Alweer een dag in de paaspauze overleefd? Dan is dat een extra excuus om te genieten van een lekker aperitief. Vandaag op het menu: spicy pompelmoes jalapeño Margarita met gemarineerde olijven.

Spicy pompelmoes jalapeño Margarita

Wat je nodig hebt (voor 2 glazen):

  • 90 ml tequila
  • 3 jalapeño’s (in schijfjes)
  • 2 tl chilipoeder
  • 2 el zout
  • 1 limoen
  • 120 ml pompelmoessap
  • 60 ml limoensap
  • 4 tl rietsuikersiroop
  • 1/4 pompelmoes (in schijfjes)
  • ijsblokjes

Hoe je het maakt: 

Giet de tequila in een karaf. Voeg de jalapeño’s toe. Laat een half uur trekken. Haal de jalapeño’s eruit. Doe de chilipoeder en het zout in een plat bord, roer door elkaar. Wrijf met een partje limoen over de randen van de glazen. Dip ze vervolgens in het chilizout. Doe wat ijsblokjes in de glazen zodat ze goed koud kunnen worden. Doe de tequila, het pompelmoes- en limoensap en de rietsuikersiroop in een shaker. Vul verder aan met ijsblokjes. Shake stevig. Giet uit in de glazen en werk af met schijfjes limoen en pompelmoes.

Gemarineerde olijven

Wat je nodig hebt:

  • 200 g Kalamata-olijven
  • 3 el rode wijnazijn
  • 2 el olijfolie
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1/2 gedroogde chilipeper (heel fijn gesneden)
  • tijm (4 takjes)
  • marjolein (6 takjes)
  • knoflook (2 teentjes)

Pluk de blaadjes van de takjes tijm en marjolein. Hak de blaadjes fijn. Doe ze samen met de azijn, olie, komijn en chilipeper in een kom. Pers er ook de teentjes knoflook in uit. Leg de olijven in dit mengsel en bewaar zo minstens 1 uur in een afgesloten potje, zodat de smaken kunnen intrekken.

Extra tip

Je kunt de verse kruiden vervangen door 1 tl gedroogde oregano, rozemarijn,… maar laat de olijven dan wel iets langer marineren voor je ze serveert.

 

Meer zomerse receptjes en cocktails:

Tekst: An Van der Auwera. Openingsbeeld: Wout Hendrickx.