Ben je een echte foodieSupport your locals en passeer zeker eens bij één van deze 9 nieuwe foodadressen in Antwerpen.

1. Fiera: wereldkeuken in de historische Handelsbeurs

Wat? Na een grondige renovatie, huist in het feeërieke pand van de Schippersbeurs en Handelsbeurs in Antwerpen restaurant Fiera. In februari 2020 opende de zaak, vlakbij het MAS, z’n deuren. Fiera, Italiaans voor ‘de betere beurs’, betekent ook fier; fier dat ze hun gasten mogen ontvangen op zo’n unieke locatie. Hun eerlijke keuken serveert gerechten met invloeden van over de hele wereld. Chef Andy De Cremer schotelt klassiekers uit verschillende steden voor, denk aan Long Beach x Kreeft, Milano x Burrata, Tokio x Yuzu Saké, Beirut x Aubergine én Antwerpen x Asperge.

Adres? Lange Nieuwstraat 14, 2000 Antwerpen (Handelsbeurs).

Meer info en openingsuren: fiera.be/nl

2. MAVEN: high-end vleesrestaurant

Wat? Sinds 19 juni 2020 is Antwerpen een vlezig adresje rijker. Met een vleesrestaurant beginnen terwijl het eten van vlees onder druk staat: je moet het maar durven. De oprichters hebben dan ook een duidelijke boodschap: “We eten te vaak en te veel vlees. We moeten dus minder maar vooral beter vlees eten.” Dat beter vlees vind je wel degelijk bij MAVEN. Op het menu staan lokale, ambachtelijke vleesgerechten bedacht door gerenommeerd beenhouwer Luc De Laet, horeca-ondernemer Wim Van der Borght en jong talent Jules Koninckx. De keuken legt de nadruk op ‘noble meat craft’; de bereiding van edele ambachtsproducten uit Europese boerderijen, waar de runderen in de vrije natuur grazen en de juiste voeding krijgen. Enkel voor de erg specifieke en hoog kwalitatieve vleessoorten zoals Japanse Wagyu of kwaliteitslabels zoals Deense Sashi, wordt een uitzondering gemaakt. Laat je verrassen in een prachtig gerenoveerd pakhuis op het Antwerpse Zuid.

Adres? Luikstraat 4, 2000 Antwerpen.

Meer info en openingsuren: www.maven-antwerpen.be

3. Nordica 31: meer dan een Scandinavische koffiebar

Wat? Op het Halfmaanpleintje in de Antwerpse Brederodewijk vind je sinds 29 juni Nordica 31. Een hippe, Scandinavische hotspot met op het menu onder andere grød (havermout), skyr (IJslandse yoghurt), smørrebrød (huisgemaakt Deens roggebrood met toppings) en een lunchbun met kreeft. Ook de zoetebekken komen hier aan hun trekken: verlekker je aan hun smeuïge kaneel- en amandelbroodjes, vergezeld van een heerlijke havercappuccino.

Adres? Belegstraat 31, 2018 Antwerpen.

Meer info en openingsuren: www.nordica31.be

4. Circus: hotspot voor vegans

Wat? Na Camion (heerlijk) is Antwerpen opnieuw een vegan adresje rijker. Bij Circus kan je sinds 29 juni terecht voor organische drankjes en gerechten met kraakverse groenten en vegan opties. Eigenaressen Inge Dreezen en Lien De Naeyer serveren daarnaast ook huisgemaakte desserts zonder geraffineerde suikers. Ook het interieur is top en in de bakkerij wordt glutenvrij brood op basis van rijstbloem verkocht, afkomstig van de bekende Franse glutenvrije bakkerij Chambelland.

Adres? Kasteelpleinstraat 26, 2000 Antwerpen.

Meer info en openingsuren: circusrestaurant.be

5. Stacks: de smeuïgste pannenkoeken van ‘t Stad

Wat? In de bruisende Volkstraat (stop zeker ook eens bij Tamo, Charlie’s en Fugu Sushi Bar) opende vlak na de lockdown maar liefst 3 gloednieuwe adresjes. Eentje daarvan is de hotspot voor zoetekauwen: Stacks. Drie broers, zelf verlekkerd op pannenkoeken, serveren er de typische Amerikaanse pancakes met Belgische toets. Je proeft er niet enkel zoet (bestel zeker de Coco Loco met Raffaello’s en geraspte kokos) maar ook zout (de Mediterrano met paprika en hummus klinkt overheerlijk). Afgewerkt met de beste toppings die je jezelf kan bedenken.

Adres? Volkstraat 36, 2000 Antwerpen.

Meer info en openingsuren: www.stacks-pancakes.be

6. Tannin: voor elk wat ‘wijns’

Wat? Onder het motto ‘Wijn is niet meer elitair, wijn is voor iedereen’ opende op 8 juni Tannin de deuren. Toen Tawat Hattatammanoon van Thailand naar Antwerpen verhuisde, startte hij als chef in Yam Thai, het restaurant van Nathalie Meskens. Na 3,5 jaar vond hij het tijd voor iets nieuws en schoolde hij zichzelf om tot sommelier. Zijn eigen wijnbar op het Antwerpse Zuid telt maar liefst 150 verschillende wijnen. ‘s Middags geniet je er van een heerlijk lunchmenu en ‘s avonds laat je jouw wijn vergezellen van sharing dishes. Daarnaast organiseert Hattatammanoon workshops en tastings. Architect Kurt Hereygers, die ook het interieur van Black Smoke, Bar Palmier en Dirty Rabbit op zijn naam schrijft, verzorgde de omkadering.

