4 zomerse mezze-recepten

Een tafel vol heerlijke mezze is de perfecte start van een lange, lekkere zomeravond. In het augustusnummer van Feeling staat een snel en smakelijk mezze-menu, maar je kunt je ook laten inspireren door ƩƩn van onderstaande recepten van de Brits-Israƫlische Yotam Ottolenghi, dƩ chef die de smaken van het Midden-Oosten bekend heeft gemaakt bij een internationaal publiek.

 

1. Verse vijgen met gegrilde zoete aardappelen

zoete aardappel, vijg, recept

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

  • 4 kleine zoete aardappelen (1 kg in totaal)
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 40 ml balsamicoazijn
  • 20 gram bruine suiker
  • 12 lente-uitjes, in de lengte gehalveerd en in segmenten van 4 cm gesneden
  • 1 rode chilipeper, in dunne reepjes gesneden
  • 6 verse en rijpe vijgen (240 gram in totaal), gevierendeeld
  • 150 gram zachte geitenkaas, verkruimeld
  • Maldon zeezout en zwarte peper

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 240 graden. Was de zoete aardappelen, halveer ze in de lengte en snijd elk stukĀ op dezelfde manier in 3 lange delen. Meng met 3 eetlepels olijfolie, 2 theelepels zout en wat zwarte peper.

Verdeel de partjes over een bakplaat, met de schil naar beneden, en plaatsĀ de zoete aardappelen 25 minuten in de oven tot ze zacht zijn, maar niet papperig. Haal ze uit de oven en laat afkoelen.

Doe de balsamicoazijn en de suiker in een kleine steelpan om een balsamicoreductie te maken. Breng aan de kook, zet daarna het vuur lager en laat de sausĀ nog zo’n 2 tot 4 minuten sudderen tot zeĀ dikker wordt. Zorg ervoor dat je de pan van het vuur haalt wanneer de azijn nog lopenderĀ is dan honing, de saus blijftĀ verdikken tijdens het afkoelen. Roer er een druppel water door voor het serveren als de reductieĀ toch te dik is om die langzaam en gelijkmatig te kunnen gieten (zoals honing bijvoorbeeld).

Schik de zoete aardappelen op een serveerschaal. Verhit de rest van de olijfolie in een middelgrote kookpot en voeg er de lente-uitjes en de chilipeper aan toe. Fruit de twee ingrediƫnten op een middelhoog vuur voor 4 Ơ 5 minuten. Blijf goed roeren zodat de chili zeker niet aanbrandt. Schep daarna het mengsel van olie, lente-uitjes en chili over de zoete aardappelen.

Plaats de vijgen tussen de aardappelpartjes en giet vervolgens de balsamicoreductie over het gerecht. Serveer op kamertemperatuur en verkruimel – indien gewenst – de geitenkaas erover.

2. Mediterrane bietendip met geitenkaas en hazelnoten

rode bieten, geitenkaas, hazelnoten, recept

Dit heb je nodig (voor 3 kommen)

  • 6 middelgrote rode bieten (ongeveerĀ 680Ā gram),Ā gesneden
  • 2 kleine teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 kleine rode chili, zonder zaadjes en fijngehakt
  • 1 potjeĀ gewone Griekse yoghurt
  • 3 eetlepels extra viergeĀ olijfolie
  • AnderhalveĀ eetlepelĀ ahornsiroop
  • 1 eetlepel za’atar (een kruidenmengsel uit het Midden-Oosten)
  • Zout
  • 40 gramĀ geroosterde gepelde hazelnoten,Ā fijngehakt
  • 2 eetlepels geitenkaas, verkruimeld
  • 2 sjalotjes, in dunneĀ schijfjes
  • Warm brood, voor bij het serveren

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180Ā graden. Doe de rode bieten in een kleine braadpan en voeg 60 ml water toe. Dek af met aluminiumfolie en zet de pan ongeveer 1 uur in de oven tot de bieten gaar zijn. Laat daarna een beetje afkoelen.

PelĀ de bieten, snijd in partjes en doe die in de keukenmachine. Voeg er de knoflook, chili en yoghurt aan toe en mix tot eenĀ geheel. Breng op smaak met zout. Strooi er de hazelnoten, geitenkaas en sjalotjes over en serveer met brood.

