Zin om de zomer ook culinair in stijl af te sluiten? Probeer deze originele en overheerlijke variant op de traditionele salade niçoise dan eens.

Ingrediënten

  • stokbrood 8 schuin afgesneden stukken
  • ansjovisfilets 16
  • fijngesnipperde peterselie 6 el
  • knoflook 1 teen
  • tonijnfilet 400 g
  • mosterdblad (of rucola) 80 g
  • rode ui 1 (in flinterdunne plakjes)
  • kerstomaatjes 40 g (+ 8 voor de afwerking)
  • Zwarte  olijven 20
  • lente-ui 2
  • paars basilicum enkele blaadjes
  • bladpeterselie enkele blaadjes
  • sap van 1/2 citroen
  • peper en zout
  • olijfolie

Zo maak je het

  • Leg de ansjovisfilets in een diep bord. Besprenkel met olijfolie, pers de knoflook erover uit. Bestrooi met de peterselie. Laat ca. 15 min marineren.
  • Rooster de kerstomaatjes met een flinke scheut olijfolie erover in een op 200°C voorverwarmde oven. Zet opzij.
  • Smeer de tonijn in met olijfolie, peper en zout, leg in een grillpan en gril op hoog vuur heel kort aan elke zijde. Laat even rusten en snijd in dunne plakken.
  • Leg nu de lente-uitjes in de grillpan. Bak ze kort, draai regelmatig om. Strooi een snufje zout over de rode ui. Meng de rode ui met mosterdblad, bladpeterselie, paars basilicum, olijfolie en citroensap in een kom.
  • Halveer de kerstomaatjes die je hebt opzijgehouden, en doe ze, net als de ovengeroosterde tomaatjes, ansjovisfilets en olijven, bij de salade.
  • Besmeer de snedes stokbrood met olijfolie, strooi er peper en zout over en gril ze goudbruin en krokant in de grillpan.
  • Schik de salade, het stokbrood, de lente-ui en de plakjes tonijn op borden en serveer meteen.

Tip

Met deze variant op de wereldberoemde salade niçoise op tafel, waan je je zo weer op een terras aan de Côte d’Azur.

Tekst en beeld: Wout Hendrickx.

Meer verrassende recepten: