Home Lifestyle Food Straffe getuigenis: Margareta genas door de pure keuken van Pascale Naessens

Straffe getuigenis: Margareta genas door de pure keuken van Pascale Naessens

Straffe getuigenis: Margareta genas door de pure keuken van Pascale Naessens

Dat de recepten van Pascale Naessens helend werken, bewijst haar nieuwste boek. “Openhartig over eten” bevat 25 interviews door Pascale zelf. Lees hier alvast het interview met Margareta (50) die samenwoont met haar zoon Matthias (29). Margareta droomde ervan als muzikante op tournee te gaan, maar moest die droom omwille van haar gezondheid opgeven. Nu geeft ze les in het muziekonderwijs.

 

Ik ben de tweede uit een gezin van vijf kinderen. Wat ik me vooral herinner van mijn kindertijd, is dat ik altijd moe was. Ik was het zorgenkindje dat met mama naar een chiropractor ging om de spanningen uit mijn lijf te krijgen. Ik was heel gevoelig, inmiddels weet ik dat ik hoogsensitief ben.” Wanneer ben je bewust beginnen om te gaan met je voeding? “Toen ik op kot ging, ben ik van de ene dag op de andere overgeschakeld op macrobiotische voeding en ik volgde dat regime streng. Ik vermagerde ervan, maar voelde me er niet beter door. Toch ben ik tot mijn 27ste zo blijven eten. Ik was toen al getrouwd en de kinderen aten gewoon mee. Ze wisten niet beter.”

De ommekeer in het voedingspatroon

Toen ik scheidde van mijn man, heb ik de macrobiotiek in de vuilnisbak gegooid. Ik was opnieuw beginnen te studeren aan het conservatorium, maar ik voelde me zwak en slecht. Ik woog nog 43 kg. Mijn zangleerkracht zei: ‘Marga, begin eens aan jezelf te denken’. Dat was een keerpunt. Ik koos weer voor de traditionele keuken. Ik begon toen ook te werken, want er moest brood op de plank komen, maar ik kreeg last van migraine. Ik dacht dat de combinatie werk-kinderen voor mij niet haalbaar was. Ik ben in een sukkelstraatje beland en van toen af is het steil bergaf gegaan.

Ontdek ook deze 6 gezonde  weetjes van Pascale Naessens

Hoe uitte dat zich fysiek? 
Ik had elke dag hoofdpijn en pijnlijke gewrichten, en wekelijks tot tweewekelijks migraine. Het enige wat ik nog kon, was eten, mezelf aankleden, een beetje het huishouden doen en weer gaan slapen. Ik voelde me hele dagen koortsig, alsof ik griep had. Ik vreesde dat er een dag zou komen dat ik niets meer zou kunnen. Na onderzoek bleek dat mijn schildklier te traag werkte. Mijn immuunsysteem bleek om zeep. Bovendien had ik de hele tijd last van maagzuur, dus nam ik nog meer medicijnen, tot ik er hoofdpijn van kreeg. Ik vergiftigde mezelf. Daarna liet ik een colonoscopie doen. Bleek dat mijn dunne darm ontstoken was. Van kleins af had ik last van sinusitis. Elke keer als ik naar de dokter ging, zei hij: ‘Het lijkt wel of je een allergie hebt’. Maar er was nooit iets te vinden. Altijd weer diezelfde reactie: ‘Je bent gevoelig aan van alles en nog wat’.

De kracht van natuurlijke voeding is dat ze energie geeft en er geen wegneem!

Werd je niet wanhopig: al die onderzoeken en geen resultaat?
Ik begreep niet dat artsen die de hele dag zulke klachten horen, zeggen: ‘Ik vind niets, dus je hebt niets’. Geen enkele arts stond erbij stil dat het aan mijn voeding kon liggen. Ik was echt klaar met de symptomatische behandeling. Ik besloot om suiker en melk te laten, ook al bleek uit de onderzoeken dat ik niet lactose- of glutenintolerant was. En ineens verminderden mijn klachten. Geleidelijk aan kon ik ook mijn medicatie minderen en stoppen. Het duidelijkst waren die gluten. Toen ik die liet, werd het helderder, lichter in mijn hoofd.
Hoe lang heeft het geduurd voor de klachten echt begonnen af te nemen?
Na een drietal weken voelde ik een spectaculaire verbetering. Daarna genas mijn lichaam langzamerhand. Ik heb zeker anderhalf jaar zonder suiker, melk en koffie geleefd.

Ontdek ook wat er op het boodschappenlijstje van Pacal staat

De ontdekking van de keuken van Pascal

Mijn dochter Marion leerde me rond die tijd jouw voedingswijze kennen. Ze maakte voor mij de kippenbout met citroen, olijven en tomaten klaar uit een van je eerste boeken. Ik vond het heerlijk en kocht meteen je eerste drie boeken.

Hoe is je gezondheid geëvolueerd? 
Ik ben op dit moment klachtenvrij. Maar het veranderen van mijn eetpatroon stoot vaak op onbegrip. Onlangs ging ik naar de slager. Eerst vroeg ik of er tarwe zat in wat ik had gekocht, daarna vroeg ik om er iets af te halen (er had blijkbaar iets gepaneerds tegen gelegen). Ruw antwoordde hij dat het zuiver vlees was. Toen ik zei dat ik echt geen tarwe mocht eten, antwoordde hij: ‘Al die ingebeelde ziektes…’ Volgens mij zijn er nog veel mensen die denken dat we flauw doen.

Wat betekent de ‘Pure Keuken’ eigenlijk voor jou? 
Vanaf het eerste moment was ik ervoor gewonnen. Het gebruik van olijfolie juich ik toe, ik ben er zelfs kwistig mee. Suiker vermijd ik zo veel mogelijk, omdat ik voel dat ik er slecht op reageer. Van al die potjes met E’s, zuren, oxidanten, verdikkers en emulgators ben ik af. Onlangs was ik op weekend en at ik een bereide vissalade. Ik heb het mogen bekopen: ik werd lijkwit van de krampen en het zweet brak me uit.De kracht van natuurlijke voeding is dat ze energie geeft en er geen wegneemt. Blijkbaar heeft een mens veel energie nodig om alle vuiligheid de baas te kunnen. Ik merk dat ik dat helemaal niet kan. Dus geen vuiligheid voor mij.

Nog meer getuigenissen over het effect van de gezonde voeding van Pascale Naessens, lees je deze maand in Feeling. Lees nog meer over gezond voeding in het nieuwe boek van Pascale Naessens ‘Openhartig over eten’.

Overtuigd? Ontdek dan hoe je begint aan het gezond eten à la Pascale Naessens

Lees ook: