Ga jij binnenkort barbecueën, maar wil je wel eens wat anders dan worstjes of hamburgers? Dan is dit hét recept voor jou!

 

Gevulde calamares

Een grote stap vooruit van de klassieke gefrituurde inktvisringen, maar minstens zo lekker: deze pijlinktvis gevuld met zwarte rijst. Een hap van dit heerlijk mediterraans gerecht en je krijgt onmiddellijk het gevoel dat je aan de Middellandse Zee bent. Smakelijk!

Wat je nodig hebt:
Voor 4 personen

  • 4 stukken pijlinktvis
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 sinaasappel (zeste en sap)
  • 4 el bladpeterselie (fijngehakt)
  • 1 takje rozemarijn
  • 250 g zwarte rijst uit de Venetostreek (of witte rijst van het carnaroli-type)
  • 1 tl saffraan
  • 1 glas witte wijn
  • 400 ml groentebouillon
  • 1 snuf chilivlokken

Voor de afwerking:

  • Olijfolie
  • 1 ui (fijngesneden)
  • 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
  • 4 stengels peterselie (fijngesneden)
  • Het sap van 1 citroen
  • 150 g kerstomaatjes (gehalveerd)

Zo maak je het: 

Maak de inktvis schoon: verwijder tentakels, ruggengraat, het vel en de harde binnenkant. Houd de tentakels bij. Spoel de inktvis en de tentakels goed in koud water en leg ze te drogen op keukenpapier. Bereid de vulling: snijd de tentakels, ui, look, bladpeterselie en rozemarijn fijn. Verhit een scheut olijfolie in een pan en fruit de ui, look en saffraan glazig. Voeg de tentakels en chilivlokken toe. Stoof de tentakels kort. Voeg de rijst toe en bak ook deze kort aan. Blus met de wijn, de bouillon en het sinaasappelsap. Laat ca. 10 min verder koken, tot de rijst gaar is, en laat dan uitdampen. Roer de bladpeterselie, rozemarijn en zeste erdoor.

Dep de inktvis droog met keukenpapier. Vul iedere inktvis met de vulling die je net gemaakt hebt. Steek de bovenkant dicht met een cocktailprikker en leg op een ruim bord of ovenschaal. Overgiet met olijfolie, kruid met versgemalen peper. Verhit de grill van je BBQ. Leg de gevulde inktvis erop en gril ca. 2 min per kant. Voor de afwerking: verhit een beetje olijfolie in een pan en fruit er de ui en knoflook in. Laat de kerstomaatjes kort mee garen. Haal de pan van het vuur. Voeg de peterselie en het citroensap toe. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de inktvissen in plakjes, besprenkel met de saus en serveer ze met de kerstomaatjes.

Snijd de inktvissen in plakjes en serveer ze met kerstomaatjes.

 

Nog meer lekkere recepten op de BBQ:

Tekst: An van der Auwera. Beeld: Wout Hendrickx.