Duurzaamheid is géén trend. Het is een levensstijl, waarbij bepaalde keuzes anders kunnen. Omdat wij bij Feeling geloven dat alle beetjes helpen, voorzien we jou het hele jaar door van tips om zélf te #consubeteren. Zo laten we elke maand een expert aan het woord die toont dat ‘bewust consumeren’ niet ‘minder genieten’ is. Vandaag: moestuinier Kim Leysen, ofte: Mme Zsazsa.

Wie is Kim Leysen?

  • Beter bekend als @mmezsazsa.
  • 43 jaar.
  • Leeft met haar 3 kinderen en man in Meerhout.
  • Patroonmaakster van opleiding.
  • Schrijft al 16 jaar over koken en moestuinieren.
  • Lanceerde twee boeken: Honger! en Zaaigoed.
  • Heeft kalkoenen, kippen en varkens als huisdier.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mme Zsazsa (@mmezsazsa)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Waarom en wanneer begon je te bloggen over je moestuin?

“Toen ik zestien jaar geleden thuiszat met mijn eerste baby, verveelde ik me een beetje en begon ik te schrijven over wat ik graag doe: koken en tuinieren. Mijn grootouders hadden al een moestuin en ik ben altijd in mijn ouderlijke huis blijven wonen waardoor ik tussen de velden en groenten ben grootgebracht. Tuinieren is er dus met de paplepel ingegeven.”

Hoe wonen jullie?

“Ik ben dus in het huis van mijn mama en papa blijven wonen en nu zijn we het duurzaam aan het verbouwen. Dat wil zeggen dat we een ecologische architect hebben aangesteld die ons helpt bij het kiezen van duurzame materialen, een goeie isolatie, warmtepomp… dat soort dingen. Ons huis is omgeven door velden waarin we zelf kalkoenen, kippen en varkens houden om te slachten. En er is dus ook een grote moestuin!”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mme Zsazsa (@mmezsazsa)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Voor alle moestuin dummies: welke groenten zijn gegarandeerd een succes?

“Eigenlijk doen de meeste groenten het goed in België. Hebben we een slechte zomer, dan zullen paprika’s en tomaten uiteraard minder goed groeien maar het hangt er eigenlijk vooral vanaf hoe goed je erover nadenkt en hoe je het aanpakt. Koop een goed boek, volg het en experimenteer vooral zelf. Ga naar de winkel om plantjes te kopen en kijk wat er gebeurt; echt fout kan het nooit gaan! Als slakken met je ene buit aan de haal gaan, heb je vast ergens anders al sla of peterselie gefabriceerd.”

Groeien er ook eetbare bloemen in je tuin?

“Ja, en er zijn meer eetbare bloemen dan veel mensen denken! Mijn eerste gedacht was om in de tuin énkel eetbare bloemen te planten maar er bestaan ook zoveel mooie ‘giftige’ bloemen die ik echt niet kon laten liggen. Qua eetbare bloemen groeien er nu onder andere Oost-Indische kers, goudsbloem en cosmos bij ons.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mme Zsazsa (@mmezsazsa)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Kan je ook op een appartementsterrasje tuinieren? Heb je tips?

“Als je op een appartement woont, kan je makkelijk in potten tuinieren. Kies voor snel groeiende kruiden als peterselie en koriander en plant in de winter veldsla of spinazie. Kolen raad ik niet aan omdat deze heel wat tijd nodig hebben.”

Koop je soms nog groenten in de winkel?

“Ik koop af en toe nog tomaten, komkommer, bloemkolen… in de winkel. Als we té strikt uit onze moestuin zouden leven, voelt het voor mij aan als een opdracht en dat wil ik niet. Brood koop ik bij een lokale bakker en vlees kopen we nooit. We hebben onze eigen kalkoenen en kippen om te slachten.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mme Zsazsa (@mmezsazsa)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zou je jouw lievelingsrecept met ons willen delen?

“Natuurlijk! Ik heb intussen enkele kookboeken waarin ik heel wat tips en recepten deel. Onder andere deze snijbietpasta is een favoriet dit seizoen:

Heb je nodig (voor 4 personen)

  • 6 tot 8 stengels gekleurde snijbiet, blaadjes van de stelen gerist, de steeltjes in blokjes van 1 cm, de bladeren in fijne reepjes
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 el komijnzaad
  • chilivlokken
  • een handvol rozijnen
  • een handvol walnoten, gehakt
  • 400 gram spaghetti
  • 1 el walnoot- of hazelnootolie
  • olijfolie, peper en zout

Zo maak je het

  1. Zet een grote pot met gezouten water op het vuur, zodat je de pasta kan koken terwijl je de snijbietsteeltjes bakt.
  2. Zet een pan met wat olijfolie op een zacht vuurtje en fruit hierin de knoflook met de komijnzaadjes, chilivlokken, rozijnen en walnoten. Wanneer alles lekker begint te geuren mogen de snijbietsteeltjes erbij. Zet het vuur een beetje hoger en roer geregeld, zodat er niks aanbakt. Wanneer de steeltjes bijna zacht zijn, mogen de blaadjes erbij. Blijf roeren tot alles gaar is. Kruid dan goed af met peper en zout.
  3. Giet de pasta af en meng onder de snijbiet. Roer de walnoot- of hazelnootolie door de pasta.

Lekker voor erbij

  •  ZOETZURE KOMKOMMERTJES: Roer in een kom 2 eetlepels olijfolie, 4 eetlepels appelazijn, 2 theelepels suiker, 1 theelepel zout en zwarte peper door elkaar. Snij 2 tot 3 komkommers in dunne plakjes, snipper ook wat bieslook en schep alles onder de vinaigrette. Dek af en zet minstens een halfuur in de koelkast. Ook lekker met een groene paprika in dunne reepjes.
  • Parmezaan.

Voor moestuiniers

Snijbiet is de dankbaarste, mooiste en langstlevende groente in de moestuin. Maar het vergt soms wat tijd om hem in de keuken te omarmen. Zeker mensen die rode biet niet appreciëren zullen niet meteen fan zijn van de rode snijbiet. Probeer dan eens een andere kleur, die hebben een veel minder uitgesproken smaak. Jonge snijbiet gebruik je zoals spinazie. Zodra de planten wat groter zijn gebruik je de bladeren en stengels meestal apart, omdat de stengels meer gaartijd nodig hebben dan de bladeren. Je kan snijbiet zaaien van midden maart tot eind augustus. Hoewel je van de snijbiet die je in maart zaait kan blijven eten tot het voorjaar erna, is het toch de moeite om te blijven zaaien, zodat je steeds een voorraad kleine blaadjes in de tuin hebt.”

Gaan jullie soms op reis?

“Niet vaak, we zijn heel graag thuis. Ik geniet écht van een wijntje en goed boek in onze eigen hof. Wel gaan we een paar keer per jaar naar de Ardennen. Mijn vader heeft er een vijver vlakbij Vielsalm waar we dan logeren in een tent of caravan. Als we de grens oversteken, dan gaan we steevast naar Villa Augustus in Dordrecht: heerlijk daar met de familie!”

Wat is je favoriete plekje in jouw eigen tuin?

“In het voor- en najaar is dat onze serre. We koken dan op ons buitenvuur en dineren onder het glas. Verder hebben we een grote boom waaronder het lekker cool is in de zomer.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mme Zsazsa (@mmezsazsa)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ook zij leven duurzaam