Moet je altijd geloven wat een kookboek belooft? Onze foodjournaliste nam de proef op de som en trok de keuken in met Jamie Oliver, Yotam Ottolenghi en Sandra Bekkari. Vandaag: ‘Veg’ van Jamie Oliver.

100% vegetarisch

Jamie Oliver is een Brits instituut. Wie had dat kunnen denken toen hij nog van de trapleuning naar beneden gleed in zijn kleine appartementje? Hij groeide uit tot een entrepreneur met visie, die vandaag evenveel succes als kritiek oogst. Maar hoeveel van zijn restaurants ook failliet gingen, ik blijf fan van het eerste uur. Zijn kookboeken zijn geen haastwerkjes, elk recept klopt tot op de letter. Het is alsof hij zich altijd opnieuw heruitvindt, de inhoud is steeds afgestemd op hoe we vandaag koken en eten. Veg verscheen deze zomer en is 100% vegetarisch. Onder elk recept staat een gedetailleerd kadertje met de voedingswaarden, handig voor wie calorieën telt, of wil weten hoeveel koolhydraten/proteïnes er in een gerecht zitten. Ook al ziet het er allemaal vrij ingewikkeld uit, de ondertitel claimt dat de recepten makkelijk zijn: ‘easy & delicious meals for everyone’. Laten we dat vooral even uittesten.

Hasselback al forno

Ik ben dol op hasselback-aardappelen: je snijdt ze in ‘waaiervorm’ en gaart ze in de oven. Het resultaat is heerlijk krokant én fotogeniek. Oliver maakt hier een geniale move en past deze snijtechniek toe op verschillende knolgroenten, zoals wortelen, pompoen en rode biet. Ik probeer het recept uit met restjes uit mijn groentelade: pastinaak, peterseliewortel, raapjes, aardappelen en rode bieten. Voor het inkerven legt Oliver de groenten tijdens het snijden tussen de handvatten van twee houten lepels. Zo kan het mes niet helemaal naar beneden gaan. De groenten worden op smaak gebracht met olijfolie, wittewijnazijn, knoflook en tijm. Na een uurtje in de oven is alles gaar. Deze manier van groenten bereiden is voor mij nieuw, interessant en overheerlijk.

Conclusie: écht makkelijk vind ik het niet om de groenten zo te versnijden, maar fantastisch lekker is het wél.

Carbonara met prei

Geen enkel recept wordt zo vaak verkeerd gemaakt als carbonara. Geen room, mensen! Dit is een van die verbluffend eenvoudige Italiaanse klassiekers waar je eigenlijk niet aan moet rommelen. Maar de veggie versie van Oliver intrigeert me. Hij gebruikt geen pancetta, maar traag gestoofde prei. Hij stooft de groenten eerst aan en gaart ze dan met tijm en knoflook. Deze zachte, zoete ‘brij’ mengt hij met de uitgelekte pasta, ei en geraspte parmezaan. Ik volg de instructies tot op de letter. Het resultaat is waanzin. Wie heeft vlees nodig als groenten zo hartig en bevredigend kunnen smaken?

Conclusie: wonderlijk lekker én makkelijk.

Shakshuka

Een van mijn lievelingslunches is shakshuka: traag gegaarde uien en paprika’s in tomatensaus, met enkele eitjes die zo in de saus worden gepocheerd. Oliver voegt naast paprika ook aardappelen en pompoen toe: ideaal in deze tijd van het jaar. De saus wordt verder op smaak gebracht met knoflook, venkelzaadjes, gerookte paprika, komijn en harissa. Ik stoof de groenten iets langer dan de aangegeven 30 min, want ik hou van een dikke, ingekookte saus. Daardoor is ze iets pikanter dan ik gewend ben, maar de hoeveelheid harissa pas je makkelijk aan natuurlijk. Nog eventjes de eitjes pocheren en hup: lunch is ready.

Conclusie: Oliver slaagt erin om een van de eenvoudigste gerechten die ik ken toch weer een nieuwe, interessante twist te geven zonder extra moeite.

Eindoordeel

Mijn exemplaar (€ 29,99, Kosmos Uitgevers) hangt vol met post-its. Zo veel recepten die ik nog wil uitproberen! Je merkt haast niet dat dit een vegetarisch kookboek is. Ik interpreteer het eigenlijk als een inspiratiebron voor interessante groentebereidingen, die ik al dan niet combineer met vlees, vis of gevogelte. Alles wat ik geproefd heb, is lekker. De belofte is dat alle recepten makkelijk zijn, maar ik zie toch wel gradaties. Oliver trekt alle registers open qua keukentechnieken. De ingrediëntenlijstjes zijn vaker wel dan niet aan de lange kant.

Meer gerechten