Adres? Volkstraat 50, 2000 Antwerpen.

Meer info en openingsuren: tannin.be

7. Go Wild Coffee: conceptstore met inhouse bar

Wat? Op 13 maart deden ze nog een groot openingsfeest, meteen erna moesten ze weer even sluiten door de lockdown. Het Antwerpse denimlabel Eat Dust opende in de iconische Volkstraat een multifunctionele winkel waar je niet enkel shopt maar ook eet en drinkt. Eigenaars en designers Rob Harmsen, Keith Hioco en Aline Walther klopten voor dat laatste aan bij Caterina Ravano van het plantaardige restaurant WILD. De inhouse bar kreeg de naam Go Wild Coffee en serveert naast plantaardige, seizoensgebonden mediterrane gerechten ook de vers gebrande koffie van Kolonel Coffee.

Adres? Volkstraat 2, 2000 Antwerpen.

Meer info en openingsuren: www.facebook.com/gowildcoffee

8. Le Pristine: Sergio Hermans nieuwste paradepaardje

Wat? Op 14 juli opende Sergio Herman zijn langverwachte nieuwe zaak: Le Pristine. Het is een plek geworden waar fashion, food en design elkaar ontmoeten. Op vraag van de familie Dheedene, eigenaars van de luxueuze modeboetiek Verso, creëerde Sergio naast de winkel een gigantisch restaurant met patio en buitenterras. Er loopt zelfs een ‘geheime’ gang tussen de twee zaken. Sergio’s favoriete artiesten zorgden voor de bijzondere inrichting van de zaak: naast Space Copenhagen, het architectenduo uit Kopenhagen dat ook het interieur van het eerste Noma restaurant tekende, voorzag Sabine Marcelis een knalroze bar, hing het collectief Rotganzen schitterende discoballen op en zorgde Maarten Baas voor unieke verlichting. Eyecatcher is het gigantische werk van Rinus Van De Velde boven de houtoven. Le Pristine, wat zoveel betekent als ‘het ongerepte’, serveert de pure Zeeuwse keuken met Italiaanse finesse. Het is eerder een ‘casual fine dining’ concept; geen menu met 10 gangen dus.

De recensie die onze journaliste Evelien Rutten over Le Pristine schreef, lees je hier.

Adres? Lange Gasthuisstraat 13, 2000 Antwerpen.

Meer info en openingsuren: www.lepristine.com

View this post on Instagram

“Today, we from fine casual restaurant Le Pristine, together with @verso_antwerp & @spacecopenhagen , proudly present our new concept in the heart of Antwerp. On July the 14th, we open Le Pristine (à la carte restaurant) and @le_pristine_cafe (walk-in bar) in the fashion center of Antwerp. The pillars of Sergio's organisation, food, fashion, design, art and music are strongly represented here. With Le Pristine we want to give our guests a holistic experience with an eye for detail and with quality as the common thread. The concept and the routing of the restaurant, art and all design objects were carefully curated by Sergio in collaboration with his creative studio @sh19bysergio . With the combination of food, fashion, design, art and music, we hope to make Le Pristine an unseen contemporary concept in Antwerp.” ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #lepristine #restaurant #antwerpen #by #sergioherman #zeeland #terroir #italian #flair #finecasualdining #opening #soon #newhotspot #food #fashion #design #art #music #cityvibes #photography by @yourfriendpedro

A post shared by Le Pristine (@le_pristine_restaurant) on

9. Luddites: steengoeie literatuur met een goed glas wijn

Wat? Op 5 maart opende Luddites een plek voor pure ontspanning, ver weg van de digitale hectiek (ze hebben geen WiFi en ontmoedigen ook het gebruik van tablets en e-readers). In het statige herenhuis uit 1902, ingericht door interieurarchitect Dries Otten, lees je een goed boek, vergezeld van een uitstekend glas wijn. Bezieler Jorien Caers werkte in een bibliotheek toen ze op Tinder de Amerikaan Richard Bolte tegenkwam. Ze werden geen liefdeskoppel, wel zakenpartners. Naast lezen en drinken kan je er ook terecht voor spelletjesavonden, workshops kalligrafie en speeddating in boekenthema; eens iets anders dan Tinder.

Adres? Hopland 34, 2000 Antwerpen.

Meer info en openingsuren: shop.luddites.eu

View this post on Instagram

Part of our very first book box is this exceptional bottle of wine. Richard happens to be an expert on the matter (or does he just really like drinking wine?), so here’s his review of this rockin’ bottle of Roditis: “Roditis Mason de Ligas is made, as the name would imply, from Roditis grapes, which are indigenous to Pella, in northern Greece, where they are grown on slopes of Mount Paiko. In the 80's the Geek vineyard decided to start using the permaculture principles of Fukuoka, which means that no machinery or chemicals are used, and even weeding is done sparingly. The soil in Pella is loamy and sandy, which adds to the complexity of this sometimes tart, sometimes herbal white wine. It is hard to pin down, but a pleasure to imbibe: to me, I often taste something like Geuze beer, which is probably because the winemaker uses wild yeast and leaves the wine unfiltered. This "do nothing" approach probably costs them a lot in terms of crop yields, but the wine they do manage to bottle is an absolute delight.” #winesofluddites #winereview

A post shared by Luddites Books & Wine (@ludditesantwerp) on

Meer te ontdekken adresjes

Openingsbeeld: Starcks – Nordica 31 – Maven