Dat gezonde gerechten echt niet saai hoeven te zijn, bewijzen we met dit receptje voor toast van zuurdesembrood met burrata, basilicum en gepocheerd ei. Een makkelijk te bereiden lunch die bovendien dé perfecte mix van smeuïg en krokant omvat. Mmm… smakelijk!

Leuk om weten: Aan zuurdesembrood zijn een paar belangrijke voordelen verbonden. Zo heeft dit type brood bijvoorbeeld een minder groot effect op je bloedsuikerspiegel en is het een bron van vezels en eiwitten. Verder is ook de volkoren haver in zuurdesembrood een voedzame energiebron en rijk aan vitaminen.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 4 eieren
  • 12 takjes jonge basilicum (= de kleinste blaadjes van de basilicumplant)
  • enkele blaadjes shiso (of rucola)
  • enkele raapsteeltjes
  • sap van 1/2 citroen
  • 8 sneden zuurdesembrood
  • 4 bollen burrata
  • 120 g shiitake
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Ingrediënten voor de vinaigrette:

  • 6 halfgedroogde tomaten
  • 2 el pijnboompitten
  • 5 el balsamicoazijn
  • 1 tl zeezout
  • 200 ml olijfolie
  • 1 el gemalen peper
  • 1 snuf chilipeper

Mix bovenstaande ingrediënten in een blender of met een staafmixer tot een romige vinaigrette.

Zo maak je de toast van zuurdesembrood:

Kook de eieren 5 min. Laat ze afkoelen in een ijsbadje. Meng de basilicum, shiso en raapsteeltjes in een kom. Breng op smaak met een snuf zout, een draai van de pepermolen, olijfolie en citroensap. Bak de shiitake beetgaar in een hete pan met een beetje olijfolie. Breng ook deze op smaak met peper en zout. Besprenkel het brood met de vinaigrette. Schuif ze onder een voorverwarmde ovengrill tot ze goudbruin en krokant zijn. Schik de burrata, shiitake en het bladgroen op de sneden brood. Pel de eitjes voorzichtig, halveer ze en leg ze er meteen bij. Werk af met nog wat extra zout en peper.

Ontdek meer verrukkelijke recepten:

Tekst: Ann Van Der Auwera, openingsbeeld: Wout Hendrickx.