Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling en elke week op feeling.be haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Vorige week ging Evelien langs bij de nieuwste hotspot in Antwerpen: Mission Masala.

Vier dagen na de opening van Mission Masala is er geen twijfel mogelijk: ik bevind me in het epicentrum van Antwerpen. Hier op de Troonplaats is de buzz, hier is waar het gebeurt. Het zorgvuldig vormgegeven Indisch restaurant Mission Masala –doelbewust shabby & kitscherig kleurrijk- zit bomvol. Gelukkig heb ik gereserveerd, de zaakvoerders wijzen om de vijf minuten een groepje smachtende passanten de deur. Hoe komt het toch dat sommige steengoede restaurants geruisloos openen en na enkele maanden alweer ten onder gaan bij gebrek aan belangstelling, terwijl andere zaken vanaf dag één overrompeld worden door een meute hongerige neanderthalers? Ik wijt het aan een slimme Facebook campagne. Mission Masala liet weken aan een stuk vrolijke foto’s op ons los. Iedereen met een greintje avontuur in zijn lijf, wilde deel uitmaken van het exotische sprookje dat hier werd aangekondigd. Een stukje authentiek Indië, op een paar stappen van onze eigen voordeur.

De eigenaars, Tim Van den Heuvel en zijn Indische vriendin Pavan Bajwa, hebben al twee succesvolle foodtrucks, maar het was blijkbaar ook tijd voor een vaste stek. Het is duidelijk dat ze met hun foodtrucks al een trouw publiek hebben opgebouwd, maar voor mij is het de eerste keer dat ik hun gerechten zal proeven.

Ik heb afgesproken met een vriendin die net zoals ik verzot is op de intens aromatische Indische keuken. Na twintig minuten –“hallo hoe is het en fijn dat ik u nog eens zie”- proberen we een menukaart vast te krijgen. Dat lukt mits koppig volgehouden armgezwaai. We starten met twee street snacks en ik drink er een nimbu pani (€ 4,5) bij: home made lemonade met zwart zout. Door de friszurige limoen en licht zoutige ondertoon mis ik de alcohol niet eens (Tournée Minérale. What was I thinking). Het eerste hapje is een schaal pappadoms (€ 8) die fantastisch lekker zijn afgewerkt met rode ui, koriander en drie dressings op basis van mango, tamarinde en yoghurt met munt. Pappadoms zijn in wezen vrij saaie rijstmeelchips, maar op deze manier komen ze tot leven. Alleen jammer dat die sausjes enkel op de bovenste laag zitten, de chips daar net onder blijven onopgesmukt en smaken daardoor zoals vanouds weer naar karton.

Een samosa (€ 12), de verrukkelijk krokante snack die iedereen kent uit de nachtwinkel, is bedolven onder een laag chana dal (curry van kikkererwten). Daardoor krijg je natuurlijk een onherkenbaar papperige samosa waaruit alle crunch is verdwenen. Alsof je kroketten zou serveren met een dikke laag saus erover. Waarom leggen ze die samosa niet gewoon bovenop de curry? Probleem opgelost.

Als hoofdgerecht bestellen we een Bombay Badboy burger met lam (€ 16) en de boom ting butter chicken (€ 17), gegrilde tandoori kip in een boterige, pittige tomatensaus. Het lamsvlees van de burger komt van beenhouwerij Vermeulen in de Antwerpse Criée, een huis van vertrouwen. Het vlees stelt niet teleur, de burger is zalig sappig en goed op smaak gebracht met muntmayonaise. Daarbij krijg je een schaaltje bhaji, verslavend lekkere uienbeignets.

Bij Mission Masala zijn alle smaken verwesterd: ideaal als de Indische keuken je afschrikt

De boom ting butter chicken wordt geserveerd in een zeer smeuïge saus bomvol boter, maar ik mis toch een zekere oomph. Bij Mission Masala zijn alle smaken verwesterd: ideaal als de Indische keuken je afschrikt, maar een tikje teleurstellend als je de authentieke oh la la verkiest.

We bestellen ook nog twee bijgerechten. De spinazie met paneer (€ 6) en de bloemkool & venkel van de bbq (€ 6) zijn allebei goed op smaak gebracht, maar blazen ons niet omver. We sluiten af met homemade kulif (€ 7,5), Indisch ijs op basis van gecondenseerde melk. Die komt in twee smaken: pistache en kardamom met rozen. Naar mijn mening de meest bijzondere smaken van de avond.

Het pand waar Mission Masala gevestigd is, heeft een beetje last van slechte vibes. De ene na de andere zaak trok er weg. Misschien zorgen de Indische goden voor een beter karma en overstijgt Mission Masala de hype.

 

Score (max. 5 sterren)

★★★

Mission Masala

Troonplaats, Antwerpen

Lees nog meer food-recensies van onze expert: