Sir Kwinten: Unieke harmonie tussen gastronomie en wijn

Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling en elke week op feeling.be haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Deze week ging ze op bezoek bij Sir Kwinten, een gastronomisch wijnrestaurant in Brussel.

 

Geen wijnjournalist maar wine enthousiast

Als culinair journalist ben je nooit klaar met leren. Miljoenen gerechten, ontelbare wijnen en honderden toprestaurants over de hele wereld? Je hebt meer dan een mensenleven nodig om je in deze niche volledig te bekwamen. Daarom grijp ik elke kans aan om kennis op te doen. Als dan iemand als Yanick Dehandschutter, één van de beste sommeliers van ons land, je uitnodigt om in zijn restaurant een reeks Bordeaux wijnen te komen proeven, zeg je uiteraard ja. Ik ben geen wijnjournalist, wel een wine enthousiast met een behoorlijke basiskennis. Daarom beland ik onvermijdelijk af en toe in een gezelschap van wijnprofessionals, die duizend keer meer weten over wijn dan ik. Op zo’n momenten krijg ik altijd last van faalangst.

Ik ben geen wijnjournalist, wel een wine enthousiast met een behoorlijke basiskennis. Daarom beland ik onvermijdelijk af en toe in een gezelschap van wijnprofessionals, die duizend keer meer weten over wijn dan ik

Wijnjargon is namelijk een combinatie van wetenschappelijke terminologie en persoonlijke perceptie, al dan niet subjectief. Je leert er maar over communiceren door duizend keer bewust te proeven en met gelijkgestemden in dialoog te gaan. Ik denk altijd dat ik door de mand zal vallen met mijn gebrabbel over kattenpis en petroleumgeur, maar dan zegt er iemand iets als “Bordeaux van 2005? Blijf daar vanaf! Die ontwikkelt zich zo traag als een gletscher.” En dan weet ik weer dat wijn eigenlijk poëzie is.

Wijn

Harmonie tussen twee passies

Een aangenaam bijverschijnsel van de proeverij bij Sir Kwinten, was het zes gangenmenu dat erbij geserveerd werd. Yanick en chef Glenn Verhasselt zijn niet enkel in het echte leven vrienden, ook in hun restaurant streven ze naar een zo groot mogelijke harmonie tussen hun beider passies: gastronomie en wijn. Ik was hier enkele jaren geleden al eens, maar die ervaring is me niet echt bijgebleven. Het eerste hapje van petit gris in vadouvan saus maakt me nog niet bijzonder gelukkig, maar bij het tweede gerecht keert het tij compleet.

Yanick en chef Glenn Verhasselt zijn niet enkel in het echte leven vrienden, ook in hun restaurant streven ze naar een zo groot mogelijke harmonie tussen hun beider passies: gastronomie en wijn

Chef Glenn heeft duidelijk een indrukwekkende evolutie doorgemaakt. Als je zonder grote verwachtingen aan tafel schuift, is het des te plezieriger als je plots het beste langoustinegerecht van het jaar voor je neus krijgt. Op het bord ligt een carpaccio van langoustine met crème van aardpeer, rauwe aardpeer, poeder van verveine en citroenzeste. Daarnaast ligt nog een gebakken langoustine. Zo puur en simpel, maar wat een geniale combinatie: aards, zoet, hartig én fris.

wijn

Comfort food met een moderne twist

Op het menukaartje zie ik vervolgens ‘vol-au-vent met een moderne twist’. Daar word ik meestal kregelig van. Ofwel maak je vol-au-vent, ofwel maak je iets anders. Maar ook hier moet ik mijn woorden inslikken. Glenn heeft de essentie van vol-au-vent niet verloochend. We krijgen een botermals stukje filet, krokante zwezerik, gebakken bospaddenstoelen, rauwe plakjes champignon, crumble van bladerdeeg, romige saus én hollandaise. Het ziet er 100 % gastronomisch uit, maar door de twee sauzen blijft het gevoel van comfort food bewaard.

Ook de fazant op Brabantse wijze kreeg een moderne update. Heel lekker zijn de stukjes pâté die erbij liggen. Daarna krijgen we hertenkalf, dat geen uitgesproken wildsmaak heeft, maar door de heerlijke wintergroenten heeft dit gerecht toch nog voldoende aardse toetsen. De chef heeft ervoor gekozen geen dessert te serveren, maar een gerechtje met beuling en boskoop appel, gebrande ui en mosterdzaad. Het hoeft niet altijd dame blanche te zijn.

De gerechten die ik geproefd heb, zijn probeersels die al dan niet binnenkort op de echte kaart van het restaurant zullen verschijnen. Wat mij betreft hoeft Glenn er niet lang meer op te oefenen.

Als ik buitenstap merk ik dat ik een parkeerboete heb, maar daar laat ik mijn goed humeur niet door vergallen. Sir Kwinten heeft me compleet verrast met fantastische wijnen en een verbluffend menu.

Score max. 5 sterren

★★★★

Markt 9, 1750 Lennik
www.sirkwinten.be

Lees nog meer food-recensies van onze expert:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content