Home Lifestyle Food Restaurant om te ontdekken: Castor

Restaurant om te ontdekken: Castor

Restaurant om te ontdekken: Castor

Foodredacteur Evelien Rutten verklapt ons de beste adresjes, verrassende gerechten en chefs om in de gaten te houden. In januari ging ze langs bij Castor in Beveren-Leie. Chef Maarten Bouckaert (33) en zijn vrouw Stefanie Vandewalle (34) runnen samen de zaak.

Sinds 7 januari kun je bij Castor terecht voor heerlijke gerechten, journalist Evelien Rutten interviewde de jonge restauranteigenaars.

Mama/papa

Maarten: “De afgelopen jaren bij Hof van Cleve waren vooral voor Stefanie niet zo fijn. Zij zat ’s avonds altijd alleen bij de kinderen (Arwen, 4 en Jack, 2, red.) en ik zag hen alleen op zondag. Ik heb het als vader heel erg gevoeld dat ze vooral naar hun moeder trekken, maar nu gaan we boven het restaurant wonen en is er een inwonende au pair. Misschien kunnen we voortaan zelfs elke avond samen eten.”

Me-time

Stefanie: “Mijn me-time heb ik in de auto, met de muziek heel luid. Vroeger las ik soms nog eens een boek, maar dat lukt niet meer. Ik val onmiddellijk in slaap.”
Maarten: “Mijn ideale ontspanning is ’s nachts naar formule 1 kijken.”

De grote stap

Maarten: “Van in het begin van onze relatie hebben we gewerkt naar dit moment: een eigen zaak starten. Enkele jaren geleden zijn we beginnen te zoeken naar een geschikt pand. Peter Goossens wist dat ik zou vertrekken zo gauw we het gevonden hadden, daar ben ik altijd open over geweest.”
Stefanie: “De zoektocht bleek moeilijker dan gehoopt. Aan elk pand scheelde er wel iets. Totdat we met een architect gingen praten: die lieten we de oefening maken om helemaal van nul te beginnen en zelf te bouwen.”
Maarten: “En dat bleek haalbaar. Nadat we een geschikte bouwplaats hadden gevonden, heb ik de chef ingelicht dat de plannen voor een eigen zaak concreet werden. Uiteindelijk ben ik nog twee jaar bij Hof van Cleve gebleven.”

Signatuurstijl

Maarten: “In het begin zal mijn kookstijl eerder simpel en toegankelijk zijn. Na een tijdje zal ik waarschijnlijk mijn draai vinden en er een eigen schwung aan geven. In ieder geval hou ik van een pure productkeuken, liefst met lokale ingrediënten. Maar ik zal het uiteraard met minder personeel moeten doen dan Peter Goossens, dus de gerechten zullen wat eenvoudiger zijn.”
Stefanie: “We willen een toegankelijke keuken brengen, maar het blijft wel op niveau: geen bistro waar je voor € 20 kunt lunchen.”

Goed personeel gezocht

Stefanie: “We liggen soms wakker van de zoektocht naar goed personeel. Ik ga zelf in de zaal staan en ben ontzettend gemotiveerd, maar veel jongeren willen niet meer zulke lange dagen maken en het is lastig om mensen te vinden die onze passie delen en uitstralen. Ondertussen hebben we wel enkele fijne mensen leren kennen die samen met ons Castor zullen opstarten.”

Waarom ‘Castor’?

Maarten: “We kozen die naam omdat hij ‘bever’ betekent. Ons restaurant ligt in Beveren Leie, dat is de link. Daarnaast klinkt het ook krachtig.”

De inrichting

Stefanie: “We hebben ons buikgevoel gevolgd. Er zijn geen externe investeerders aan te pas gekomen, dus konden we het helemaal naar onze hand zetten. Binnen zullen er vooral hout- en betonelementen zijn.”

Zelf op restaurant

Maarten: “Het lukt ons bijna niet meer om zelf eens op restaurant te gaan. De Librije staat al heel lang op mijn verlanglijstje, maar evengoed wil ik graag nog eens naar mijn eerste leermeester, Geert Van Hecke, om bij De Karmeliet zijn legendarische kipgerecht te gaan eten.”

Over Castor:

Castor: chef Maarten Bouckaert (33) en echtgenote Stefanie Vandewalle (34)

Carrière: Maarten was de laatste zes jaar souschef van Peter Goossens bij Hof van Cleve. Nele is licentiaat vertaler Engels-Spaans en deed de boekhouding bij Belgocatering.

Op sinds: 7 januari 2016

Adres: Kortrijksesteenweg 164, 8791 Beveren-Leie

Contact: www.cas-tor.be of 056/19.01.21

Meer tips voor foodies: