijk veel efficiënter en duurzamer geteeld worden. Zoals Alpro bijvoorbeeld doet: Alpro maakt de transitie naar regeneratieve landbouw, met focus op water en biodiversiteit voor soja en amandelen. . Alpro kiest voor lokaal met Europese ingrediënten als bijvoorbeeld Belgische soja en Mediterraanse amandelen. En gaat voor zero waste qua verpakking én voedselverlies...
Allemaal goede redenen om plantaardiger te gaan eten, dus!
Tagliatelle met paddenstoelen en spinazie
Hap per hap
Hoe maak je die switch naar een plantaardiger eetstijl? Nee, je hoeft niet drastisch je hele voedingspatroon om te gooien: hap per hap, slok per slok, kommetje per kommetje lukt het vlot!
‘s Morgens
- Als je voedingsgewoonten wil veranderen, wordt er vaak geadviseerd om met één aanpassing te beginnen en die in je eetgedrag te incorporeren. Als je om te starten één maaltijd per dag helemaal plantaardig wil maken, lukt het heel gemakkelijk bij je ontbijt. Varieer met een hele reeks alternatieven als soja-, rijst- of amandeldrinks. Kies bijvoorbeeld voor een sojadrink bij je ontbijtgranen. Haverdrink bij je havermout of op je overnight oats versterkt de smaak. Met Alpro kokosdrink maak je heerlijke chiapudding, de smeuïge Alpro Greek Style is een prima topping op je granola met vers fruit.
- Fan van cappucino’s? Dan is Alpro Barista een voltreffer voor je home-made versie daarvan. En met kokos- of rijstdrink maak je de lekkerste ice coffee.
’s Middags
- Een lekkere salade voor je lunch met een smeuïge dressing op basis van het plantaardige soja-alternatief voor yoghurt is heerlijk licht!
- Home-made tatziki met Alpro Greek Style en crackers: meer heb je niet nodig voor een verrukkelijk hartige snack tussendoor.
‘s Avonds
- Alpro Cooking Kokosnoot in je curry, Alpro Cooking in je romige pastasaus, Alpro Cooking Light in je lichte vinaigrette, Alpro Bakken en Braden voor je lievelingskoekjes, cake en de lekkerste taarten: de plantaardige alternatieven voor dierlijke zuivel in al je favoriete recepten zijn eindeloos.