Heerlijk ontbijten op hotel, dat doe je hier.

 

Italië is een gastronomisch paradijs, maar heeft één gigantische onvolmaaktheid: het povere ontbijt. Ik word nu eenmaal niet gelukkig van een cappuccino en een droge, veel te zoete ontbijtkoek. Een ontbijt mag best opulent zijn, want ’s ochtends ligt de dag nog voor het rapen. Twaalf uur eerder at je voor het laatst, we spreken dus over échte honger en geen goestingske. Bovendien hoef je nog geen rekenmachine boven te halen om het resterend aantal geoorloofde calorieën te berekenen.

Vorige maand was ik een weekend in Den Haag en ontdekte ik twee fantastische ontbijtadressen. Bij Walter Benedict kom je terecht in een eigentijds, bruisend eetcafé waar je de hele dag door kunt ontbijten. Ik proefde de eggs benedict (zoals het hoort: gepocheerd op brioche met hollandaise) en een hippe toast avocado. De tweede dag trokken we voor het ontbijt naar het überklassieke Hotel des Indes, een majestueus, peperduur hotel in het centrum van Den Haag. Was me dat een onderdompeling in luxe!

‘Zalig, tot ver in de namiddag genieten van een zachtgekookt eitje met zalm, of de perfecte eggs benedict’

Steeds meer hotels serveren een interessant, gevarieerd en gezond ontbijt dat niet alleen bedoeld is voor de gasten die er logeren, maar ook voor mensen die gewoon ’s ochtends al op restaurant willen gaan. Zo’n hotelontbijt is dan ook van een heel andere orde dan een bakje havermout binnenlepelen aan je eigen keukentafel. Je zou het gevoelsmatig zelfs kunnen vergelijken met een minivakantie. Plots maak je deel uit van een komen en gaan van internationale gasten en word je omringd door geheimen, drama en opportuniteiten. Een hotelontbijt duurt ook veel langer dan gewoonlijk, omdat je natuurlijk drie keer terugwandelt naar het buffet. Je wilt niet alleen de verse kazen en de scrambled eggs proeven, maar ook de pannenkoekjes met ahornsiroop én de huisgemaakte granola. Daarbij drink je vers pompelmoessap en drie koffies, waardoor je eigenlijk pas ’s avonds weer honger hebt. Sergio Herman, die in Cadzand een heel conglomeraat van bars, restaurants en een hotel aan het uitbouwen is, opende deze maand ook een ontbijtrestaurant dat verbonden is aan het volledig vernieuwde Strandhotel. In The Pine House kun je zijn versgemaakte granola proeven, maar ook genieten van huisgemaakte patisserie en lokale producten.

In Antwerpen opende Hotel Riga, met een aparte bar en restaurant. Ook hier kun je in een stijlvol interieur genieten van een ontbijtje buiten de deur. Als het volzet is, wandel je gewoon verder naar Hotel Pilar, waar je tot vier uur in de namiddag kunt genieten van een zachtgekookt eitje met zalm. Op zondag is er een uitgebreide brunch waar onder meer gegrilde groenten, hummus en wortelcupcakes op het menu staan. Even verderop vind je Franq, het veelbesproken, luxueuze boetiekhotel met een volwaardig restaurant dat ook open is voor het ontbijt. Aan de kust is het recent geopende Upstairs Hotel (Oostende) dan weer een leuke plek waar vroege vogels graag komen ontbijten. De focus ligt er op bio en duurzame ingrediënten van het seizoen. Wij bestellen onze eitjes alvast sunny side up.

Ook zin in uitgebreid ontbijten buiten de deur?

Meer recensies van Evelien:

Openingsbeeld: Pilar foodbar