Nog steeds zin om te koken en bakken, maar inspiratie nodig? In Green van Elly Pear vind je heerlijke en originele vegaterische en vegan gerechten. Wij mogen alvast enkele recepten delen. Vandaag: 3 lekkere ontbijtrecepten.

Wentelteefjes met vijgen

“Ik ben dol op golden milk (gouden melk of kurkumamelk), de ultieme ayurvedische drank met kurkuma, zwarte peper, kaneel en andere specerijen. Deze drank is cafeïnevrij, verrukkelijk en heel verwarmend. In dit wentelteefjesrecept heb ik dezelfde smaken gebruikt, de perfecte traktatie voor in het weekend. Je kunt de gouden melk tot 3 dagen van tevoren maken. Bewaar hem in een goed afsluitbare fles in de koelkast. Wentel voor het serveren de sneetjes brood erdoor en bak ze. De vijgen kun je vervangen door frambozen.

Dit heb je nodig: 

Voor de gouden melk

  • 1 blik volle kokosmelk van 400 ml
  • ½ tl gemalen kurkuma
  • 1 tl kokosnectar (natuurwinkel) of ahornsirop (of honing als je geen veganist bent), plus extra om erbij te serveren
  • ½ tl gemalen kardemom
  • 1 tl gemalen kaneel
  • ¼ tl gemalen zwarte peper
  • 1 el gebroken lijnzaad

Voor de toast

  • 4-6 sneetjes zuurdesembrood (bij voorkeur oud brood)
  • kokosolie, om mee te bakken
  • 1-2 rijpe vijgen per persoon, gehalveerd of in vieren

Zo maak je het: 

  • Meng alle ingrediënten voor de gouden melk in een blender en schenk hem daarna in een ondiepe schaal. Laat de melk 10 minuten rusten en klop hem dan even door met een vork zodat de specerijen weer loskomen van de bodem en goed door de melk worden geroerd.
  • Leg de sneetjes brood in de melk (eventueel in gedeelten). Draai ze een keertje om, zodat beide kanten helemaal doordrenkt zijn met de melk.
  • Verhit een heel klein beetje van de kokosolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Leg de sneetjes brood voorzichtig in de pan. Bak niet te veel sneetjes tegelijk of
    zet meerdere koekenpannen op het vuur. Deze vegan versie wordt minder snel krokant dan de versie met eierbeslag, dus heb geduld. Wacht tot de onderkant mooi krokant is, draai de sneetjes dan om en bak de andere kant krokant. Ga uit van 8-10 minuten voor elke kant. Worden de wentelteefjes te bruin en zijn ze nog niet krokant genoeg, draai dan het vuur wat lager.
  • Verdeel de wentelteefjes over de borden of leg ze op een schaal en serveer de extra kokosnectar of ahornsiroop en de verse vijgen er apart bij.

Vegan bananenwalnotencake

“Deze cake was in mijn eetcafé altijd in no time uitverkocht. De supereenvoudige, heerlijke, vegan cake gaat voedselverspilling tegen (het is nergens voor nodig om die overrijpe, bruine bananen weg te gooien) en hij blijft ook nog eens verrassend lang goed. Dat wil toch iedereen? En ja, je kunt de rozijnen eruit laten (of ze vervangen door stukjes chocolade). En de noten hoeven ook niet per se.”

Dit heb je nodig: 

  • 3 grote, rijpe bananen, gepeld (ca. 350 g)
  • 75 ml plantaardige olie
  • 100 g lichtbruine muscovado (ongeraffineerde suiker) of rietsuiker
  • 225 g bloem
  • 3 volle tl bakpoeder
  • 1½ tl gemalen kaneel
  • 1½ tl gemalen gember
  • 50 g rozijnen
  • 50 g walnoten, grof gehakt

Zo maak je het: 

