Rossi Atelier: Italiaanse slow food op z’n best

Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling en elke week op feeling.be haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Deze keer heeft ze een bezoek gebracht aan het Italiaans restaurant Rossi Atelier in de Leuvense foodmarket De Smidse.

Survival of the foodmarkets

De twee grootste overdekte foodmarkten van België hebben het moeilijk. In de krant lazen we dat Holy Food Market in Gent zwaar te lijden heeft onder de soap-achtige perikelen van een malafide horecaman die zijn beloftes en betalingen niet nakomt. In de Antwerpse Mercado stinkt het dan weer naar ‘putteke’ en komt er blijkbaar geen kat. Het is naar mijn aanvoelen een kwestie van weken voordat ze de handdoek in de ring gooien. In Hasselt start deze week trouwens een pop-up markt met een veertigtal foodstalletjes, het doel is om op termijn permanent te worden. Het is afwachten of het project zal slagen.
Intussen opende in Leuven ook De Smidse, ondergebracht in de voormalige smederij van Stella Artois. Het is een wat kleinschaligere food market waar er vooral wordt gefocust op artisanale kwaliteit en niet zozeer op street food. Dat mag ook wel eens: ik kan geen haute dogs, briochebroodjes met pulled pork of avocado brownies meer zien.

TV-chef Jeroen De Pauw resideert er met zijn apero bags, kant-en-klare aperitiefhapjes on the go. Culinaire slagerij De Kapblok verkoopt er waanzinnig goede charcuterie, gerijpt rundsvlees en butcher snacks die je ter plekke kunt degusteren. Fantastisch brood en lustig krakende koffiekoeken bestel je bij L’Atelier de Séraphine. Er is zelfs een bio groentenwinkel, maar dé blikvanger is toch Rossi Atelier, waar voor je neus verse pasta wordt gemaakt. Chef Felice Miluzzi werd vorige maand door Gault&Millau nog uitgeroepen tot Italiaanse chef van het jaar. Zijn Ristorante Rossi is een klein, nostalgisch restaurant in Leuven waar Italofielen op bedevaart gaan om zich onder te dompelen in het authentieke Italiëgevoel.

Authentiek Italië

Ik at er deze lente nog een zes gangen menu en wandelde haast dronken van geluk terug naar buiten. Dit inmiddels legendarische restaurant heeft nu dus een bijhuis in De Smidse. De focus ligt volledig op versgemaakte pasta en klassieke sauzen: de pure smaak van Italië. Het atelier in De Smidse oogt een stuk moderner dan het pand in de binnenstad, met nagelnieuwe pastamachines en een groot, open vuur. Daarop staan verschillende sauzen tegelijk te pruttelen in nu nog blinkende pannen. Ik ben hier met een vriendin en het is ons niet meteen duidelijk hoe we moeten bestellen.

De focus ligt volledig op versgemaakte pasta en klassieke sauzen: de pure smaak van Italië

We volgen de andere klanten naar een geïmproviseerde kassa –het atelier is nog maar enkele dagen open- en bestellen ineens drie pasta’s. De beknopte kaart is té aanlokkelijk om het bij een verstandige twee porties te houden. Er staan voornamelijk streekgerechten op die de chef leerde kennen tijdens zijn reizen doorheen Italië. Ik wil betalen met bancontact, maar de man van Proximus is nog niet langs geweest. Cash only dus, maar ik heb geen geld bij. “No problem,” legt het glunderende Italiaanse meisje uit, “you don’t have to pay now. Let me write down your name. The pasta is so good, you’ll come back for it.” Een vertederend business plan.

Slow food, good food

Het duurt zeker een half uur voor onze pasta klaar is. Wie snel wil lunchen, gaat best elders eten, want hier heerst de gedachte van slow food. Ik bestel dan maar een glas rode wijn en observeer de chef in zijn atelier. Zoals altijd is koken op zijn Italiaans een beetje opera en ballet tegelijk. Verse cime di rapa slinken in de pan. Tortellini worden overgoten met pruttelende runderbouillon. Dampende lasagne wordt uit de oven gehaald. En dan is het eindelijk aan ons. De pasta’s worden geserveerd in gerecycleerde, kartonnen bordjes en je eet met plastic bestek, je zit ook aan lelijke, zwarte tafels en ongemakkelijke stoelen, maar dat is allemaal bijzaak: bij de eerste hap verschijnt de Italiaanse zon.

Dat ze zo’n gerechten nu eens zouden serveren tijdens vredesonderhandelingen in het Midden-Oosten: je gaat vanzelf liefde uitstralen

Ik proef een stukje ravioli met ricotta, truffel en een zalige saus van wilde paddenstoelen. Dat ze zo’n gerechten nu eens zouden serveren tijdens vredesonderhandelingen in het Midden-Oosten: je gaat vanzelf liefde uitstralen. De orecchiete con cime de rapa –Italiaanse raapsteeltjes- is wat lichter en minder overweldigend, maar na enkele happen openbaren de subtiele bittere en zilte smaken zich als een heerlijke ode aan het seizoen.

Pure magie

We sluiten af met de lasagne di selvaggina (wild everzwijn), die me opnieuw doet glimlachen van puur, gastronomisch genot. De vleessaus heeft een verrukkelijke, intense smaak nadat ze overduidelijk uren heeft gesudderd. Chef Felice heeft me inmiddels herkend en staat er op dat ik nog twee andere pasta’s proef. Mijn vriendin, die net zoals ik geen pap meer kan zeggen, staart me aan met paniekerige ogen. “Niet nadenken, gewoon eten,” beveel ik haar. We werken dapper nog een bord spaghetti met tomatensaus naar binnen en een beker tortellini in brodo di carne (runderbouillon). Daardoor kan ik proefondervindelijk besluiten dat het eigenlijk niet uitmaakt wat je bij Rossi bestelt: élke pasta die Felice uit zijn mouw schudt, is magic.

Score: max. vijf sterren

★★★★

Rossi Atelier (De Smidse)
Sluisstraat 9, 3000 Leuven
www.desmidseleuven.be

 

Lees nog meer food-recensies van onze expert:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content