De natuur geeft je prachtige seizoensgroenten, wij een zalig recept voor huisgemaakte vleespastei met gehakt en wintergroenten. Zonder al te veel poespas, zo simpel kan lekker eten zijn.

Tourtière met wintergroenten en fris kruidenslaatje (voor 4 personen)

Ingrediënten voor de vleespastei:

  • selder  1
  • wortel 1
  • pastinaak 1
  • ui 1
  • olijfolie
  • varkensgehakt 800 g
  • maizena 40 g
  • boter 1 el
  • melk 1 el
  • rode wijn  1 glas
  • laurier 2 blaadjes •
  • groentebouillon 400 ml
  • zout
  • peper
  • oregano
  • kruimeldeeg 250 g
  • bladerdeeg  250 g
  • eidooier 1

Voor het kruidenslaatje:

  • Kruiden 200 g (kervel, dragon, bladpeterselie…)
  • peper en zout
  • olijfolie 3 el
  • citroensap 1,5 el

Zo maak je de vleespastei met wintergroenten

Snijd de groenten klein. Stoof in wat olijfolie op een zacht vuur gaar. Voeg het gehakt toe. Bak tot dit ook mooi bruin is. Bestrooi met maizena. Doe de boter en de melk erbij. Blus met rode wijn. Doe de laurier erbij en ten slotte de bouillon. Laat op een zacht vuur garen tot alle vocht verdampt is (ca. 30 min). Breng op smaak met peper, zout en oregano. Beleg de bodem van een springvorm met het kruimeldeeg. Prik gaatjes in het deeg, schep de vulling erop. Dek af met het bladerdeeg. Kwast dit in met eigeel. Zet in een op 180°C voorverwarmde oven en bak goudbruin in ongeveer 45 minuten.

Tip: Een tourtière (een typisch Canadese vleespastei) is een echte blikvanger op een zondagse lunch.

Voor het kruidenslaatje: was de kruiden voorzichtig. Zwier droog. Breng op smaak met peper en zout. Meng olijfolie en citroensap voor de vinaigrette. Roer deze onder het slaatje. Serveer het slaatje bij de tourtière.

 

Nog meer lekkere recepten:

 

Door: Ann Van Der Auwera – Foto: Wout Hendrickx