Geen inspiratie voor het nieuwe barbecueseizoen? Probeer dan dit receptje eens uit. Succes gegarandeerd!

 

Recept: zalm op een Finse plank met bramensaus

Zelf je vlees of vis roken? In Scandinavië doen ze het al eeuwen. Het resultaat is verbluffend! Dat geldt ook voor dit recept met zalm en bramensaus.

Dit heb je nodig: 
Voor 8 à 10 personen

  • 1 hele zalmzijde
  • Grof zout en versgemalen zwarte peper
  • 400 g bramen
  • 4 el rode wijn
  • 2 el balsamicoazijn
  • 1 teen knoflook (fijngeraspt)
  • 50 g boter
  • 40 cl zure room
  • 5 el verse dille (fijngehakt)

Zo maak je het:

Voor dit recept heb je geen BBQ maar een kampvuur nodig. Stook een vuur met een diameter van minstens 50 cm. De vlammen mogen best hoog komen. Spijker het stuk zalm vast op de Finse plank. Zorg dat de spijkers, als de plank staat, naar boven en naar buiten wijzen, zodat de zalm goed blijft hangen.

Bestrooi de zalm met grof zout en versgemalen peper. Zet hem rechtop naast het vuur, dicht genoeg zodat de hitte de zalm bereikt, maar de vlammen niet. Houd je hand voor de zalm. Als je je hand daar kunt houden zonder hem meteen terug te trekken, zit je goed. Check ook even of de hitte van onder naar boven ongeveer gelijk is. Is dat niet het geval, kun je de plank meer of minder rechtop zetten. Plaats de plank ten slotte met de wind mee, zodat de rook de zalm extra smaak kan geven.

Doe de bramen, rode wijn, azijn en look in een pannetje. Verwarm al roerend tot de saus ingedikt is. Haal het pannetje van het vuur. Doe de boter erbij en laat die smelten, terwijl je in de saus blijft roeren. Check of de buitenste laag van de zalm droog is. Neem een siliconen kwast en strijk een laagje bramensaus over de zalm. Herhaal dit om de 10 minuten tot de zalm 55°C en gaar is. Heb je geen thermometer, dan kun je ook een hoekje van de zalm lostrekken om te kijken of hij al gaar is.

Serveer de zalm op de plank. Strooi er verse dille over, en dien op met de rest van de bramensaus, eventueel nog wat extra bramen, zure room en gebakken aardappelen in zoutkorst.

 

Nog meer lekkere recepten op de BBQ:

Tekst: An van der Auwera. Beeld: Wout Hendrickx.