Een originele vulling voor je groenten: deze bal van bonen en havervlokken is een lekkere vegan variant op kalfsgehakt.

Wat heb je nodig? (4pers)

Voor het vegan gehakt:

  • 1 blikje zwarte of rode bonen
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl oregano 
  • 50 g fijngesneden peterselie
  • 50 g havervlokken (fijngemalen)
  • 1 tl fijn zeezout
  • 1 tl peper 
  • een snuifje cayennepeper 

Voor de salade:

  • 1 rode ui 
  • zout  
  • Sap van 1/2 citroen
  • 30 ml olijfolie
  • peper
  • 120g verse (baby)spinazie 
  • enkele takjes lavas of selderblad
  • 1/2 bosje radijzen (in dunne plakjes)
  • 1 klein bakje jong bietenblad 1 klein bakje
  • enkele gele viooltjes

Voor de artisjokken:

  • 4 artisjokken 
  • sap van 2 citroenen
  • 1 teen knoflook 1 teen
  • 2 el olijfolie
  • 1 el rodewijnazijn 1 el
  • 1 tl oregano 1
  • Peper en zout

Zo maak je de artisjokken:

  • Snij de steel van de artisjok en verwijder de buitenste harde bladeren. Wrijf de steelaanzet in met wat citroensap om verkleuring te vermijden.
  • Kook in gezouten water met citroensap. Als de blaadjes makkelijk loskomen, is de artisjok gaar (ca. 30 min).
  • Verwijder het hooi. Strooi peper en zout over de artisjokken.
  • Pers een teentje look uit, en verdeel dat samen met de oregano over de artisjokken. Besprenkel met olijfolie en rodewijnazijn.
  • Bak de artisjokken ca. 15 min in een op 200°c voorverwarmde oven.

Zo maak je het vegan gehakt:

  • Mix alle ingrediënten in een blender tot een homogene massa.
  • Maak daar 4 ‘burgers’ van (ongeveer zo groot als de artisjokken).
  • Bak ze op een laag vuur gaar in een pan. Haal de artisjokken uit de oven en leg er de ‘burgers’ op.

Zo maak je de salade:

  • Snij de rode ui in fijne ringen. Doe samen met de spinazie en de radijsjes in een kom.
  • Doe er het citroensap en de olijfolie bij, breng op smaak met peper en zout, en hussel door elkaar.
  • Verdeel de salade over de borden. Strooi er de lavas, het jonge bietenblad en de gele viooltjes over. Serveer met een gevulde artisjok. Werk af met een draai van de pepermolen. 

Meer recepten:

Door Ann Van Der Auwera. Foto’s: Wout Hendrickx.