Home Lifestyle Food Recept: Skrei, trendy alternatief voor kabeljauw

Recept: Skrei, trendy alternatief voor kabeljauw

Recept: Skrei, trendy alternatief voor kabeljauw

Kookinspiratie nodig? Hieronder vind je een recept met skrei en 3 handige weetjes over deze trendy vis uit het hoge noorden.

 

1. Dè trend: New Nordic Cooking

 

Kijk je wel eens naar de tv-serie "New Scandinavian Cooking" op NJAM? Of klinkt het restaurant Noma van chef-kok René Redzepi je bekend in de oren? Dan ben je helemaal mee met de foodtrends! 

De New Nordic Cooking-trend komt overgewaaid uit Scandinavië en verovert langzaamaan het Europese vasteland. Deze minimalistische en gezonde keuken werkt vooral met streekproducten uit het hoge noorden.

 

 

2. Maart = skreimaand 

Noorwegen

Delicatessen uit het hoge noorden kan je ook in onze supermarkten terugvinden. Tussen januari en maart is het skreitijd. Dan zwemt de kabeljauwsoort vanuit de Barentszzee terug naar zijn geboorteplek, de Lofoten, om zich voort te planten.

Kabeljauw die op deze plek en in die periode gevangen wordt, krijgt het skreilabel, een garantie op goede kwaliteit.

 

 

 

3. Vis, 't gezondste dat er is!

Een voordeel van skrei is dat je ervan kan genieten zonder aan je lijn te moeten denken. De sneeuwwitte vis heeft een hoog proteïnegehalte, is rijk aan vitamines B12 en D en bevat heel weinig vetstoffen. Ideaal voor een gezond eetpatroon

 

SkreiLabel

 

 

 

 

 

Heeft dit alles je smaakpapillen geprikkeld? Hieronder vind je een recept met skrei, venusschelpjes en aardappelen. Smakelijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gestoomde rug van Noorse Skrei, geparfumeerd met limoen, schelpjes en aardappelen

 

Ingrediënten (voor 4 personen)

*4 skrei-filets (110g) *250 g aardappelen *½ liter kippenbouillon *500 g venussschelpen *2 sjalotten

*takje tijm *1 laurierblad *150 g witte wijn

*Schil van 1 limoen *Olijfolie *Witte balsamico azijn

*Boter  *Fleur de sel *Zout

 

 

Aardappelen

Schil en snijd de aardappelen in lange stukken, bak ze in de pan met wat boter en olijfolie, zonder ze bruin te bakken. Voeg zout toe aan de kippenbouillon. Laat de aardappelen 15-20min koken. Giet ze daarna af en laat ze afkoelen.

 

Venusschelpen

Laat een gehakte sjalot fruiten in wat boter, voeg tijm en laurier toe en meng het geheel. Was de schelpen grondig, laat ze afdruipen en voeg ze toe aan de pan, samen met de witte wijn. Zet het deksel op de pan en wacht totdat de schelpen opengaan. Giet ze vervolgens af, maar behoud het kookvocht. Haal het vlees uit de schelpen, deze kan je behouden voor de afwerking. Bewaar koel.

 

Skrei

Laat limoenschillen parfumeren in een pan, giet er 3 liter water bij en breng het aan de kook. Kruid de skrei af en plaats hem in een stoommandje. Laat ongeveer 10min stomen. Leg de gestoomde vis daarna op een stuk keukenpapier en bestrooi om af te koelen. Bestrooi daarna met wat fleur de sel.

 

Afwerking op het bord

 

Skrei

 

Warm de aardappelen op in het kookvocht van de schelpen en wat boter. Leg ze op het bord met het skreifilet erop. Werk af met sliertjes limoen. Giet wat vinaigrette van olijfolie en witte balsamico over het geheel. Werk af met enkele venusschelpen.

 
Thomas Dhellemes © Norwegian Seafood Council