Tofu op z’n best. volg dit receptje voor een verrassend lekkere vegan hap.

Wat heb je nodig? (4pers)

  • 300 g zijdetofu (in blokjes)
  • handvol kerstomaatjes
  • handvol verse kruiden (koriander, shiso…)

Voor de tandoori-pasta:

  • 1 el korianderzaad
  • 1 el venkelzaad 
  • 1 el komijnzaad
  • 1 el kurkuma
  • 1 el zout
  • 8 peperbollen
  • 2 gedroogde chilipepers 
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs 
  • 4 kruidnagels
  • 4 zaadjes van kardemompeulen  
  • 2 el tomatenconcentraat
  • 2 el kokosroom 2 el
  • 1 el limoensap

Voor de tikka massala:

  • 2el olijfolie 
  • 4 tenen knoflook (fijngesneden)
  • 1 el geraspte gember
  • 3 rode chilipepers (fijngesneden, zonder zaadlijst)
  • 1 el tomatenconcentraat
  • 400 ml tomatenpassata
  • 2 el gedroogde koriander 
  • 1 el komijnzaad
  • 2 el garam massala
  • 2 el kardemomzaad
  • 2 el venkelzaad
  • 400 ml kokosroom
  • 1 el bruine suiker 
  • 2 el amandelen (grofgehakt)

Voor de naanbroodjes:

  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 150 g sojayoghurt
  • 1 tl zout
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl gedroogde koriander
  • 1 teen knoflook (fijngesneden)

Zo maak je de tandoori-pasta:

  • Verhit alle kruiden samen in een hete pan tot ze hun geur beginnen af te geven. Draai het vuur uit.
  • Maal de kruiden fijn in een vijzel.
  • Voeg het tomatenconcentraat, de kokosroom en het limoensap toe, en roer tot een papje waarin je de tofu laat marineren.

Zo maak je de tikka massala:

  • Stoof de look, gember en peper enkele minuten in een pan met olijfolie.
  • Voeg het tomatenconcentraat toe en laat nog 5 min verder stoven.
  • Voeg dan al de rest toe en laat op een zacht vuur nog ca. 25 min verder stoven.
  • Rooster de gemarineerde blokjes tofu ca. 10 min in een op 180°c voorverwarmde oven. Voeg ze dan toe aan de tikka massala.
  • Werk af met wat gehalveerde tomaatjes en verse kruiden.

Zo maak je 4 naanbroodjes:

  • Roer de koriander en de knoflook door de olijfolie.
  • Zeef het bakmeel. Roer de sojayoghurt door het meel. Voeg het zout toe. Kneed tot een stevig deeg. Verdeel in 4 gelijke delen.
  • Strooi flink wat bakmeel op je aanrecht en deegrol. Rol dan het eerste deegballetje uit tot een soort pannenkoekje.
  • Bak dat (zonder olie) in een hete koekenpan. Bestrijk de bovenkant met de koriander-knoflookolie.
  • Draai na ca. 3 min, bestrijk ook die kant, en bak zo nog eens 3 min. Herhaal dat met de andere balletjes

Meer recepten:

Door Ann Van Der Auwera. Foto’s: Wout Hendrickx.