Home Lifestyle Food Met Pascale Naessens aan zee
Met Pascale Naessens aan zee

Voor haar nieuwste boek 'Puur Eten 2', trokken we met Pascale Naessens naar de ongerepte kust van Zeeland. Wij spraken haar over haar boek, haar passie en haar inspiratiebronnen.

Pascale Naessens: “Ik ben altijd op zoek naar een nieuwe invalshoek voor een volgend kookboek. Deze keer werd ik heel erg aangesproken door de theorie dat de waterkant een heel belangrijke rol heeft gespeeld in de evolutie van de mens. De waterkant en het voedsel dat we daar vonden, vooral omega 3 afkomstig van vis, schaaldieren, zeeplanten en wieren, was onontbeerlijk voor de groei van onze hersenen, daarom wordt het ook wel brainfood genoemd. Neem daarbij ook nog eens de aantrekkingskracht van het water op de mens.

Het boek dat ik nu gemaakt heb, is niet enkel een kookboek, het is een boek met een aantal beschouwingen over evolutietheorie en het leven op zich, met een licht filosofisch kantje. Ik heb bewust veel natuurfoto’s in het boek gestoken, omdat ik de kracht van de natuur wilde accentueren. 

Liever lokaal

“Mij zie je niet in viswinkels waar ze enkel filets verkopen. Ik vraag altijd de volledige vis. Ja, je hebt er iets meer werk aan, maar het verschil in smaak maakt dat wat mij betreft ruimschoots goed. Ik koop ook liefst lokaal gevangen vis uit de Noordzee. De meeste mensen zijn jammer genoeg niet meer geïnteresseerd in ‘het product’. Een tijdje geleden was iedereen verontwaardigd over een reportage over gekweekte Noorse zalm die vol antibiotica zat, maar daar hebben we zelf ook schuld aan, omdat we niet meer bereid zijn om te betalen voor kwaliteit.

Wie geen goede producten kiest, betaalt dat vroeg of laat met haar/zijn gezondheid. Daarom koop ik ook nooit tilapia of pangasius, die vissen zijn gekweekt in erbarmelijke omstandigheden en werden gevoed met meel, waardoor ze geen spoortje omega 3 meer bevatten.”

Op zoek naar rust

Pascale Naessens

“Een tijdje geleden voelde ik dat ik het toch een beetje anders moest gaan aanpakken. Mijn agenda zat overvol, ik gaf bijna elke avond een lezing en lag veel te laat in bed. Ik heb nu bewust meer rust ingebouwd. Natuurlijk heb ik het grote geluk dat mijn beroep mijn passie is, daardoor hou ik het sowieso goed vol. Daarnaast probeer ik mijn leven zo eenvoudig mogelijk te maken en me te ontdoen van alle ballast.

Mijn belangrijkste doel is gelukkig zijn. Dat betekent niet ‘veel geld verdienen’, maar de mogelijkheid hebben om me creatief te ontplooien, bezig te zijn met mijn passies en een connectie te maken met mensen die dezelfde waarden hebben. Weet je wat ik ook beseft heb? Voor het eerst in mijn leven besef ik dat ik met mijn werk het verschil kan maken voor mensen.”

Servetten, peper & zout

“Ik heb net een nieuwe textiellijn uitgebracht, met tafellopers en servetten. Ik heb een hekel aan servetten met een omgestikt boordje. Nu heb ik ze zelf ontworpen, met een rafelige boord. Daarnaast zul je binnenkort ook Pascale Naessens-zout en -peper kunnen kopen. Het zout is fleur de sel uit Spanje en de zwarte peper komt van Vietnam. Gezond én lekker.”

 

Lees ook: