Mozzarella is misschien wel lekker, maar burrata is nog beter. Deze romige, smeltende kaas krijgt steeds meer aanhangers. (Her)Ontdek deze heerlijke kaas met deze 7 unieke recepten met burrata.

Als je de heerlijke smaak van burrata nog niet hebt geproefd, is het zeker niet te laat. De buitenkant doet meteen denken aan mozzarella met diezelfde witte kleur en textuur. Pas aan de binnenkant zie je hoe verschillend deze 2 kazen zijn. Het onderscheidende karakter heeft burrata te danken aan zijn lopende binnenkant. Burrata wordt gemaakt van koemelk, waardoor deze kaas natuurlijk perfect gepaard gaat met tomaten. Wie echter zin heeft in een andere combinatie, vindt vast de nodige inspiratie met deze 7 originele bereidingen op basis van burrata.

7 x verrassende recepten met burrata

Salade met burrata, perzik en prosciutto

Ingrediënten:

  • 3 perziken of nectarines in vieren gesneden
  • 8 sneetjes prosciutto
  • 8 kersttomaten in twee gesneden
  • 1 burrata
  • 1 jalapeño peper in dunne plakjes gesneden
  • Enkele basilicumblaadjes
  • Zout
  • Peper
  • Olijfolie

Bereiding:

  1. Was en snij de perziken of nectarines.
  2. Was en snij de kerstomaten.
  3. Snij de jalapeño peper.
  4. Leg de perzik of nectarine, kerstomaten en de sneetjes prosciutto op een groot bord. De prosciutto kan je bijvoorbeeld ook vervangen door Graubündner vlees.
  5. Leg de burrata, al dan niet in stukjes gesneden, er bovenop. Laat de kaas voor het serveren een uur op kamertemperatuur komen.
  6. Voeg peper, zout, olijfolie, de blaadjes basilicum en stukjes jalapeño peper toe.
  7. Serveer meteen.

 

Salade met burrata en citrusvruchten

Voor de salade:

  • 2 sinaasappelen
  • 2 mandarijnen
  • 1 rode biet
  • 1 chioggia biet
  • 2 soeplepels gembersiroop
  • 4 soeplepels rijstazijn
  • Sap van 1 limoen

Bereiding:

  1. Pel de sinaasappelen en mandarijnen met scherp geslepen mes. Snij vervolgens de citrusvruchten in dunne partjes.
  2. Pel de bieten en snij ze in kleine stukjes.
  3. Meng de gembersiroop, rijstazijn en het limoensap.
  4. Leg de stukjes biet in een diep bord en giet de gember marinade er overheen.

Voor het dresseren van het bord:

  • 4 middelgrote burrata’s
  • 2 rode uien
  • Chili olie
  • Waterkers
  • Zout
  • Dukkah
  1. Snij de rode uien zeer fijn en besprenkel met zout
  2. Leg afwisselend stukjes citrusvrucht en gemarineerde biet op het bord. Voeg de rode uien toe.
  3. Voeg de stukjes burrata toe, een scheutje chili olie en sprenkel wat dukkah.
  4. Werk af met takjes waterkers.

 

Zuurdesem toast, burrata en gepocheerde eieren

Ingrediënten: 

  • 4 eieren
  • 12 kleine basilicumblaadjes
  • Enkele shisobladeren (kan vervangen worden door rucola)
  • Stengels van een koolraap
  • Olijfolie
  • Sap van een halve citroen
  • 120g shiitake paddenstoelen
  • 8 sneetjes zuurdesembrood
  • 4 bolletjes burrata
  • Zout en peper

Voor de dressing:

  • 6 halfdroge tomaten
  • 2 soeplepels pijnboompitten
  • 5 soeplepels balsamico azijn
  • 1 theelepel zeezout
  • 200ml olijfolie
  • Peper
  • 1 snuifje cayennpeper

Bereiding:

