Advertorial
RECEPT: met deze plantaardige lasagne help je de planeet
Advertorial
Op donderdag 22 april vieren we Earth Day. Wij stelden een menuutje voor je samen waarmee je niet enkel jezelf, maar ook de aarde verwent. Want we hebben er maar één!
Je hoeft hemel en aarde niet te verzetten om een positieve impact te hebben op onze planeet. Wist je dat al bijna een derde van onze ecologische voetafdruk wordt bepaald door hoe we eten? Dat vertelt Tessa Avermaete, Professor aan de KU Leuven. Als je je dagelijkse cappuccino plantaardig maakt met sojadrink, bespaar je per jaar al genoeg water om 385 keer je toilet door te spoelen. Dat kan tellen!
Wij Vlamingen zijn bourgondiërs pur sang. Pannenkoeken als ontbijt, stoofvlees met frietjes als diner en graag nog een tiramisu achterna. Jammer genoeg is niet alles wat we in onze mond stoppen ook goed voor onze planeet. Wist je dat je met enkele kleine aanpassingen in je dieet al een héél mooi cadeau geeft aan Moeder Aarde voor Earth Day (22 april)?
Met dit heerlijke menuutje dat we voor jou samenstelden, spaar je op amper een jaar tijd héél erg veel water en CO2 uit. Je ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen én niets inboeten aan smaak? Win-win, lijkt ons!
Wat kan ik besparen door vaker voor plantaardig te kiezen?
- Maak je dagelijkse cappuccino plantaardig met Alpro Sojadrink en bespaar zo per jaar genoeg water om 385 keer je toilet door te spoelen.
- Maak je je havermout-ontbijt dagelijks plantaardig met Alpro Haverdrink? Dan bespaar je per jaar genoeg water voor 492 douches van 8 minuten. Proper!
- Als je je haverpannenkoeken elke zondag plantaardig maakt met Alpro Haverdrink, bespaar je per jaar evenveel CO2 als een autorit van Gent naar Brugge.
- Maak je groentenlasagne elke week plantaardig met Alpro Sojadrink en Alpro Plantaardig Alternatief voor Room en bespaar per jaar genoeg water om 68 keer je toilet door te spoelen.
Hoe blij wordt mijn lichaam van soja?
Vaker kiezen voor plantaardig is sowieso gezond, zowel voor jou als voor onze planeet. Groenten, fruit, noten en peulvruchten zitten stuk voor stuk boordevol goede voedingsstoffen. Maar waarin blinkt soja precies uit, dé boon die heilig is voor wie regelmatig plantaardig eet?
- Sojabonen bevatten gemiddeld rond de 40 % proteïnen van hoge kwaliteit. Dit betekent dat ze alle essentiële aminozuren bevatten die ons lichaam nodig heeft en dat de eiwitten evenwaardig zijn aan dierlijke eiwitten.
- Wist je dat soja rijk is aan calcium? De Alpro-sojadrinks zijn bovendien verrijkt met calcium en bevatten gemiddeld 120 mg calcium/100ml. In combinatie met peulvruchten of groenten, zoals broccoli, spinazie en groene kool helpt het jou op weg naar je dagelijkse dosis calcium.
- Soja is rijk aan goede, onverzadigde vetzuren en bevat maar weinig verzadigd vet. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigde vetzuren zorgt voor het behoud van normale cholesterolwaarden in het bloed binnen een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Dat verkleint dan weer je kans op hart- en vaatziekten.
- Alle Alpro-producten hebben trouwens het ProTerra-certificaat, dat garandeert dat de gebruikte sojabonen GMO-vrij (en dus niet genetisch gemodificeerd) zijn én van niet-ontboste gebieden komen. Goed voor de planeet én voor jou!
Bronnen :
-
Climate change: Which vegan milk is best? – BBC News
-
Poore, J. & Nemecek, T. (2019), Reducing foods environmental impacts through producers and consumers. Science 360 (6392) 987-992, 01 Jun 2018, doi: 10.1126/science.aaq0216.
-
Poore & Nemecek (2018), Science. Additional calculations, J. Poore.
-
April 15, 2021, 2:31 PM