Een healthy lunch hoeft echt niet saai te zijn. Het bewijs daarvan? Dit recept voor een slaatje van linzen met crème van geroosterde pompoen, gegrilde pastinaak en bresaola! Super makkelijk om te bereiden én ook nog eens gezond… what more could you want?

Ook goed om weten: Linzen zijn een bron van magnesium, fosfor en ijzer waardoor ze een perfecte vleesvervanger vormen. Daarbovenop bevatten ze erg veel vezels en amper tot geen suikers. De peulvruchten hebben dus een heleboel voordelen en dragen bij tot een gezonder dieet!

Ingrediënten voor vier personen:

  • 250 g linzen
  • 1/2 flessenhalspompoen
  • 2 teentjes knoflook (gepeld)
  • 50 g hoeveboter
  • 1 sjalot (fijngesneden)
  • 6 takjes tijm (alleen de blaadjes)
  • 2 stukken pastinaak
  • 1 l groentebouillon
  • 1 handvol spinazie
  • 12 blaadjes zuring
  • 1 à 2 el mascarpone
  • 6 raapsteeltjes
  • 8 plakjes bresaola
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Zo maak je het slaatje van linzen:

Laat de linzen vooraf 1 u. weken in koud water. Leg de pompoen in een ovenschaal. Leg de tenen knoflook ertussen, besprenkel ruim met olijfolie. Rooster ± 30 min in een op 180°C voorverwarmde oven. Lepel het vruchtvlees uit de schil. Mix samen met de boter tot een gladde crème. Kook de linzen gaar. Giet af. Stoof de sjalot aan, samen met de tijmblaadjes. Meng onder de linzen. Breng op smaak met peper en zout. Schil de pastinaak en snijd in stukken. Kook beetgaar in de bouillon. Giet af, maar houd de bouillon bij.

Gril de stukken pastinaak kort onder een hete ovengrill. Houd enkele blaadjes spinazie en zuring apart om het gerecht mee te dresseren. Mix 100 ml van de bouillon met de mascarpone, raapsteeltjes en de rest van de spinazie en zuring. Zeef, breng op smaak met peper en zout. Doe de linzen in een kommetje, giet er wat van de op smaak gebrachte bouillon over. Serveer met een lepel pompoencrème, groene blaadjes, enkele stukken pastinaak en twee plakjes bresaola per persoon.

Lees meer recepten:

Tekst: Ann Van Der Auwera, openingsbeeld: Wout Hendrickx.