3. Gegrilde pompoen met chili-yoghurt en koriander

pompoen, chili, yoghurt, koriander, recept

Dit heb je nodig

  • 1,5 totĀ 1,7 kg pompoen, snijd in partjes en vervolgens in de helftĀ (met schil, zonder zaden)
  • 2 koffielepels kaneel
  • 90 Ć Ā 100 ml olijfolie
  • 50 gram korianderĀ (optioneel: extra takjesĀ voor de garnering)
  • 1 klein teentje knoflook, geperst
  • 20 gram pompoenpitten, geroosterd
  • 200 totĀ 250 gramĀ volleĀ Griekse yoghurt
  • 1 Ć  2 koffielepels sriracha (of andere chilisaus die je lekker vindt)
  • zout en zwarte peper

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Snijd de pompoen in partjes, vervolgens nog eens in kleine stukjes en doe die in een grote kom. Besprenkel metĀ ongeveer 50 ml olijfolie, strooi er hetĀ kaneel over en meng door elkaar. Verdeel de stukken overĀ 1 zeer grote of 2 kleinere met bakpapier bekledeĀ bakplaten, besprenkel metĀ een beetje extra olie indien nodig en breng op smaak met zout en peper. Bak de pompoenstukjes zo’nĀ 40Ā totĀ 60 minuten in de oven tot ze zacht zijn en goudbruin kleuren.

Maak koriandersaus door de koriander, knoflook en 3 Ć  4 eetlepels olijfolie in een keukenmachine te mixen. Breng op smaak met een beetje zout.

DoeĀ de pompoenpitten op een bakplaat en rooster zeĀ 6 tot 8 minuten in de oven op 180 graden.Ā PlaatsĀ de pitjes op een groot dienblad om het afkoelenĀ te versnellen.

Roer de sriracha door de yoghurt.

VerdeelĀ de pompoenstukjesĀ overĀ een grote schotel enĀ doe er de pikanteĀ yoghurt en de koriandersaus over. Bestrooi met de geroosterde pompoenpitten en serveer als bijgerecht met geroosterd of gegrild vlees.

4. Gepocheerde peren met kardemom en saffraan

recept, peer, kardemom, saffraan

Dit heb je nodig (voor 4Ā personen)

  • Een halveĀ eetlepel kardemompeulen
  • 480 mlĀ droge witte wijn
  • 150 gramĀ suiker
  • AnderhalveĀ eetlepel vers citroensap
  • 1/4 koffielepel saffraandraden
  • Snufje zeezout
  • 4 groteĀ peren, geschild, stengels intact
  • 170Ā gramĀ crĆØme fraĆ®che

Zo maak je het

Plet de kardemom voorzichtig met een deegroller om de peulenĀ open teĀ kraken zonder datĀ deĀ zaden eruit komen. Verwarm deĀ kardemom, wijn, suiker, citroensap, saffraan en zout in een middelgrote sauspan op een matig vuur en roer tot de suiker is opgelost. Breng zachtjes aan de kook. Voeg de peren en eventueel nog extraĀ water toe om de peren volledig onder te dompelen. Dek af, maar hou nog een kleine opening over tussen de pan en het deksel. Laat zo’n 30 minuten verder sudderen totdat de peren zacht zijn, maar niet papperig. Roer tijdens het pruttelenĀ af en toe nog eens door het mengsel.

Hevel de peren over naar een bord met behulp van een schuimspaan. Zet het vuur hogerĀ enĀ laat deĀ vloeistof 10 Ć  15 minuten indikken tot die gereduceerd wordtĀ tot zo’n 250 ml. (Je kan dit 8 uur op voorhand klaarmaken. Bedek de peren en zet ze in de koelkast. Laat de siroop staan inĀ kamertemperatuur. Verwarm de siroop opnieuw alvorens verder te gaan.)

Schep wat siroop over de peren. Serveer met een kwak crème fraîche en de resterende siroop.

Bekijk hier het Pinterest-board van chef-lifestyle Nathalie Balsing.

 

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Die smaken uit het Midden-Oosten zeggen je wel wat, maar je hebt geen zin om zelf te koken? Lees dan zeker even dit artikel over Raam, een nieuw restaurant in Lokeren. Pak je het liever wat grootser aan enĀ ben je van plan die heerlijke kruidenmengelingen te proeven in het Midden-Oosten zelf? Check de 5 gezelligste hotels in Istanbul volgens de redactie.

 

Lees ook:

4 x healthy zomerse recepten

Dit ingrediƫnt verdriedubbelt je vetverbranding

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise

Commerciƫle boodschap