Een vakantie zonder ijsje is als een surfreis zonder golven: niet geslaagd. Daarom: de beste ijssalons van België waar je nu al terechtkan voor een take-out crèmeke. Laat het smaken.

IJsjes in Antwerpen

1. Borgo Gelato

Bij Borgo Gelato is het al artisanaal Italiaans ijs wat de klok slaat. Daarnaast zet Borgo Gelato ook specifiek in op biologische producten, fairtrade en fruitijs met hoge concentraties van écht fruit (nee, geen artificiële fruitsiroopjes hier). Eigenaar Koen volgde dan ook opleidingen tot professioneel ijsbereider van Bologna tot Milaan en zelfs Perugia, alvorens zijn eigen bar te starten. Hun take-away ijsjesbar (ook met vegan ijs!) in Borgerhout én op het Theaterplein is nù geopend. Gaan!

Borgo Gelato – Sint-Janstraat 50, 2140 Borgerhout én Nieuwstad 16, 2000 Antwerpen.

2. Milad

“Tijdens de lockdown heb ik enorm veel gekookt en geëxperimenteerd,” vertelt oprichtster Setareh aan Feeling. “Op een bepaald moment maakte ik het lievelingsijs van mijn moeder: saffraanijs met rozenwater. Dat was een gat in de markt! Ik kocht een professionele ijsmachine en bedacht allerlei ijsvarianten met smaken uit het Midden-Oosten. Ik volgde zelfs een opleiding van de Gelato University van Carpigiani. Op 18 december opende ik mijn ijsatelier in Antwerpen: Milad. Het was meteen een schot in de roos. Ik verkoop nu tien soorten ijs: van koffie met kardemom, lavendel-honing tot tahin-stracciatella. Allemaal smaken die zich uitstekend lenen tot foodpairing met andere desserts. Van opleiding ben ik advocaat en ik heb al allerlei jobs gedaan in mijn leven, maar nu pas heb ik het gevoel dat alles samenkomt: mijn afkomst, mijn ondernemerszin, de liefde voor mijn mama en mijn culinaire kennis.”

Milad – Kloosterstraat 120, 2000 Antwerpen.

3. Gelateria Savini

In 2018 ging er een traditioneel Italiaanse ijsjesbar open op de gezellige Dageraadplaats in het Antwerpse Zurenborg: Gelateria Savini. Eigenaars Susanna en Gianluca Savini brengen met hun echte Italiaanse roots dan ook een stukje Emilia-Romagna (een uitgestrekte regio in het Noorden van Italië) naar België. Aangezien ‘supercalifragilisticexpialidocious‘ – jep, die onuitspreekbare, maar extatische kronkel uit de Mary Poppins-films – een woord is dat al eens in de mond genomen wordt na een bezoekje aan deze ijsbar, lijkt het ons alvast de moeite van een uitstapje waard!

Gelateria Savini – Dageraadplaats 29A, 2000 Antwerpen.

IJsjes in Gent

1. Talamini

Jonge ondernemer Tanguy Serraes serveert de lekkerste ijsjes, milkshakes en ijstaarten. Hun paradepaardjes zijn vanille, speculoos, yoghurt-bosbessen en cuberdon (want die laatste mag écht niet ontbreken in Gent). Het vanille-ijs wordt gemaakt op basis van gepasteuriseerde volle melk en échte vanillestokken, geen poedertjes dus en dat proef je. Je kan ook hun foodtruck boeken voor een privéfeest.

Talamini – Ganzendries 1, 9000 Gent.

2. Valeir

Valeir is een heerlijk ijssalon aan Portus Ganda waar je terechtkan voor klassiekers als een dame blanche, banana split of milkshake. Maar ook hun ‘coupe fris en fruitig’ (2x sorbet + vanille-ijs + seizoensfruit) en ‘choco karamel’ (vanille-ijs, chocolade-ijs en gezouten karamel-ijs, nootjes, chocolade- en karamelsaus) moét je eens geproefd hebben.