  1. Voor de dressing, meng alle ingrediënten samen tot een romige textuur.
  2. Breng een pot water aan de kook en laat de eieren er 5 minuten in koken. Laat ze nadien afkoelen in een kom met ijsblokjes.
  3. Meng in een andere kom de basilicum, shisobladeren en de raapstengels. Voeg peper en zout toe en breng op smaak met olijfolie en citroensap.
  4. Zet een pan met olijfolie op het vuur en bak de shiitake paddenstoelen tot ze beetgaar zijn. Voeg opnieuw zout en peper toe.
  5. Bestrijk het brood met dressing en leg in een voorverwarmde oven van 200°C tot het brood goudbruin en knapperig is.
  6. Leg de burrata, shiitakes en salade op de toast. Snij de eieren in 2 en voeg ze toe.
  7. Voeg een laatste keer peper en zout toe alvorens te serveren.

 

Salade met geroosterde aubergine en burrata

Ingrediënten:

  • 2 aubergines
  • 1 burrata
  • 2 x handvol pijnboompitten
  • Olijfolie
  • Zout
  • Peper
  • Tiental basilicumblaadjes

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C
  2. Snij de aubergines in dunne plakjes en leg ze op een bakplaat bedekt met bakpapier.
  3. Voeg een scheut olijfolie toe.
  4. Bak de aubergines 20 minuten in de oven.
  5. Rooster de pijnboompitten enkele minuten in een pan zonder vetstof. Leg ze nadien opzij.
  6. Haal de aubergines uit de oven en leg ze op een bord.
  7. Snij de burrata en leg bovenop de aubergines.
  8. Voeg de geroosterde pijnboompitten en basilicumblaadjes toe.
  9. Voeg olijfolie, peper en zout toe
  10. Naar eigen voorkeur, serveer de salade warm, lauw of koud.

 

Boterham met advocado en burrata

Ingrediënten (voor 2 boterhammen):

  • 2 grote sneetjes boerenbrood
  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 limoen
  • 1 burrata
  • 1 takje rozemarijn en verse thijm
  • Peper
  • Zout
  • Olijfolie

Bereiding:

  1. Rooster de sneetjes brood.
  2. Snij de avocado’s in 2 en verwijder de pit.
  3. Pureer het vruchtvlees van de avocado’s met een vork.
  4. Voeg limoensap, peper en zout toe.
  5. Smeer de avocadopuree op de toast.
  6. Leg een half bolletje burrata op elke toast.
  7. Voeg thijm en verse rozemarijn toe.
  8. Voeg een scheut olijfolie toe, naar eigen voorkeur.
  9. Je kan de toast ook serveren met een slaatje.

 

Koude soep met erwtjes en burrata

Ingrediënten:

  • 250g erwtjes zonder peul (komt ongeveer overeen met 750g erwtjes met peul)
  • 1/2l groentebouillon
  • 1 sjalotje
  • 2 bolletjes burrata van 250g
  • 4 aardbeien
  • Olijfolie

Bereiding:

  1. Peul de erwtjes.
  2. Bak het sjalotje in een pan met olijfolie.
  3. Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook.
  4. Kook de erwtjes ondertussen gedurende 15 minuten.
  5. Mix met een staafmixer
  6. Voeg peper en zout toe.
  7. Laat de soep afkoelen.
  8. Serveer lekker fris met een half bolletje burrata en een aardbei.

 

Risotto met burrata

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 ajuin
  • 1 teentje knoflook
  • 300g risottorijst
  • 1dl witte wijn
  • 400g geplette tomaten (in blik)
  • 400ml kippenbouillon
  • 40g parmezaan
  • 1 burrata
  • Basilicum
  • Olijfolie

Bereiding:

  1. Snij de ajuin en knoflook fijn
  2. Bak de ajuin en knoflook in olijfolie en voeg de tomaten toe.
  3. Voeg de risottorijst toe en laat 2 minuten bakken. Blus nadien met witte wijn.
  4. Breng de bouillon aan de kook en voeg beetje bij beetje toe aan de pan met de rijst. Herhaal deze stap tot alle bouillon geabsorbeerd is.
  5. Rasp wat parmezaan boven de risotto met tomaten. Voeg peper en zout toe.
  6. Voeg wat burrata toe aan het bord met risotto en werk af met verse basilicum.

 

 

Meer lezen: