Schilderij op je bord: mierikswortel-aardappelpuree met bietjes

Wil je iets simpel koken maar toch indruk maken op je gasten? Deze mierikswortel-aardappelpuree met bietjes is ideaal om complimentjes te krijgen en bovendien héél makkelijk te bereiden. Presenteer alles mooi op het bord en succes bij je gasten is gegarandeerd. 

Mierikswortel-aardappelpuree met bietjes

Benodigdheden voor 4 personen

  • 450 g + 50 g extra aardpeer
  • 500 g aardappelen
  • Snufje zout
  • 50 g boter
  • 60 ml melk
  • 2 el mierikswortelcrème (uit een potje)
  • 4 à 8 bieten (verschillende kleuren)
  • 2 el olijfolie
  • 4 takjes tijm
  • Zeezout en peper (naar smaak)
  • 3 el ahornsiroop
  • 1 el balsamicoazijn

Voor de afwerking

  • Bietencresson
  • Groene shiso-cresson

Bereiding

  • Was de bieten grondig, wrijf ze in met olijfolie. Breng op smaak met peper, zout en tijm. Zet 50 min in een op 200°C voorverwarmde oven.
  • Maak 50 g aardpeertjes schoon met een borstel, snij in plakjes van 0,5 cm en schik in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en steek een halfuur na de bietjes bij in de oven.
  • Kook ondertussen de overige aardperen en aardappelen samen in lichtgezouten water.
  • Giet af en meng er de boter, melk en mierikswortelcrème door. Stamp fijn en romig. Breng verder op smaak met peper en zout.
  • Halveer de bieten en haal het vruchtvlees uit de schil.
  • Verdeel de puree op de borden en schik er de bieten en aardpeer bovenop. Bestrooi met bieten-en shiso-cresson. Bedruppel met de ahornsiroop en de balsamicoazijn.

Bestrooi met bloemen

  • Bij ’t Vitamientje in Hasselt komen Limburgse chefs hun eetbare bloemen kopen (vitamientje.be).
  • Van oesterblad tot eetbaar bloemetje, je vindt het bij Groothandel Claessens in Antwerpen (groothandelclaessens.be).
  • Elke zaterdag kun je op de markt van Halle naar het kraam van De Groentelaar, een kleinschalig tuinbouwbedrijf dat groenten, kruiden en eetbare bloemen kweekt (degroentelaar.be).
  • En bij Tino’s Fruit in Knokke-Heist vind je ook de mooiste eetbare bloemen (tinos.be).

Tekst: Ann Van Der Auwera – Foto: Wout Hendrickx

Meer recepten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content