Valeir – Sint-Joriskaai 1, 9000 Gent.

3. Cremerie Gerard

Cremerie Gerard is de jongere broer van Cremerie François uit Sint-Niklaas, hét oudste ijssalon van België. Christophe Penneman en Maxim Quintelier staan aan het roer en meer dan 10 artisanale smaken vind je er niet. Kwaliteit boven kwantiteit en alles wordt vers gedraaid, dat kan je met je eigen ogen zien!

Cremerie Gerard – Limburgstraat 36, 9000 Gent.

IJsjes in Leuven

1. Croccantino

Net buiten Leuven vind je het heerlijke, huisbereide ijs van Croccantino. Opgericht in 1988 in het centrum, vind je Croccantino sinds 2000 langs de Brusselsesteenweg in het mooie, landelijke Veltem-Beisem. Haal je ijsje af aan de toog (de bollen zijn énorm) en geniet van ambachtelijke assortiment. Een ommetje waard!

Croccantino – Brusselsesteenweg 262, 3020 Herent.

2. ‘t Galetje

Wanneer de temperaturen boven de 20 °C klimmen, staat er gegarandeerd een ellenlange rij in de Tiensestraat voor ’t Galetje. Laat je dat niet afschrikken want de ervaren scheppers van dit ijssalon weten van aanpakken! Kies uit meer dan twintig smaken en vergeet ook zeker niet de ‘smaak van de week’ te checken.

’t Galetje – Tiensestraat 46, Kortestraat 6, 3000 Leuven.

3. Coupe Matadi

Aan de rand van het centrum, op de Leuvense vaart, vind je een ijsboot (jawel!). Het omgebouwde vrachtschip Hélène uit 1929 doet nu dienst als ijssalon en het ijs wordt hier ter plaatse gemaakt. Terwijl je op het dek staat te wachten, geniet je van de mooie omgeving rond de vaartkom. Vanaf de paasvakantie is het er alle hens aan dek!

Coupe Matadi – Kolonel Begaultlaan 7, 3012 Leuven.

IJsjes in Brussel

1. Glacier Gaston

Dit niet te missen pareltje is gelegen aan het gezellige en sfeervolle Sint-Katelijneplein. Op het menu: pannenkoeken, wafels, brownies, koekjes en natuurlijk heerlijk room- en sorbetijs in bijzondere smaken. Wij kunnen niet kiezen tussen een lekker bolletje Iraanse pistache, perzik-lavendel, yuzu of karamel met pecannoten. Dan maar een hoorntje met vier bolletjes bestellen zeker?

Glacier Gaston – Baksteenkaai 86, 1000 Brussel.

2. Capoue

Bij Capoue kan je genieten van zalige zoetigheden zoals pannenkoeken, wafels en een goed stuk taart. Maar waar dit adresje vooral om bekend staat, is hun heerlijke room- en sorbetijs! Dankzij de lange lijst van smaken vindt iedereen er gegarandeerd een ijsje naar zijn goesting. Woon je in Brussel? Dan kan je zelfs een bak ijs aan huis laten leveren! Onze favoriete smaken (meervoud, want het is onmogelijk om er slechts één te kiezen): witte chocolade, violet en brownie.

Capoue – verschillende verkooppunten in Brussel (zie website).

3. Poppins time

Voor haar nieuwe ijsboetiek haalt Isabelle de Kerchove inspiratie bij haar eigen tienerjaren, toen ze werkte als jobstudent bij een Brussels ijssalon. Bij Poppins Time word je verwend met artisanaal bereid ijs dat vrij is van kunstmatige smaakstoffen, maar wel gemaakt is van lokale producten en ingrediënten die rechtstreeks afkomstig zijn van de boerderij. Yummy!

Poppins Time – Middelburgstraat 94, 1170 Brussel.

