De maand december is een prachtige maand voor fijnproevers: met ettelijke kerstdiners en andere feestelijkheden op het programma, zal er ook op het menu wel een en ander te vinden zijn om duimen en vingers bij af te likken. Een van de absolute pronkstukken van het kerstbuffet? Een overheerlijke en welgevormde kerststronk natuurlijk! Waar je die dit jaar het best vandaan kan toveren? De mooiste kerststronken van het jaar op een rij.

Je bent dit jaar als ‘gelukkige’ uitgeloot om het traditionele kerstfeestje te verzorgen? Dan maak je je misschien al zorgen om het uitkiezen van de kerststronk. Hoeveel voortreffelijke gangen er immers ook je kerstmenu zijn opgenomen, afsluiten doe je liefst met een knaller.

Ga je voor fruitig of voor chocolade? Voor een traditionele variant met kerst-ornamenten all out of mag het allemaal wat strakker zijn? En vooral: maak je hem zélf of ga je toch maar langs bij de traiteur? Voor zij die uit veiligheidsoverwegingen toch maar voor dat laatste kiezen: de zeven mooiste kerststronken van het moment op een rij!

7 x fabuleuze kerststronken

Voor liefhebbers van matcha

Je houdt wel van matcha, die hippe groene thee-variant die is komen overwaaien uit Japan? Ga dit eindejaar dan zeker eens langs bij Benoît Nihant. De chocolatier stelt dit seizoen immers twee kerststronken voor: eentje met chocolade en eentje met matcha. Naast een biscuit op basis van matcha bevat de stronk ook een kastanje-crème, stukjes van de befaamde delicatesse ‘marrons glacés’, extract van verschillende citrusvruchten (pompelmoes, citroen) en een mousse van matcha. Dat alles is prachtig afgewerkt met zeste van gekonfijte citroen.

Voor 4 tot 6 personen (€32) – voor 6 tot 8 personen (€48). Koop hem hier 

Voor ijsliefhebbers

Elk jaar creëert Capoue een ruime selectie aan diepgevroren kerststronken op basis van ijs – ideaal voor iedereen die na een overvloedige kerstmaaltijd wel wat hulp bij de vertering kan gebruiken. Ijsgekoelde stronken op basis van passievrucht of framboos, heerlijk lichte varianten op basis van amandelmelk of een bijzonder rijkelijke kerststronk met roomijs en karamel: voor ieder wat wils bij Capoue!

Voor 6 personen (€36). Koop hem hier

Voor wie twijfelt tussen fruit en chocolade

Wat verfijnde kerststronken betreft legt Picard de lat nog net dat tikje hoger: niet alleen komen de stronken van het merk in een prachtig en strak design, ook het smakenpalet is om duimen en vingers bij af te likken. Onze persoonlijke favorieten? Een taart met framboos en rode pompelmoes of die van Hélène Darroze met verschillende soorten chocolade.

Picard & Hélène Darroze (€29,50) of een stronk op basis van framboos (€14,95). Te koop bij de verschillende verdeelpunten van de keten.

Voor liefhebbers van een stukje origineel design

Wie zijn ijstaart of kerststronk liever niet in een al te klassieke vorm heeft, kan het aparte ontwerp Pierre Marcolini waarschijnlijk wel smaken. Elk eindejaar opnieuw verrast deze chocolatier immers met zijn originele creaties en strakke, vernieuwende vormen. De ‘peperkoeken huisjes’-variant van dit jaar bestaat uit een luchtige chocomousse, tussenstukken van ‘Forêt-noire’-gâteau, krokantjes van gekarameliseerde cashewnoten met daartussen nog wat crème brûlée op basis van Tahiti vanille.

Pierra Marcolini, voor 6 tot 8 personen (€49). Koop hem hier

Voor de coffee-addicts

Ook het vermaarde taartenhuis Les Tartes de Françoise kan in dit lijstje natuurlijk niet ontbreken. Het label ontwikkelde dit eindejaar drie kerststronken: een fruitige variant op basis van mango of passievrucht, een traditionele stronk met chocolade en vanille, en een romige variant op basis van praliné en koffie. Vooral die laatste is absoluut het proberen waard, zéker voor wie sowieso al niet zonder z’n dagelijkse kopje koffie kan.

Les Tartes de Françoise, voor 4 personen (€22) of voor 8 personen (€40). Koop ze hier 

Voor wie het leven door een roze brik bekijkt

Voor jou mag de traditionele kerststronk best wat meer kleur hebben? Dan zijn de ontwerpen van Cokoa vast iets voor jou. Het patissier-label staat immers specifiek bekend om het gebruik van bloemen in hun taarten en gebak. De drie kerststronken die ze dit eindejaar in de aanbieding hebben, zien er dat ook stuk voor stuk subliem én fleurig uit. Of je nu gaat voor de creatie op basis van 5-kruidenmengeling, die van zwarte chocolade en bergamot of voor hun fruitige stronk met een mousse van passievrucht, overgoten met een gelei van mango; van het kijken naar de stronken alleen al, loopt het water je in de mond.

Cokoa, €6 per persoon. Koop ze hier 

Voor de chocolade-freaks

Wie niet genoeg kan krijgen van chocolade – in alle vormen, smaken en gradaties – moet dit jaar bij Debailleul zijn: dat label ontwierp voor de feestdagen immers een gamma kerststronken met een ware overdaad aan chocolade. Zin in een zeer intense chocolade-ervaring, kies dan voor de Fondant Royale, met een mousse van zwarte chocolade en een biscuit van een al even ‘donkere soort’. Meer fan van fruitige chocolade? Dan is de Maïa Ravira – met zijn donkere chocomousse, een crumble van chocolade, een crème brûlée op basis van sinaasappel en een biscuit van honing.

Voor 4 personen (€28) en 6 personen (€42). Te koop op bestelling en in de winkel (Grote Markt 37, 1000 Brussel)

Meer lekkers tijdens de feestdagen: