Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand haar onverbloemde mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Deze week ging ze verschillende co-working spaces uittesten waar je niet alleen rustig kan werken, maar ook lekker kan ontbijten én lunchen.

Ik ben opgegroeid in de jaren 80, in het meest klassieke gezin dat je je kunt voorstellen. Mijn moeder was huisvrouw, mijn vader ambtenaar. Hij vertrok elke ochtend om kwart voor acht naar zijn werk met een brooddoos en was om kwart voor vijf stipt weer thuis. Het kostuumjasje ging uit, de das werd losser getrokken en vervolgens gingen we meteen samen aan tafel voor het avondeten.

Te bedenken dat ik dat jarenlang normaal heb gevonden: eten om kwart voor vijf. Vandaag drink ik dan hoogstens een aperitief. Mijn man en ik werken fulltime en gaan pas drie uur later dan in mijn jeugd aan tafel. Waar mijn vader, net zoals zijn collega-babyboomers, een contract had voor het leven, met een zeer voorspelbare, almaar stijgende positie op de sociale ladder, is vandaag niets meer zeker. Generatie X, Y en binnenkort ook Z zien alle financiële voordelen stilaan verdwijnen uit hun leven, zelfs een vaste werkplek.

Meer en meer werknemers worden freelancers en/of thuiswerkers, zodat ze kunnen werken waar ze maar willen. Concreet betekent dat een thuiskantoor, zoals ik er zelf eentje heb, of een felbegeerde plek in een co-working space. Aangezien ik thuis met niemand converseer, behalve met onze kat en hamsters, snak ik soms wel naar fysiek aanwezige collega’s. Al was het maar om over De Mol te praten.

Ik voelde me meteen een stuk professioneler in die stijlvolle co-working space, en ging van de weeromstuit ook efficiënter werken

Vorige week had ik een meeting bij Stokers in Antwerpen, een stijlvolle co-working space naast The Jane. Ik voelde me meteen een stuk professioneler dan in mijn joggingbroek thuis en ging van de weeromstuit ook efficiënter werken. Je hoeft ’s middags zelfs geen boterhammen te smeren, want er is een chef die instaat voor een gezond ontbijt én een lunch.

Het is een troef die steeds meer co-working spaces benutten: powerfood voor hardwerkende mensen die zin hebben in iets lekkers én gezonds, zelfs als je geen lid bent. Antwerpenaren kunnen verder nog naar JJ House van businessicoon Sihame El Kaouakibi. Op het menu staan vooral salades en toasts, de eerste zondag van de maand is er een uitgebreid brunchbuffet.

Daarnaast is er ook Noordpoort, een übercoole co-working in Antwerpen Noord, waar chef Maarten elke middag instaat voor de lunch.

In Gent opende onlangs de Foodies Arena, een plek specifiek bedoeld voor creatievelingen uit de foodsector. De twee chefs, Eva en Rebecca, leggen de nadruk op gezonde voeding die je zelfs aan huis kunt laten leveren.

Ook heel intrigerend in Gent is YD Nordic House, een heus hygge-huis waar je je werkbezoek kunt combineren met een rondje meubelshoppen en een bord smørrebrød of een andere Scandinavische specialiteit.

De Mechelaars hebben ook geluk: zopas opende daar De Vleeshalle. Waar ooit beenhouwers hun waren aanboden, kun je vandaag terecht bij een twaalftal standhouders die instaan voor een snelle of trage hap én het is ook mogelijk om vergader- of workshopruimte te huren.

View this post on Instagram

Wij hebben het schoonste publiek ❤️

A post shared by De Vleeshalle (@devleeshallemechelen) on

Wie in Brussel werkt, kan naar twee nieuwe Fosbury & Sons locaties: Alfons en Albert. Bij die laatste kun je als buitenstaander ook gaan lunchen.

Een andere optie is Le Phare du Kanaal, een rustige co-working space met eveneens een eigen restaurant. De focus ligt op ambachtelijk, lokaal en recht van de producent. Daarbij drink je een natuurlijke wijn. Doe wel verstandig: het cocktailuur begint pas om kwart voor vijf.

Ook zin om werken & eten te combineren?

Meer recensies van Evelien Rutten: