Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling én elke week op feeling.be haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Deze keer ging Evelien langs bij Sticks & Bowls in Leuven.

Onlangs kreeg ik van mijn man een goed idee toegespeeld voor een artikel. “Iedereen heeft het altijd over de culinaire nieuwigheden die ons zogezegd gaan overspoelen, maar niemand spreekt ooit over de zogezegde trends die achteraf met een sisser zijn afgelopen. Daar moet je achteraan gaan!” Met dit advies in het achterhoofd, trok ik naar Sticks & Bowls in Leuven, het eerste poké bowl restaurant in ons land. Iedereen met een Instagram account weet inmiddels wat poké bowls zijn: kleurrijke Hawaïaanse kommen vol gezonde groenten, peulvruchten, kip en/of vis. Als je de internationale foodblogs moet geloven, is dit dé hype van het moment. In België bleef het tot voor kort bij vage geruchten, maar kijk: twee weken geleden kon ik dus eindelijk een poké bowl in levenden lijve gaan ontleden.

Het is zoals met een cool feestje: als de drank op is en de lichten terug aan gaan, vraag je je af waarom je ooit zo lyrisch kon doen over een blik maïs, een blik bonen en een blik kikkererwten.

Ik probeer de laatste tijd wat minder koolhydraten en suiker te eten dus ik ben blij met zo’n adresje als Sticks & Bowls, waar mijn goede voornemens niet in het gedrang komen. Je kiest een bowl met vis, vlees of tempeh. Als ‘vulling’ onderaan heb je de keuze uit rijst, quinoa of sla. Verder kun je nog enkele bijgerechtjes nemen, zoals zeewier, komkommersla en miso soep. De bowl kan eventueel ook omgevormd worden tot een pokéritto: een opgerolde versie.

Het restaurant is vrij sober ingericht in lichte houttinten met schommels als stoeltjes. Gelukkig zijn er ook enkele krukjes: ik gil namelijk altijd naar mijn dochter dat ze NIET MAG ETEN tijdens het schommelen. We geven de bestelling door aan de toog en installeren ons. Het duurt daarna nog twintig minuten voor de bowls arriveren. Qua lunch tempo ligt dat wel een beetje aan de trage kant, maar als het eten top is vergeven we uiteraard alles.

De kom die voor mijn neus wordt gezet, is groot en goed gevuld met gemarineerde stukjes kip, rode bonen, maïs, kikkererwten, gepekelde rode uiringen en quinoa. Het ziet er geweldig uit, het ruikt gezond en ik heb er zin in. We zijn het erover eens: dit is wat er nog ontbrak in het straatbeeld! Een hypergezonde, gulle maaltijd die je niet opzadelt met een hoop schuldgevoelens achteraf.

Maar dan valt er een stilte. Hap. Hap. Hap. Na enkele minuten, als de mini-portie kip met schaarse dressing verdwenen is en er alleen nog een massa peulvruchten en quinoa overblijft, voel ik geen vriendschap meer voor de poké bowl. Het is zoals met een cool feestje: als de drank op is en de lichten terug aan gaan, vraag je je af waarom je ooit zo lyrisch kon doen over een blik maïs, een blik bonen en een blik kikkererwten. Ik ga op zoek naar iets van extra dressing en vind een fles pikante, Chinese saus, waardoor alles hetzelfde blijft maar gewoon pikanter.

De poké bowl trend mag dan nog zo alomtegenwoordig zijn, ze gaat volgens mij nooit doorbreken in Vlaanderen, daar zijn we toch een beetje te nuchter voor. Eten moet er goed uitzien, maar het moet fond hebben. Terwijl we als één van de laatste klanten de zaak verlaten, zien we per ongeluk ook nog even de meltdown van een medewerker, die vloekend aan een tafeltje gaat zitten. Misschien had hij zin in een hamburger.

Score (max. 5 sterren)
★★

Sticks & Bowls – Naamsestraat 45, 3000 Leuven

Meer food-recensies