Was één van jouw goede voornemens om gezonder te eten in 2020? Dan is dit recept voor jou. Bye bye, ongezonde koeken! Kies voor een échte healthy snack. Zoals dit recept: gezond bananenbrood van Ellemieke Vermolen.

Met Sergio Herman als man en vier eigen kookboeken is lekker eten ook de rode draad in het leven van Ellemieke Vermolen. Haar specialiteit: gezonde en snelle gerechten voor het hele gezin. Dit recept voor een gezond bananenbrood is hier het perfecte voorbeeld van. Ideaal als gezond ontbijt of healthy snack.

Recept: gezond bananenbrood met blauwe bessen en noten

Wat heb je nodig om het banenbrood te maken?

  • 3 rijpe bananen
  • 100 g amandelmeel
  • 100 g kokos- of havermeel
  • 2 eieren
  • een handvol blauwe bessen
  • 30 g xylitol
  • 1 tl wijnsteenpoeder (of bakpoeder)
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 el chiazaad (geweekt in wat water)
  • 1 tl kaneel
  • snufje zout (bij voorkeur Himalayazout)
  • een handvol noten

 

Zo maak je het bananenbrood

  • Prak de bananen in een kom en roer er alle ingrediënten door.
  • Vet een cakevorm in met kokosvet en doe er het beslag in.
  • Bak de cake 40 min op 180°C.
  • Laat goed afkoelen en doe er eventueel nog wat verkruimelde noten over.

 

Extra tip van Ellemieke Vermolen: In het Westen eten we te veel zout en te weinig kalium. Beide houden elkaar in evenwicht in het lichaam. Een hoge bloeddruk is te wijten aan te weinig kalium. Bananen zitten vol kalium en magnesium: dat laatste ontspant de zenuwen en je krijgt er energie van. De fosfor die erin zit, boost dan weer je spijsvertering.

 

Op zoek naar nog meer gezonde recepten van Ellemieke Vermolen:

 

Tekst: Ellemieke Vermolen en Ann Van der Auwera, beeld: Wout Hendrickx