IJsjes in Hasselt

1. Mama Leone

Het voormalige IJs van de Smaak werd nu het Italiaans ijssalon Mama Leone. Zaakvoerder Frank Bijnens verhuisde twee jaar geleden zijn zaak naar het aanpalende pand aan Het Borrelmannetje in de Maastrichterstraat en biedt nu heel wat kleurrijke smaken. Bokkenpootjes, paaseitjes, suikerspin… er is nu zelfs een mango-passie ijsje op basis van Smeets jenever! Verder denkt Mama Leone ook aan de vegans want hun roze pompelmoes met kurkuma en roze peper, peer met gember én appel met kiwi en avocado zijn volledig vrij van dierlijke producten.

Mama Leone – Maastrichterstraat 40, 3500 Hasselt.

2. IJs van Gelooven

Bij IJs van Gelooven kies je tussen standaard ijs, suiker- of lactosevrij ijs òf vegan ijs. Mijmerend onder de druivelaar waan je je in Italie, want tussen het groen is het hier echt leuk vertoeven… PS Het Raffaello ijs zou een schot in de roos zijn!

IJs van Gelooven – Vossenbergstraat 75, 3500 Hasselt.

3. Cremerie Valvekens

Bij Cremerie Valvekens proef je artisanaal schepijs met verse hoevemelk volgens traditioneel recept uit 1939. Geniet van hun ruim aanbod aan overheerlijke ijscoupes, sorbets, milkshakes, vers gebakken pannenkoeken, Brusselse wafels en een klein assortiment aan hartige snacks. Schol!

Cremerie Valvekens – Aldestraat 16, 3500 Hasselt.

IJsjes in Knokke

1. Cremerie François

Naast Sint-Niklaas en Gent kun je ook aan onze Belgische kust terecht voor het ambachtelijk gedraaid roomijs van Cremerie François. Het ijs wordt gemaakt met in eigen huis gepasteuriseerde melk en volgens recept van founding father François uit 1928.

Cremerie François – Dumortierlaan 113, Knokke.

2. Glacier De La Poste

Zonder dit ijssalon zou Het Zoute gewoon Het Zoute niet zijn. De Glacier is verhuisd naar een plek op de dijk zelf, waar het een beetje doet denken aan een fastfoodrestaurant, met klanten die aanschuiven voor de verschillende kassa’s en togen vol bakken ijs in allerlei smaken. Die variëren van de klassiekers tot originelere smaken zoals After Eight en Galak chocolade. Ook het knapperige noten-vijgenijs is verrukkelijk en voor wie van sorbet houdt, raden we de bosbessensorbet met echte stukjes vruchten aan!

Glacier De La Poste – Zeedijk – Het Zoute 718, 8300 Knokke-Heist.

3. Hoeve Hazegras

Op 3 km van het centrum van Knokke, midden in de Hazegraspolders, ligt een oude boerderij waar jonge gezinnen en lekkerbekken van alle leeftijden graag een ijsje eten. Je komt er via een geplaveide weg langs het Zwin en bestelt er aan het schepraam. Lieve Gunst serveert er ijs dat volledig in huis gemaakt is, met melk, boter en eieren van de boerderij. Daaraan voegt ze dan 100% natuurlijke aroma’s toe. De specialiteit is vanille-bourbon, geparfumeerd met echte vanillestokken. Het ijs is licht en romig met een uitgesproken melksmaak en een natuurlijk aroma. PS het nauwelijks roze aardbeienijs (gemaakt uit échte vruchten!) is een openbaring. In het zomerseizoen hebben ze een extra fleurige smaak, vlierbloesemijs. Lieve plukt zelf nog de bloesems en verwerkt het tot een verrassende smaak. Zéker eens proberen!

Hoeve Hazegras – Hazegrasstraat 122, 8300 Knokke-Heist.

Ook ontdekken

Openingsbeeld: Getty Images.