Nu we allemaal wat extra tijd hebben om te koken, kunnen we ook uitgebreid bakken. Nood aan wat inspiratie? Met deze perentaart met chocolade scoor je bij je bubbel.

Perentaart met chocolade

Dit heb je nodig (voor taart van 20 cm doorsnede):

  • Deeg * 1 portie
  • pure chocolade 225 g
  • boter 90 g, in blokjes
  • biologische eieren 2, losgeklopt
  • slagroom 80 ml
  • kristalsuiker 50 g
  • cacao om te bestuiven
  • in rode wijn gepocheerde peren**
  • meringuesticks***

Zo maak je het:

  • Bekleed een taartvorm van 20 cm doorsnede met het dun uitgerolde deeg en bak het blind op 180°C. Haal de deegbodem dan uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Verlaag de oven naar 170°C. Doe de chocolade en boter in een hittebestendige kom en zet deze op een steelpan met zacht kokend water. Zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Roer tot de inhoud van de kom volledig gesmolten is, haal van het vuur en laat de massa 5 minuten afkoelen. Klop in een andere kom de eieren, slagroom en suiker glad. Voeg dan de gesmolten chocolademassa toe en klop alles goed door elkaar. Schenk het in de afgekoelde deegbodem en bak de taart 20 à 25 minuten in de oven. Laat afkoelen in de vorm. Bestuif met cacao en garneer met gepocheerde perenhelften en meringuesticks.

*deeg: klop met een mixer 125 g boter en 90 g suiker romig. Klop er 1 ei en 2 tl vanille-extract door. Voeg 250 g bloem toe en een snufje zout. Meng kort. Wikkel in plastic folie en zet 30 minuten in de koelkast.

**gepocheerde peren: doe in een diepe pan 1 liter rode wijn, 500 g suiker, 2 steranijs, 2 laurierblaadjes, 1 takje rozemarijn, 1 takje tijm, 3 reepjes sinaasschil en 3 reepjes citroenschil. Laat 10 minuten koken. Schil 6 peren en voeg ze toe. Dek af en laat 20 minuten stoven. Laat afkoelen in de pan.

***meringuesticks: klop 3 eiwitten tot zachte pieken. Voeg geleidelijk 100 g kristalsuiker toe en blijf kloppen tot het mengsel stevig is en glanst. Spatel er 50 g gezeefd poedersuiker en 1 el cacaopoeder door. Doe in een spuitzak met een mondstuk van 1 cm opening. Spuit rechte lijnen op 2 met bakpapier beklede bakplaten. Zet 1 uur in een op 120°C voorverwarmde oven.

Recept: Ann Van Der Auwera – Beeld: Wout Hendrickx