  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Vet een cake- of broodvorm van 450 g in en bekleed hem met bakpapier.
  • Prak of stamp de bananen fijn, voeg de olie en de suiker toe en roer alles heel goed door elkaar. Schep voorzichtig de bloem, het bakpoeder, de kaneel, de gember, de rozijnen en
    de walnoten erdoor.
  • Verdeel het mengsel over de bakvorm en bak de cake 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Controleer de cake na 20 minuten; wordt hij te snel bruin, bedek hem dan met aluminiumfolie en bak de cake nog eens 20 minuten. De cake is klaar als hij een goudbruin korstje heeft en stevig aanvoelt; een in het midden erin gestoken
    spies of satéstokje moet er schoon uit komen.
  • Laat de cake enkele minuten afkoelen in de bakvorm. Keer hem om op een taartrooster en laat hem helemaal afkoelen voordat je hem in plakken snijdt.

Frittata met twee kazen, drie groenten en vier kruiden

“Eerlijk gezegd vind ik zelfgemaakte frittata (met heel veel aardappels, op het fornuis gebakken in olie en boter en dan nog even onder de hete grill) het allerlekkerst, maar deze
versie boordevol groenten en kruiden mag er ook zijn. Zodra alles in de bakvorm zit, kun je hem zo in de oven schuiven en heb je er nauwelijks nog omkijken naar – in tegenstelling tot de originele versie, die nogal wat aandacht vergt. Bak de frittata in een springvorm bekleed met bakpapier, zodat je hem er gemakkelijk kunt uithalen. Zorg er wel voor dat je het bakpapier verwijdert en de frittata helemaal laat afkoelen, anders krijg je een natte bodem!

  • 6 eieren, geklopt
  • 2 middelgrote courgettes (ca. 400 g), geraspt
  • 100 g diepvriesspinazie, ontdooid en het vocht eruit gedrukt
  • 4 lente-uitjes (witte en groene delen), in dunne ringetjes
  • 1 teen knoflook, gepeld en geraspt of geperst
  • 175 g rijpe cheddar, geraspt
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 25 g bladpeterselie, fijngehakt
  • 25 g dille, grof gehakt (bewaar enkele takjes voor de garnering)
  • 25 g basilicum, in stukjes gescheurd (bewaar enkele kleine blaadjes voor de garnering)
  • 1 tl zeezoutvlokken
  • 100 g feta
  • lekker veel versgemalen zwarte peper

Zo maak je het: 

  • Verwarm de oven voor op 210 °C.
  • Roer alle ingrediënten, behalve de feta en de kruiden voor de garnering, door elkaar in een grote kom.
  • Neem een vel bakpapier van ongeveer 50 cm, verkreukel het tot een prop, vouw het weer open en strijk het glad. Bekleed hiermee een springvorm van 20 cm doorsnee. Laat het 2 cm over de rand hangen en druk het goed aan.
  • Schenk het frittatamengsel in de beklede bakvorm en verkruimel de feta erboven. Zet de vorm op een bakplaat (het mengsel lekt soms over de rand) en bak de frittata 30-40 minuten in de hete oven tot hij goudbruin en gaar is.
  • Haal de frittata uit de oven en laat hem in de vorm iets afkoelen. Verwijder dan het bakpapier en laat hem op een rooster helemaal koud worden. Hij wordt tijdens het afkoelen stevig. Garneer de frittata voor het serveren met de kruiden.

Elly Pear

Elly Pear is een Britse chef en autoriteit op het gebied van lekker eten. Ze richtte in Bristol het Pear Café op, is Sunday Times-bestseller culi-auteur, food columnist, foodpanel-jurylid en geeft kooklessen.

In Green vind je meer dan 100 recepten. Elly laat je op een eenvoudige manier zien hoe je maaltijden kunt transformeren tot tijdbesparende vegetarische en vegan gerechten voor weekdagen, en inventieve maaltijden voor het weekend. (Uitgeverij Spectrum, nu verkrijgbaar.)

 

Meer recepten om uit te proberen: