Zwanger of besloten om na de feestmaand januari even geen druppel alcohol aan te raken? Top-idee! Maar wat moet je nu serveren als je bezoek krijgt? Met deze overheerlijke mocktails imponeer je niet alleen je gasten, je hoeft je ook geen zorgen te maken voor een kater achteraf. Santé!

9 x overheerlijke mocktails voor een alcoholvrij aperitief

Een glaasje water is prima, maar er zijn tal van alternatieven. Crodino, Nona June Gin… of een lekkere mocktail op basis van vers fruit of een paar andere op-en-top natuurlijk ingrediënten natuurlijk. De lekkerste mocktails op een rij!

Martini alcoholvrije Sunset Spritz

Een verfijnd en stijlvol alternaperitief.

Dit heb je nodig:

  • Een coppaglas
  • 50 ml Martini Non-Alcoholic Floreale
  • 25 ml ananassap
  • 10 ml vers geperst citroensap
  • Tonic
  • Ijsblokjes
  • Een takje munt, schijfje limoen, schijfje citroen en een snuifje zout

Zo maak je het:

Mix alles onder elkaar, klaar!

De Martini Non-Alcoholic Floreale en Vibrante vallen bijna niet van hun alcoholvariant te onderscheiden. Beschikbaar bij onder andere Colruyt, Delhaize, Carrefour en Albert Heijn aan € 10,49.

Frambozen Mojito

Een van de fruitigste mocktails op ons menu? De heerlijk frisse frambozen mojito!

Dit heb je nodig:

  • 60 ml koude frambozenthee
  • 30 ml frambozensiroop met basilicum
  • 40 ml vers limoensap
  • 5 muntblaadjes
  • 5 basilicumblaadjes
  • 60 ml koud spuitwater of hibiscustonic (bijvoorbeeld Schweppes)
  • Fruitpers
  • Barlepel

Zo maak je het:

  • Vul een glas voor drie vierde met ijs.
  • Giet de thee, de siroop en het limoensap erbij.
  • Scheur de munt- en basilicumblaadjes in reepjes, voeg ze toe en vul het glas verder aan met spuitwater of hibiscustonic.
  • Roer goed.

Limoentonic met jeneverbes

Een ware topper in onze lijst van mocktails – vooral voor vrouwen die de calorie-waarde liever een beetje binnen de perken houden dan? De limoentonic met jeneverbes.

Dit heb je nodig:

  • tonic10 cl
  • limoensap2 eetl.
  • citroengras1 stengels
  • jeneverbessen2
  • ijsblokjes

Zo maak je het:

  • Doe het limoensap, de jeneverbessen en het citroengras in een glas.
  • Vul het glas voor 2/3 aan met ijsblokjes en overgiet met de tonic.

Apple C

Dit heb je nodig:

  • 4 cl vers appelsap
  • 1cl citroensap
  • 1cl kaneelsiroop
  • 10 cl Schweppes Ginger Ale

Zo maak je het:

  • Vul het glas met ijsblokjes
  • Voeg 4 cl appeslap, 1 cl citroensap, 1 cl kaneelsiroop en 10 cl Schweppes Premium Mixer Ginger Ale toe.
  • Werk af met een framboos, een schijfje gedroogde sinaasappel en zeste van pompelmoes.

Crodino Spritz

Image result for crodino spritz

Dit heb je nodig:

  • 1 flesje Crodino ­
  • 5cl bruiswater ­
  • 100g ijsblokjes ­
  • rietje

VERSIERING VOOR DE GEUR EN SMAAK:

  • 1 schijfje gedroogde limoen ­ 
  • 2 schijfjes gedroogde komkommer

BARMATERIALEN: ­

  • Jigger ­
  • Barlepel

Zo maak je het:  ­

  • Vul het glas met ijs ­
  • Giet de Crodino en het bruiswater over het ijs en roer kort ­
  • Werk af met de garnituren en een rietje

Kruidige tonic met pompelmoes

Dit heb je nodig:

  • 20 cl Fever-Tree Mediterranean Tonic
  • 1 roze pompelmoes
  • 3 blaadjes salie (vers)
  • ijsblokjes

Zo maak je het:

  • Snij de pompelmoes in 2 (hou 1 partje apart voor de afwerking). Pers de pompelmoes (je hebt 5 cl sap nodig).
  • Snipper 2 blaadjes salie heel fijn en strooi in een glas.
  • Vul het glas met ijsblokjes en overgiet met 5 cl pompelmoessap.
  • Vul verder aan met de tonic.
  • Werk af met 1 blaadje salie en een partje pompelmoes.

(Recept van Colruyt)

Ice Tea

Dit heb je nodig:

  • 6 gr ARKET earl grey tea
  • 600 ml appelsap
  • 600 ml ginger beer
  • takje mint
  • ijsblokjes

Zo maak je het:

  • Maak de thee klaar volgens de instructies op de verpakking en laat afkoelen.
  • Doe appelsap, ginger beer en de thee in een kan, voeg de kruiden toe.
  • Serveer in een glas met ijs en een blaadje mint.

(Recept uit ARKET’s kookboek)

Blue Lagoon

Wat je nodig hebt:

20 ml darjeelingthee
40 ml vers ananassap
4 à 8 braambessen
20 ml vanillesiroop (zie bladzijde 144)
ijsblokken (volume van een halve shaker)
sapcentrifuge of slowjuicer
muddler ∙ shaker
strainer

Zo maak je het:

  • Zet de thee en laat afkoelen.
  • Pers de ananas in de sapcentrifuge.
  • Doe het ananassap en de braambessen in de shaker en plet ze.
  • Doe de vanillesiroop en de thee erbij en schud goed.
  • Voeg de ijsblokken toe en shake nog 30 seconden.
  • Giet de mocktail door een strainer of zeef in het glas.

Negritta

Dit heb je nodig:

  • 5 cl roze pompelmoessap
  • 5 cl veenbessensap
  • 1cl kardemomsiroop
  • 10 cl Schweppes Premium Mixer Hibiscus

Recept:

  • Vul het glas met ijsblokjes
  • Voeg 5 cl pompelmoessap, 5 cl veenbessensap en 10 cl
    Add 5 cl grapefruit juice, 5 cl cranberry juice and 10 cl Schweppes Premium Mixer Hibiscus toe.
  • Hou je van kruidig? Voeg 1 cl kardemomsiroop toe
  • Werk af met stukjes kaneel en gedroogde citroenschijfjes

Meer tips voor het aperitief: