Nog steeds zin om te koken en bakken, maar inspiratie nodig? In Green van Elly Pear vind je heerlijke en originele vegaterische en vegan gerechten. Wij mogen alvast enkele recepten delen. Vandaag: deze heerlijke amandel-citroencake met frambozenjam.

“Deze ronde cake is eenvoudig om te maken en hij blijft ook nog eens heel lang goed, geen probleem dus als blijkt dat je te veel hebt. Ik gebruik voor dit recept altijd gezouten boter. Het is belangrijk om de cakevorm goed in te vetten, want er komt geen bakpapier aan te pas. Door de hitte tijdens het bakken krijgt de cake een geweldig mooie korst, die een heerlijke onderlaag voor de zoete zachte jam vormt.”

Recept: amandel-citroencake met frambozenjam

Dit heb je nodig:

  • 140 g bloem
  • 125 g amandelmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 225 g zachte gezouten boter
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 3 eieren
  • geraspte schil en sap van 1 citroen
  • 2 el frambozenjam
  • 4 el amandelschilfers, licht geroosterd in een droge koekenpan

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Meng de bloem met het amandelmeel, het bakpoeder en het zout in een kom. Roer in een andere kom de boter en de suiker tot een romig mengsel. Klop vervolgens een voor een de eieren erdoor en voeg per ei telkens een eetlepel van het bloemmengsel toe. Spatel de rest van de droge ingrediënten erdoor en voeg dan de citroenschil en het citroensap toe.
  • Vet een springvorm van 25 cm doorsnee in met boter. Doe het beslag in de vorm en bak de cake 25 minuten in het midden van de hete oven gaar of tot hij een mooi goudbruin korstje heeft; een prikker die je er in het midden insteekt, moet er schoon uitkomen.
  • Haal de cake uit de oven en laat hem in de vorm helemaal afkoelen. Haal hem zodra hij is afgekoeld uit de vorm, verdeel de jam over de bovenkant, strooi de amandelschilfers erover en dien hem op.
  • Deze cake blijft in een goed afgesloten doos op een koele, droge plaats 2-3 dagen goed.

Elly Pear

Elly Pear is een Britse chef en autoriteit op het gebied van lekker eten. Ze richtte in Bristol het Pear Café op, is Sunday Times-bestseller culi-auteur, food columnist, foodpanel-jurylid en geeft kooklessen.

In Green vind je meer dan 100 recepten. Elly laat je op een eenvoudige manier zien hoe je maaltijden kunt transformeren tot tijdbesparende vegetarische en vegan gerechten voor weekdagen, en inventieve maaltijden voor het weekend. (Uitgeverij Spectrum, nu verkrijgbaar.)

 

Meer recepten om uit te proberen: